Author Topic: Zone Pobegulja  (Read 2049 times)

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 379
Zone Pobegulja
« on: September 06, 2020, 08:36:13 PM »
Pre izvesnog vremena pisao sam o mojoj manjoj jedrilici koju iz zezanja zovemo Zone Pobegulja jer jako voli da ode i visoko i daleko pa i da se izgubi pa da je nađemo posle 3 dana ... ali to je već ispričana priča.

Jedra je nastala kao protivprirodni blud između jednog trupa od fibera i jednih prastarih ali dobrodržećih penjačkih krila od 2,4m raspona davno zaboravljenih u mraku i memli našeg kluba. Imao sam sve za nju a našlo se i nešto folije pa sam japan-papir zamenio folijom. Na brzinu napravih v-rep, nađoh 2 servoa (MG 90) i eto veselja. Poslednje 2 baterije Turnigiy Graphene 0,8 A našao sam kod Vlade, motor  Turnigy SK3 2830 1200 kv elisa 10x5 i pravac aerodrom. 750 gr RTF. Nije za izložbu (ima tu dosta toga što se može još popraviti) ali leti ''za sve pare''!

Uz par klikova i pomeranja baterije, nađosmo se nekako a od tada ... sva modelarska očekivanja su ispunjena!

Nevorovatno kako reaguje čak i na ''krpe'' od termike. Blago zaljulja krilima i tu smo! Nema greške. Čak i u kasne popodnevne sate je u stanju da ''napipa razlog'' da ostane što duže u letu. Ali, žuta providna folija i crvena obična u kombinaciji sa naranžastim fluorescentnim trupom (koji je sve samo nije fluorescentan!) ne daju jasan odraz i dešavalo se nekoliko puta da je izgubim iz vida pa su Stanko i Bora priskakali u pomoć. Iz tog razloga nisam insistirao na predugom ostajanju u stubu kako ne bi opet ostao bez nje. Zamena folije na krilima sledi ali i farbanje trupa drugom bojom ali to će najverovatnije malo da sačeka. Do tada, letećemo i ovako, malo skraćeno ali bolje i tako nego ...

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 379
Re: Zone Pobegulja
« Reply #1 on: October 11, 2020, 09:15:38 PM »
Oni koji su zaraženi jedriličarstvom znaju koliko ''boli'' spuštanje jedrilice koja je uhvatila termiku ipreti da izađe iz vidokruga usled jake termike. Meni se to događalo više puta pa čak i da izgubim model iz vida ali to sam već opisao u nekom postu pa da se ne ponavljam.

Da se gubljenje iz vida ne bi ponavljalo (a jednom prilikom je samo zahvaljujući Stanku izbegnuto gubljenje modela) rešio sam da krila moje manje jedrilce, već nadaleko čuvene Zone, presvučem nekom tamnom folijom. Kad smo već kod nekakovog remonta rešim i da se kurtališem gumica za krila jer ih je nemoguće naći a da valjaju. Da sečem unutrašnju auto gumu - ne ide! To smo prevazišli nekad davno.

Elem krenem da tražim rešenje za pričvršćenje krila i da nađem neku tamnu foliju ne bi li se uočljivost modela bitno povećala. Tuc-muc, tamo-vamo nigde folije koja bi odgovarala zahtevu. Covid-19 je ostavio traga i na modelarstvu jer je uvoz materijala gotovo potpuno zaustavljen. Kad je pričvršćenje krila u pitanju, rešim da napravim prvo rebro od lipe i da kroz njega vertikalno izbušim rupe kroz koje će ići šrafovi. Celo Pančevo sam prevrnuo i pitao sve stolare za lipu - i ništa. Slučajno svratim do Milana Pavlova i on mi ispod neke prastare tezge izvadi parče dovoljno za dva rebra. Kako letvica nije bila dovoljno široka, pridodam joj bočno i parče brezovog špera da rupe za šrafove ne bi bile preblizu ivica.
27352-0

27354-1

27356-2

Rebro sam širio šperom jer je izbor pao na 5mm umesto 3 mm kandžaste matice kojih u Srbiji nema. Ulepio sam nosače sa tim maticama za prednje i zadnje šrafove u trup. Rebra sam obradio i zalepio ih na prvo rebro krila. S obzirom da su krila veoma stara i da krckaju i na najmanji dodir, pripoj novog na staro rebro sam ojačao staklom i epoxy-em. Da ne zaboravim, bilo je tu još nekih peglanja ponekih ožiljaka od nekih ''ranijih neželjenih prizemljenja'' kao i smanjenja uglova uški - ne volim veliki ugao ....


27360-3

27362-4

Kako nikako nisam mogao da nađem odgovarajuću foliju, pribegnem jednom rešenju iz nužde - folija za zatamnjivanje stakala u automobilima. I to ona sa 100% zatamnjenjem. Izuzetno je laka, samolepiva je, tamna je, i prilično jeftina a još je i otporna na ''boce'' koje vire iz trave.
Kad je čuo trgovac u prodavnici auto-delova šta mi treba, poskočio je od radosti jer je ta folija odavno zabranjena o on nema kom da je proda. Dakle folija je krajnje zahtevna za rad (barem ova koju sam ja našao) i zahteva izuzetno strpljenje i koncentraciju jer na sebi ima veliku količinu lepka i jedva čeka da se zgužva a onda samo u kantu za đubre. Dakle sve vreme se mora raditi sa 4 ruke dok ne legne na krilo kako treba. Peglanje se vrši sa temperaturom od 180 stepeni a ne ljuti se ni ako je temperatura veća. Nemoguće je u prvom peglanju nalepiti je 100% već se kasnije mora običnom krpom utrljati kako bi se ispravila fina gužvanja i folija zalepila za krilo. Može se to uraditi i kasnije tokom vremena ako primetite neke neravnine. Primiće se i biće kao da ste je upravo ispeglali peglom. Čudna, veoma čudna folija. Ali radi 100%!

Inače, prvi je među nama koristio naš drugar Damir Belić, poznatiji kao Guga na forumu.

27364-5

27366-6

I tako malo, po malo (kako to obično biva) prilepismo rebra, probušismo rupe, presvukosmo krila i zašrafismo ih i .... pravac nebo! Sasvim drugi model 100! U svim elementima. Model je neznatno lakši ali i neznatno šireg raspona (taman za 30 mm) ali je homogenost modela daleko bolja. Gumice nisu, uprkos velikoj zategnutosti, dobro držale krilo pa se čak desilo i da se krilo pomeri u jednu stranu a što je opet dovodilo do problema u letu, nanovo trimovanju itd.

Malo truda a isplatilo se.

27368-7


Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 379
Re: Zone Pobegulja
« Reply #2 on: July 06, 2021, 12:56:21 PM »
Nedelja, 04.07.21. nigde nikog ... Zone je dobila nova krila i nov trup. Raspon je nešto veći a trup 100-nak gr lakši. Pogon je nešto izmenjen tako što je stavljen jači motor, ne zato što je bio potreban nego zato što sam jedini taj imao. Dan je poslužio za eksperimentisanje u cilju podešavanja modela.

Ideja je bila da, ako  već imam krila iz klase F1C (doduše iz ranijih perioda), postignem takve rezulate leta kao u toj klasi u smislu ponašanja modela tokom leta. Dakle, spor i dug let bez uticaja termike. Dva razloga sam imao za to: odlična krila i težinu manju od modela iz pomenute klase. Trebalo je podesiti balans kao i razliku uglova. Rep je natrimovan u nulu a pomeranjem baterije  dobio se balans po pravcu. Međutim, model je bio prebrz pa je, iako nije bio ''nosat'', ''curio'' prebrzo. Rešenje je nađeno u podizanju napadnog ugla glavnog krila (rep ne mogu da pomeram bez ozbiljne intervencije) prvo za 1 a potom na 2 mm. Naravno da se time poremetio balans po pravcu pa sam ponovo morao da nađem pravu poziciju za bateriju. Mic tamo, mic ovamo i ...bingo! Model leti veoma mirno i stabilno, prilično sporo, predvidivo  a što je najvažnije, bitno produžilo se trajanje leta.

Na početku sam već model natrimovao na blagi desni zaokret a stanicu podesio na 30 sek rada motora. Tako sam merio dužinu trajanja leta za svaku intervenciju na modelu. Pretpostavljam da sam uspevao da model podignem na sličnu visinu i da sa minimalnim korekcijama sletim kako bi dobio uporedive rezultate. E sad, vetar je bio taj koji je to sve kvario ali je bilo trenutaka kada ga opšte nije bilo i kada se golim okom videlo da model leti sporo, dugo i što je najvažnije ne ''pumpa'' na nalet vetra već naprotiv, blago penje.

Popriličan vetar je kvario utisak i zadovoljstvo ''minulog rada''. Novi momenti su nastali prilikom sletanja: po vetru, model mnogo duže sleće nego ranije jer je povećanim uglom dobio i povećani uzgon pa je nekoliko puta model otišao mnogo dalje nego ranije.

Na kraju, mazohizam nas koji se bavimo jedrilicama graniči sa patologijom: Zašto? Po najvećem suncu (a to je tek posebn priča) blejiš visoko u nebo neko određeno vreme, od čega te zaboli vrat a onda ceo dan posvetiš tome da još duže blejiš u nebo i da to još više boli vrat!

Offline stevapn

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 481
Re: Zone Pobegulja
« Reply #3 on: July 07, 2021, 09:37:29 AM »
Da joj promeniš ime u Osa! SveCki izgleda!

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 379
Re: Zone Pobegulja
« Reply #4 on: July 07, 2021, 10:20:29 AM »
Hvala Stevo, ima tu još nekih detalja koje ću izmeniti ali u suštini sam više nego zadovoljan.

A što se imena tiče već sam obećao društvu da ću je preimenovati u - Diklofen!

Offline Milos 94

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 379
Re: Zone Pobegulja
« Reply #5 on: July 20, 2021, 09:03:06 AM »