Napokon sam doziveo Cularisa onako kako je to zamislio i njegov konstruktor. Tek sa svim ovim mixevima model je proradio i u mojim rukama. Po dosta jakom vetru i sa dosta termika, ali koje jako kratko traju jer ih vetar odnese, stvarno sam se danas naleteo. Od 3 baterije koje sam poneo samo sam jednu ispraznio, i to ne celu!
No, do opisem razliku u ponasanju sa mixevima. Neverovatno koliko je model postao mirniji kada se i flapsovi umiksuju za zaokret. Expo sam smanjio na 20%. I pored izuzetnih udara bocnog vetra krila su ostajala horizontalno sa svakom korekcijom!
Mix gas/vertikalac funkcionise perfektno!
Vazdusne kocnice: Kada sam prvi put danas napravio 4. zaokret kao sto sam to i ranije cinio ispalo je da sam sleteo 50m pre sebe! U drugom pokusaju kada sam napravio 4. zaokret kao i sa avionom, znaci mnogo blize sebi, sa samo pola izvucenih kocnica sleteo sam tacno ispred sebe. Brzina sletanja je bila smesna, da covek uhvati model u ruku.
I pozicija flaposova za launch stvarno funkcionise. Model mnogo bolje penje sa flapsovima 3mm na gore!
Moram da priznam da me je iznenadila zahtevnost ovog modela. U modelarstvu sam naucio da sto je model veci to se i lakse vozi. E pa, kada su jedrilice u pitanju negde posle 2-2,2m raspona stvari se menjaju. Modeli su dosta tezi i inertniji, pa iako bolje jedre osetljiviji su na stalling. Kod aviona covek nauci dosta brzo koja je minimalna brzina modela kojom moze da leti, kod jedrilice su te brzine dosta manje pa nauciti koja je kriticna brzina uopste nije lako. Greske su neminovne. E tu sad dolazi do izrazaja kvalitet Elapora, odnosno njegova robustnost i laka popravljivost. Svakome ko voli jedrenje i zeli da jednog dana vozi i model veci od 2m preporucujem Cularisa. Sa njim ce nauciti kako se ponasa neki daleko veci model a greske, koje su neminovne, su vrlo lako popravljive.
Cularis definitivno nije model za pocetnika, jer sa potpuno mehanizovanim krilom koje svoje najbolje performanse daje tek kada se tako i koristi trazi i odredjeno iskustvo.
Model jesam dao na prodaju, ali sam siguran da cu ga dokle god bude bio kod mene svaki put poneti na livadu sa sobom!
Pozdrav