Author Topic: zima i simulatori  (Read 29263 times)

Offline sova

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1031
Re: zima i simulatori
« Reply #15 on: December 01, 2011, 02:28:58 PM »
konacno sam stigao malo vremena da odvojim i podesim simulator i sad radi i na dzojstik i na stanicu!
ex pseudonijum: sova

Offline firebird

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 758
  • Bojan , Kragujevac
Re: zima i simulatori
« Reply #16 on: December 01, 2011, 11:13:32 PM »
 (yay) (yay) (yay)   :)aplauz :)aplauz :)aplauz

Offline sova

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1031
Re: zima i simulatori
« Reply #17 on: December 06, 2011, 12:03:27 PM »
sta reci nego jedno VELIKO HVALA firebird-u na strpljenu i vremenu sto je odvojio da sve lepo objasni ()-() ()-() :)aplauz :)aplauz :)aplauz
ex pseudonijum: sova

Offline pnedic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1144
Re: zima i simulatori
« Reply #18 on: December 07, 2011, 09:39:39 AM »
Evo i ja da se javim ponovo.

Stigle su mi USB komande (dongle) i sa njim sam uspeo da poteram FMS i ClearView. Pre toga sam bio poskidao sve simulatore i PPJoy i SPP sa masine, restartovao (jedno 5 puta) masinu i ponovo instalirao FMS (onaj sto je stigao sa USB stanicom) i ClearView i to sada radi.

Moje "muke" se nastavljaju na sledeci nacin:
Instalirao sam ponovo PhoenixRC, medjutim i dalje imam identican problem: mislio sam da ce phoenix kod ponovne instalacije da "vidi" ovaj USB dongle, medjutim jok - nece pa nece.
Elem, juce ponovo instaliram PPJoy i SPP medjutim situacija sa tim je ostala ista. U PPM Audio vidi sve lepo (komplet sve rucice i prekidace), medjutim kada pokrenem clearview ili FMS, simulatori jednostavno ne vide stanicu, iako odaberem Virtual joystick. Jedino sto nisam uradio ono sa LPT1 portom (u jednom od prethodnih postova od @sova). Evo slika koje iz nekog razloga nece da se prikazu u prethodnom mom postu.
Sto se tice klliabracije i prepoznavanja kanala u Control Panel-u : u "Game Controlers" vidi samo USB dongle (ne vidi Virtual Jostick), a u LPT1 Joystics (ovaj PPJoy), to nisam uspeo da odradim kalibraciju - ne reaguje ni na sta. Dakle virtual joystick je jedino "vidljiv" u PPM Audio (i to radi idealno kada ukljucim predefinisani model "Hitec flaps" - sto se vidi na slici)

Situacija sa PPM Audio (aktivirana komanda "flaps up", sto se i na modelu identicno desi, tj flapsovi se dignu na gore)


Stanica koju sam povezao sa 3.5mm stereo kablom (da stereo kablom)





Offline sova

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1031
Re: zima i simulatori
« Reply #19 on: December 07, 2011, 12:45:46 PM »
licno mislim da nema veze sto je stereo bananica a ne mono ako si je sam pravio i prikopcao bananicu kao mono tj da ti je donje polje minus a vrh bananice plus (a srednje polje iskljuceno) iako je bananica stereo ti je napravis kao mono!
treba precesljati vezu izmedju PPJoy ,SPP i simulatora ,jer ako u control panelu u game controllers racunar vidi konzolu (stanicu)znaci da je konzola ispravna i da je greska u povezivanju izmedju programcica i simulatora!
ex pseudonijum: sova

Offline firebird

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 758
  • Bojan , Kragujevac
Re: zima i simulatori
« Reply #20 on: December 07, 2011, 01:20:10 PM »
Prezo,prikljucis stanicu na komp,pokrenes spp console i pritisnes HIDE (u donjem desnom uglu na glavnom spp prozoru).Obavezno obelezi i polje PPJoy extension, takodje na glavnom prozoru.Mora da ti izadje obavestenje Ppjoy connected dole pored sata.onda ides u controlpanel i u okviru Paralel Port Jojctick dodas nov uredjaj kao ppjoy virtual jojstick 1(to ce u stvari on sam da ponudi a ti prihvatis).

Ako to sve ne reaguje kako treba onda na glavnom prozoru od spp izaberi neki drugi TYPE kontrolera od nekoliko ponudjenih.Ranije dok sam koristio Walkeru radilo je samo kad nju izaberem PPM(walkera).

to za stereo kabal nema veze,i ja koristim stereo ,nista nisam prepravljao na mono i sve radi..

PS- tek kada ti u control panel>game controlers proradi pomeranje krstica i onih crvenih traka, ali ne haoticno vec da normalno reaguje na pomeranje rucica, onda mozes u simulatorima da dodas novi controler i dodelis kanale sa funkcijama .
« Last Edit: December 07, 2011, 01:48:10 PM by firebird »

Offline pnedic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1144
Re: zima i simulatori
« Reply #21 on: December 08, 2011, 11:46:17 AM »
Hvala vam na pomoci !

Juce sam skino sa kompa prethodnu instalaciju PPJoya i SPP-a (resetovao masinu) i ponovo instalirao sledeci (kao slepac) uputstvo koje je firebird detaljno opisao (svaka cast !!!). Medjutim na kraju u game controlers nisam naterao da se krstic pomera u skladu sa mojim komandama i oni slider-i se haoticno pomeraju.
Jos jedna stvar koju sam primetio je da kada pokrenem SPP konzolu (pa hide-ujem), PPM Termometar poludi i haoticno reaguje na moje komande. Kada iskljucim SPP konzolu, PPM termometar reaguje na svaku komandu sa stanice - idealno.

Ostaje mi jos da probam da odaberem neki drugi model u SPP konzoli (ne PPM (Generic)). Ako nista drugo, mislim da cu morati da se pomirim sa svojom USB konzolom i ClearView-om i FMS-om, dok ne poletim zaistinski. Mislio sam jos i da nabavim mono kabl, cisto da iskljucim i tu opciju (eventualnog mesanja signala).
Takodje idem malo da googlam vezano za PPJoy, mozda ima nesto sto vi drugari niste imali problem a mene zaj....

Sto se tice PhoenixRC-a, on nije u stanju da se pokrene jer uporno trazi USB konekciju (cak i kada priheftam svoj USB dongle). Samim tim nisam u stanju ni da definisem PPJoy kao komandu. Nemam pojma koji mu je djavo. Danas cu instalirati i AeroFly pa da nastavim sa opisom by firebird.

U svakom slucaju, veliko hvala na pomoci

Pera !

Offline pnedic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1144
Re: zima i simulatori
« Reply #22 on: December 12, 2011, 08:17:56 PM »
Evo mene opet

Uspeo sam da Aerofly poteram sa svoje USB stanice ! (pijanoo)

Evo i kako. Rekoh u nekom od ranijih postova da Aerofly nije hteo da vidi stanicu (USB). I jeste tako bilo sve dok nisam poskidao sa kompa sve sto se ticalo SPP i Virtualnog joystick-a (mada je pitanje da li ovo ima veze).
Kljucna stvar je da sam u odabiru kontrole, ubio sve ponudjene stanice i kreirao novu !
Dadoh joj ime FS_S (kako se USB stanica registruje u Game controlers, control panela). Onda sam (konacno) video u setovanju te nove stanice da mi se pomeraju oni potenciometri kako ja mrdam stanice. Malo pomalo dodelih za avion sve kanale. I to SVI kanali su mi Joystick kanali ! Testirajuci pomeranje na modelu kada pokrenem Fly, setovao sam da sve radi kako treba.
Ostalo mi je jos da podesim kontrole za helikoptere, jer mi tu neke stvari izgleda nisu jasne: pre svega pitch, collective pitch i engine. Uspeo sam da nateram heli da reaguje na rucicu gasa, pomeranje repa i nagib, ali nisam uspeo da ga nateram da poleti i da se krece napred nazad.

Elem, molim ako neko moze da mi objasni koje kontrole (u Aerofly) su za dizanje/spustanje helija i kretanje napred/nazad.

Ipak, jos uvek nisam odustao od SPP-a i VJoystick-a, ali moram da treniram simulator kako bih krenuo na pravo letenje.

Eto tako.

Pozdrav

Offline firebird

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 758
  • Bojan , Kragujevac
Re: zima i simulatori
« Reply #23 on: December 12, 2011, 09:57:26 PM »
"Collective pitch" ti je za podizanje helija i treba da bude na istom kanalu kao i motor tj engine. ili leva rucica daljinca napred-nazad.
"Cyclic pitch" ti je napred-nazad i to ti je desna rucica napred-nazad ili komanda elevatora na avionu.
"roll" ti je kanal aileron od aviona. ili desna rucica daljinca levo-desno
"tailrotor" ti je kanal rudera tj. leva rucica daljinca levo-desno.

nadam se da te to interesovalo... :mhm

Offline sova

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1031
Re: zima i simulatori
« Reply #24 on: December 13, 2011, 09:14:46 AM »
malo je nejasnoca u izrazavanju pojedinih komandi al u sustini to je tu!!!
cyclik - komadna je glavna komadna i ona se na helikopteerima sastoji od dva pravca aileron (desna palica levo -desno) i elevator (desna palica gore-dole) trenutno govorim o stanici sa modom 2.
collective pitch na stanici leva palica, na njoj se nalazi podizanje-spustanje helija (palica gore- dole),engine isti pravac palice tj u jednom kanalu su dve funkcije ako letis u normal modu onda je palica skroz dole i podizanjem palice pali se motor a na oko 25-30% hoda palice dize se helikopter u idle modu leva palica je na sredini motor ima konstantne obrtaje i guranjem palice na gore je pozitivan ugao kraka a pomeranjem na dole je negativan ugao.
a pomeranje palice levo-desno je rudder (rep) palica desno-rep levo ,palica levo rep desno)ili kabina levo -desno..
ex pseudonijum: sova

Offline pnedic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1144
Re: zima i simulatori
« Reply #25 on: December 13, 2011, 10:45:20 AM »
Hvala za pojasnjenja komandi i detalje oko throttle rucice (nisam imao pojma da ima dvojnu funkciju i to tako zamisljenu) ! Objasnjenje ove funkcionalnosti baca svetlo i na uprvljanje helijem, jer sam bio primetio ludo ponasanje helija kada dam gas (u FMS-u, ili neznam gde vec)

Cim nadjem vremena, setovacu komande.

Imam jos jedno pitanje vezano za verziju Aerofly-a: ja imam instaliranu neku verziju broj 1.8.tamo_nesto. Juce sam sa njihovog site-a pokupio upgrade za verziju 5.5.tamo_nesto. S obzirom da mi je postojeca verzija sa nekom ((___)) exe verzijom, da li bi ovaj upgrade unistio radno stanje simulatora, tj naterao me u more u kojem plivaju raznorazni virus-ajkule itd itd. Nadam se da sam lepo objasnio   mmmm

Pozdrav Pera !

Offline firebird

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 758
  • Bojan , Kragujevac
Re: zima i simulatori
« Reply #26 on: February 03, 2012, 09:17:48 PM »
Kod izrade kablića dobro obratite pažnju oko rasporeda pinova sa kojih se uzima signal, kao i to da li je pogled sa strane pinova tj. rupica ili sa strane sa koje se leme žice...skoro uvek na DIN ili drugim višepolnim utičnicama postoji numeracija pinova koja vam može pomoći kod određivanja pravog pina-kontakta...

Offline Andi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: zima i simulatori
« Reply #27 on: March 06, 2014, 10:44:29 PM »
drugovi, ima li pomoci ovdje ?
Znaci imam gresku neku, ne mogu otkriti koja je..
Napravio sam kabal od dva mono dzeka, instaliram sve programe i odem na PPM Thermometer, tamo prikaze da rade svi kanali i da je sve uredu.. Odem kasnije na control panel i tamo game controlers, radim kalibraciju, i dodjem do onog dijela gdje prikazuje komande ( elerone, rudder..) I stalno stoji na 50%, znaci nikako da ode ni gore, ni dole.
A drugi problem je u emulatoru, uvijek mi ispise TODO stopped working i onda stane proces pokretanja phoenixa...

Veci prioritet mi je ovo prvo, a sto se tice simulatora, nije meni problem neki drugi instaliraati...

Hvala unaprijed svima na odgovoru..

Offline firebird

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 758
  • Bojan , Kragujevac
Re: zima i simulatori
« Reply #28 on: March 07, 2014, 09:56:24 AM »
To sto ti Thermometer vidi kanale je dobro jer znaci da komp "cuje" stanicu.
Idemo dalje, proveri jos jedanput podesavanja kad startujes SPP, ne znam koju stanicu koristis. Odaberi tvoj tip , ako nisi siguran kreni od PPM(generic),  obelezi audio source i PPjoy extension pa "HIDE".
Ako si pravilno odradio mapiranje kanala u podesavanjima Paralel Port Joystick onda treba na pomeranje komandi daljinca da dobijes bilo kakvo pomeranje onih crvenih trakica i krstica u game controlers.
 Ako se trakice i krstic pomeraju sami od sebe i haoticno nesto nisi dobro odradio ili kod mapiranja ili u SPP promeni Type kontrolera.

Offline Andi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: zima i simulatori
« Reply #29 on: March 07, 2014, 11:47:19 AM »
hvala na odgovoru..
Evo poceo sam ispocetka... Imam par sumljivih stvari.
Prvo kad ukljucim smrt propo plus dole se pojavi da nije nasao joystick, a u ppjoy podesavanjima nemam mogucnost da izaberem paralel port i ostale mogucnost, samo mogu broj od kontrolera..
Ima li kakvo rjesenje ili je nemoguce rijesiti ?


stanica mi je flysky, 8 ch, model FS-TH9X, ista stanica kao turning 9x, isti je software u njoj, a i izgled je isti
« Last Edit: March 07, 2014, 11:49:21 AM by Andi »