Idealni napadni ugao je + 0.91 deg
Ugao je 1 stepen. Jos priliko crtanja sam na nekoliko pranova merio i uporedjivao, tako da mislim da je ugao dobar.
Urose, poredjenje sa Savinim modelom je upravo dato kao primer da model koji ima krilo iste velicine, povrsine itd, nema
polozaj CG-a na istom mestu. Dakle Krilo je samo jedan od XYZ faktora.
Laslo, hvala Vam na ulozenom vremenu i trudu. Svakako je korisno.
Zasto insistiram na Clark Y? Jer proizvodjac kaze da ga je koristio. Sta se desilo na slici koju je Savelija okacio?
Pennzioneer Savelija je za radnog veka pogubio broj pipera koji je napravio, koristeci taj plan.
U medjuvremenu je on kopiran, umanjivan povecavan...
Kao sto se i prilikom nekih planova koje je skorije neko od modelara kopirao desilo, nisu ga u kopirnici povecali srazmerno, vec su ga
iz nekog razloga automatskog kopiranja verovatno povecali "fit to page" jer je njima to nebitno, tako da se desilo
da je za jedan procenat povecn X a za dugi Y osa. Zato profil izgleda onako i zato je krilo 1/3 i 1/4 iste dubine.
Zato je njegov Piper stabilniji jer je odnos dubine krila i trupa drugaciji. Duzi. Na daonjoj slici savin profil je povecan 20%
po x osi i dobijen upravo profil koji sam i ja koristio, i naravno toliku bi dubinu krilo trebalo da ima u pravoj razmeri (oko 500mm).
Skoro sam jednom drugaru printao neki plan i morao sam da ga vratim i da ih zamolim da 'zakljucaju" mere jer je bio potpuno van proporcije.
Naravno mnogo pomenutih stvari je vecini ljudi poznato, i ipak smo iako nisam to hteo otisli predaleko.
Ideja nije bila raspravljati o duzainama trupa ili njegovom povecavanju, niti o promeni izgleda i konstrukcije Pipera.
Takav je kakav je. Leteci traktor. Nije atraktivan ni manevarski a ni izgledom.
Ja ga volim
. Mozda zato sto je to prvi avion u kom sam leteo... Ono sto je mene interesovalo kako odrediti polozaj tezista kada
ne znamo gde je. Imamo pocetnu poziciju, koja po meni nije dobra. Teziste cu svakako traziti, ali je ideja bila da je bolje
probati na papiru ili racunaru, umesto na modelu.
Celokupni zakljucak je da je CG u podrucju od 100 pa do 125mm. Jednostavno, probacu.
Ma koliko nama ovaj model izgledao neozbiljno, nije ga g Ken koji je napisao clanak o odredjivanju tezista
stavio pod 'unceonvencional design"