RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Izrada DLG jedrilice

<< < (37/40) > >>

nedbojsa:
Ne treba neka posebna nauka, mali modelarski alat napravljen od uglomera rešava posao.
http://modelarstvo.org/raketno-modelarstvo/merenje-visine-leta-modela-rakete/
http://exploration.grc.nasa.gov/education/rocket/TRCRocket/altitude_tracking2.html

Vaci:
Uh bre Laslo, pa opet tom metodom zavisi od moje subjektivne procene, koliko su mi odmorne oci, dal mrdam palcem, dal mi drhte ruke, i opet nista bolje necu proceniti, a gubicu vreme... Mislio sam vise ovako na osnovu neke reference, recimo moje visine, duzine aviona raspona krila ili neke druge reference, pa da se uporedi na snimku... Ne mislim u metar procenu. Eto ja sam stopirao snimak, izmerio nakon izbacivanja duzinu modela, posle izmerio visinu od zemlje, i izracunao 40-45m. To mi zvuci realno za ovaj dlg i nivo moje tehnike.

tibeteagle:

--- Quote ---Mislio sam vise ovako na osnovu neke reference, recimo moje visine, duzine aviona raspona krila ili neke druge reference, pa da se uporedi na snimku...
--- End quote ---
Dao sam ti savet za načine i reference koje možeš da upotrebiš bilo kada dok letiš model do kraja svog života. Palac je pri ruci uvek, a jednu palicu možeš da pustiš na 2-3 sekunde. Na video snimku odrediti je teško svakome jer je u 2D i ne oseća se prostor kao sa 2 oka. U ostalom šta će ti ta procena? Ako model ne jedri dobro na 50-60m na koje možeš da baciš, neće ni na 150m. Vežbaj traženje termike, da ne moraš toliko puta da bacaš. To je suština jedrenja, a ne bacanje.

--- Quote ---Ne treba neka posebna nauka, mali modelarski alat napravljen od uglomera rešava posao.
--- End quote ---
RC pilot nema vremena za trigonometrijske proračune i gledanje tabela pri letenju. Za to treba kopilot, što nema smisla.
U današnje vreme je najtačniji način ako ti stanica govoro trenutnu visinu sa finim ženskim glasom.  ;namig

Vaci:
Na toj zenskoj stanici cu poraditi mozda sledece godine, nema se dovoljno za tu svaleraciju. A znaci mi da znam do koje visine bacam, jer onda mogu menjati tehniku ili avion i uporedjivanjem videti kada sam nesto odradio bolje nego ranije. Uostalom, posto nikada nsam video ni jedan drugi DLG, znaci mi da vidim kako se moj avion kotira po performansama prema onima koji mogu da se kupe.

A termika je jedna zajebana stvar. Na polju pored moje kuce skoro nikada nisam uhvatio termiku, najvise je bilo par puta da ne propada avion, ali se i ne penje. Zasto je tako, ne znam, izgleda da polje nije cesto tako termalno. Ali je moj drug hvatao Radianom Pro, ali kada se popne baaas visoko. Tako da visina u velikoj meri pomaze u hvatanju termike, i dobro je stelovati tehniku i avion da se dostigne sto veca visina prilikom izbacaja. Naravno kada smo bili na vrh neke cuke sa provalijom od 100-150m ispod, mogo sam i ja da skocim i da jasem termale... nista prostije.

ak:

--- Quote from: Vaci on March 16, 2014, 08:48:24 PM ---Na toj zenskoj stanici cu poraditi mozda sledece godine, nema se dovoljno za tu svaleraciju. A znaci mi da znam do koje visine bacam, jer onda mogu menjati tehniku ili avion i uporedjivanjem videti kada sam nesto odradio bolje nego ranije. Uostalom, posto nikada nsam video ni jedan drugi DLG, znaci mi da vidim kako se moj avion kotira po performansama prema onima koji mogu da se kupe.

A termika je jedna zajebana stvar. Na polju pored moje kuce skoro nikada nisam uhvatio termiku, najvise je bilo par puta da ne propada avion, ali se i ne penje. Zasto je tako, ne znam, izgleda da polje nije cesto tako termalno. Ali je moj drug hvatao Radianom Pro, ali kada se popne baaas visoko. Tako da visina u velikoj meri pomaze u hvatanju termike, i dobro je stelovati tehniku i avion da se dostigne sto veca visina prilikom izbacaja. Naravno kada smo bili na vrh neke cuke sa provalijom od 100-150m ispod, mogo sam i ja da skocim i da jasem termale... nista prostije.

--- End quote ---
Jesi razmisljao o nekom vario resenju?
Pardon, sad vidim da te zanima tacna visina a ne termali.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version