RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Izrada DLG jedrilice
JLZ:
Ipak si lud, dzaba ti pecat :D
(pijemo)
Vaci:
Sinoc sam krenuo u akciju, i dobio VEEEELIKU skolu, i verovatno jedno lose krilo. Jezgra spremna, karbon isecen, staklo takodje, tu je smola, farba vakuum pumpa, kese bla bla...
Dakle, par gresaka, mnogo neiskustva, i neuspeh je zagarantovan. Idemo redom.
1. Karbonska MARAMICA prosto "pije" smolu da je to neverovatno. Zao mi je sto sam to morao ovako da ustanovim, i nije bilo nikoga da mi kaze. 5gr maramice je popilo 35gr smole, i na kraju bilo relativno suvo!! Ispade na kraju da sa ovakvim karbonom krilo ispada teze a ne lakse.
Zna li neko da mi kaze koliko smole pije karbonska 'tkanina' prema svojoj masi? Recimo platno 160gr...
2. Neko mi je dao "savet" da ubacim microairbaloons u smolu, da smola bude laksa. I to je u redu za popunjavanje rupa, ali ovako je samo dodatno popilo i zgustilo smolu, usporilo rad i napravilo sra...
3. Posto sam koristio jako tanak karbon, na napadnu ivicu sam stavio 3 sloja. Znaci 3 puta presvlacim ivicu, kraj krila, radijuse, karbon suv, ne lepi se... izgubio sam mnoooogo vremena. Maramica posle nekih sat vremena pocela da se raspada jer smola pocela da se zgusnjava i da se lepi za podlogu, i tu nastaje haos...
Bolje potrositi jos malo para i kupiti normalan karbon za napadnu ivicu, deblje platno, i resiti to u jednom sloju. Kosta al bolje...
4. Na kraju je sve bilo toliko suvo da staklena tkanina nije uopste htela da se uhvati za karbon. U stvari, vise se lepila za voskiranu mylar foliju nego za karbon. Mozda zbog statike, ne znam zasto bi bilo tako. Ali kada sam stigao dotle, ipak sam stavio krilo u vrecu i ukljucio pumpu...
Rezultate cemo videti veceras. Ovo sam radio do pola 3 jutros. 4e Sve greske ce se lepo videti kada raspakujem krilo. Toliko za sada, idemo dalje. Nema stajanja dok ne uspem... jer sam lud... :mhm lol
(<--)
nedbojsa:
Pod 4. Folija se više lepi za foluju dok se ne očvrsne, a kada očvrsne trebalo bi da je odvojiš bez problema.
GILE:
Lepo ti to radis i koliko vidim obezbedio si sve potrebno.
Zamesas jednu manju kolicinu smole sa dodatkom tiksija da dobijes malo guscu masu malo rdje od pavlake. Sa njom premazes u sto tanjem sloju stirodur (ona ti sluzi kao lepak da drzi platno ili matu onako kako je postavis) sa smolom bez dodataka natapkas platno ili matu. Preko toga perforirani najlon pa flatelin pa u vrecu za vakum. Kroz perforirani najlon izlazi vazduh i smola koja se skuplja u flatelin.
Flatelin je ono sto snajderi koriste za naramenice ili za kapute izmedju tkanine i postave.
Vaci:
I evo epiloga prvog pokusaja. Izvadio sam krilo i ocistio.
Moram priznati da sam se iznenadio i to pozitivno. Odmah na prvu se vidi ono sto sam i ocekivao, krilo je "neuhranjeno" i prilicno suvo. Nista lakse nego resiti taj problem. Ali krilo je pravo, izlazna ivica je tanka, i prilicno je cvrsto, iako je smola mozda do pola stegnuta, na ovoj temperaturi treba joj nekoliko dana... Drugi problem je sto nije drecavo zuto, vec kad se izmesa boja sa karbonom postane proliv zeleno :sljus.
Evo sta sam resio. Totalno izbacujem karbonsku maramicu. Stavljam UD karbon na napadnoj ivici 140gr/m2 (oko 4000din/m2 ako nekog zanima oo)) a meni treba kolicina od 500 kinti... ) i eventualno traku po sredini krila, nesto malo. Preko krila samo staklena tkanina 48gr/m2 umesto do sadasnje 18gr/m2 + karbon 10gr/m2. Masa krila je sada 66gr, nadam seda ce na ovaj nacin ispasti mnogo cvrsce, lepse, lakse za izradu, a masa bar ista ili manja. Po meni za DLG raspona 1,5m ovaj rezultat u masi nije tako los, 130-140gr za par krila. I zuta boja na staklu ce ostati zuta :).
Mislim da ovo nije neuspeh, naucio sam nekoliko bitnih lekcija, i naravno platio ih...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version