Saxpg kazi mi zasto je BASF stirodur bolji? Koje si sve karakteristike primetio bolje od recimo standardnog Austrothermovog?
A sto se tice stiropora, vec sam postavljao pitanje ranije, mozda i bas u ovoj temi, i dobio odgovor da je stiropor tezak a rad, jer je mnogo fleksibilniji i meksi, pa za tanko krilo i nije nesto. A onda sam procitao i da nije preporucljivo izvaditi jezgro od pene. Ono ne daje neku cvrstinu, ali sprecava da se opna od kompozita nabora pro opterecenju. Kada napravis cevcicu od papira lako ces je saviti. Lako ces saviti i sipku od pene. Ali kada stavis papir na sipku i zalepis, onda su sasvim druge sile u pitanju. Strana koja je pod kompresijom se nece tako lako saviti i naborati, pa je cela konstrukcija cvrsca i kruca. To sam procitao i na nekim temama na netu, jer je i meni palo da skinem tih 40-50gr pene... Na kraju, opna od kompozita je nikakva sama po sebi, jer na toj povrsini kada bi uhvatio krilo pri nekom sletanju, prstima bi ulubio krilo tu gde ga uhvatis ako ne bi bilo jezgra unutra. Mozda pokusam sledeci put sa stiroporom, ali stirodur je na kompresiju nekoliko puta jaci, mozda i za red velicine, a na ovako tankom krilu razlika u tezini zavrsenog krila izmedju stiropora i stirodura bi bila 15-20gr. Bez jezgra necu pokusavati, ali ovo sa stiroporom mozda pokusam sa nekim manjim parcetom pa cu videti dali vredi. Nisam bas shvatio, jel si ti probao da napravis krilo sa jezgrom od stiropora? Ako neko jeste probao neka kaze koliko je to dobro.