RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

PIPER CUB 40 size - elektro konverzija

<< < (6/10) > >>

magic:

--- Quote from: magic on November 20, 2013, 07:37:34 PM ---ako je maksimalni precnik precnik elise 12 onda trokraka 12x8. Ako moze da stane 13 onda pre dvokraka 13x8.

--- End quote ---

Prvo AXi sajt pa provera u ecalc, ja to koristim vec godinama. I kao sto rekoh, vec zilion puta sam pisao o tome ...

poz

tibeteagle:

--- Quote ---Malo sam probavao sa raznim elisama i mislim da je jedino rješenje za mene, obzirom da sam ograničen prečnikom elise na 12in... trokraka elisa. Po ovom kalkulatoru, optimum bi bio 12x8 trokraka.
--- End quote ---
Da, dovoljna je trokraka od 12x8" i ima ga u solidnoj izvedbi ovde.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9020__3_Blade_EP_Propeller_16x8_407x204mm.html

Naznačio sam sa zelenim neke brojke u tabeli dole, koje je pokazao odličan ecalc, koje su važne za razmatranje pri jednom proračunu. Vidi se da ni jedna komponenta nije opterećena i ne prelazi maks. vrednosti. Naglasio bih da se komponente neće u opšte grejati i efikasnost je na veoma visokom nivou sa ovim setapom i to od 88% jer iznad 80% se smatra dobrim. ESC slobodno možeš da staviš u trup ako možeš. Iz motora i ESC-a će izvući samo 50% mogućnosti, ali je to na osnovu brojeva dovoljno, jer na startu će imati vučnu silu od 2643g, što čak i prelazi masu ovog modela.

tataBulik:
Magic, tačno, sugerisao si mi na 12x8 trokraku, ali sam zaboravio  :sljus

Tibeteagle, ovo sa opterećenjem sam i ja shvatio! Čitav setap je predimenzionisan za ovaj avion. Mogao sam u istoj težini da iskombinujem manji motor i ESC, a na račun toga bateriju većeg kapaciteta. Time bih dobio 20-ak minuta umjerenog letenja.

Btw, jedno pitanje za iskusnije.
Kada sam u kalkulator unosio razne veličine elisa, konkretno moju 12x8, pisalo je u napomeni da ni jedan parametar po pitanju opterećenja nije granični, ali da se javlja "propeller stall"?! Koliko sam razumio, to je nešto kao gubitak potiska (uzgona) elise prouzrokovan ovom dimenzijom elise (sa datim setapom). Zanima me, zašto se sve mijenja kad zadržim korak 8in, a povećam prečnik na 13 ili 14in? Da li je taj gubitak potiska vezan za stvaranje vakuma jednim krakom drugom zbog velikog koraka, a kada povećam prečnik, smanji se max broj obrtaja pa se to ne javlja... ili, što bi rekao Njegoš: ... nešto gore od oboje  (:sok:) ...?

Drugo, da li taj "propeller stall" na zemlji u stanju mirovanja aviona znači da se stvar popravlja prilikom kretanja, tj. da je dinamički potisak veći ili djelotvorniji?

tibeteagle:

--- Quote ---Da li je taj gubitak potiska vezan za stvaranje vakuma jednim krakom drugom zbog velikog koraka, a kada povećam prečnik, smanji se max broj obrtaja pa se to ne javlja... ili, što bi rekao Njegoš: ... nešto gore od oboje  (:sok:) ...?
--- End quote ---

Prečnik i korak elise daju napadni ugao preseka elise, koji se ponaša na isti način kao avio profil. Ko želi da vidi kako se avio profil ponaša pri raznim napadnim uglavima i brzimana strujanja, neka prostudira ne toliko jednostavnu materiju o tome. Razmišljao sam da pokušam ukratko reći nešto, ali je to stvarno duga priča da bi se opisala prava istina vezana za preveliki korak elise.  :-\
Da razmotrimo samo praktični aspekt tog problema.
Elise sa velikim korakom su dobre samo za velike brzine aviona, dok postoji mogućnost da pri stajanju modela u opšte nemaju potisnu silu. Obratno, elise sa malim korakom daju veliku potisnu silu, ali im je krajnja brzina manja. Sve ovo zaviti i od broja obrtaja pa su broj obrtaja, korak elise i brzina modela međusobno veoma povezani. Prečnik kruga koje elisa zahvata je obično povezano sa snagom motora. Sve ovo dobri kalkulatori znaju i upozoravaju ako se pređe neka granica i može da nastane neki aerodinamički problem.
Piper je spor model i treba birati takvu elisu i broj obrtaja, sa kojim će snažno potisnuti model na startu i ne dozvoliti da se postigne velika brzina, jer ovaj model postaje veoma nestabilan na vaćim brzinama.
Kod tvog konkretnog setapa je potreban veliki korak elise, pa još i treći krak zbog toga, što imaš mali broj obrtaja i ne želiš veliku elisu. Dakle pravilniji je izbor ako bi se uzela veća elisa sa manjim korakom ili povećao napon napajanja, pa je dobra manja elisa sa malim korakom.

Problem ograničenih mogućnosti fiksnih propelera je rešeno tako da im se ugao može ručno ili automaski podešavati. Tako je na svim velik avionima gde je potreban veliki statični potisak a i da dobro vuku i na velikim brzinama. Pravi Piper Cub nema veliki diapazon brzine, kao ni njegova umanjena verzija modela, pa je spora snažna fiksna elisa sasvim zadovoljavajuća i poželjna.

tataBulik:
Jasno, hvala!!!  (pijemo)

To sa korakom je nešto kao kretanje autom u petoj (veliki korak) ili vožnja sa punim gasom prvom (mali korak)  :big smile

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version