Author Topic: HK 450  (Read 131112 times)

Offline rolex

• Jr. Member
  • **
Re: HK 450
« Reply #120 on: October 25, 2009, 08:04:29 PM »
Može da se plati direknto karticom. Kupio sam taj kit i upravo ga sklapam. Predhodno sam sklopio HK450 sa stanicom HK 2.4 6 ch. Stanica je za te pare odlična i sasvim upotrebljiva. Naravno uvek je bolji neki Brend ali 30 dolara naspram min 200 je drastična razlika.
Za Aca405:
 ESC mora da bude 40A npr. turnigy plush 40a. Imam Assan 410 gyro i nije loš. Ako hoćeš stanicu da vežes na simulator onaj kabal ti neće pomoći. On je samo za programiranje stanice. Kabal koji ti treba je Isti kao za esky ali ga nema u HK. Ja nisam koristio ubec jer pomenuti ESC ima odličan stabilizator na 5v 3A. Imam (onu prvu verziju) i kabal za punjenje 2 baterije 3S sto znači kao 6S. Koristim ga za punjenje flymax baterija na kojima pise da je max za punjenje 1C. Repni gyro imam bas taj koji ti nameravaš da uzmeš. Medjutim nisam baš preterano zadovoljan sa njim. Mislim da je MKS DS 480 koji sam posle uzeo mnogo bolje rešenje. Pogledaj malo sajt www.hk450.com ima zanimljivih stvari. Mogu da ti pošaljem na email konfiguracioni fajl za programiranje stanice. Jeste za moj heli ali ćeš ga lako prilagoditi tvom heliju. Pozdrav.

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #121 on: October 25, 2009, 09:11:05 PM »

Поздрав Ролекс, хвала на инфо!

Ја тренутно склапам хк450 од ХК али ми је ова са алу главом много симпа и баш је повољан.

Кад завршим склапање постављам ближе детаље и конфигурацију.

Поздрав, успут, добро дошао на форум!

Offline aca405

• Jr. Member
  • **
« Reply #122 on: October 25, 2009, 09:27:32 PM »
Zdravo Rolex, dobrodošao u društvo nas početnika sa ovim modelom  4e

ESC mora da bude 40A npr. turnigy plush 40a.

Stanica i delovi su na putu, a narucio sam 30A Plush, po preporukama iz prethodnih postova i UBEC. Nadam se da ce lepo raditi, jer vidim da i drugim a radi ta kombinacija.

Ako hoćeš stanicu da vežes na simulator onaj kabal ti neće pomoći. On je samo za programiranje stanice. Kabal koji ti treba je Isti kao za esky ali ga nema u HK.

Citao sam komentare bas kod narucivanja tog kabla gde ljudi pisu da ga koriste za simulatore (FMS, Real...) pa se nadam
 da cu i ja uspeti, jer to mi je cilj, sto vise vezbanja dok sklopim 450 i dok je lose vreme. Javljam kad stigne, da li sam uspeo i kako.

Imam (onu prvu verziju) i kabal za punjenje 2 baterije 3S sto znači kao 6S. Koristim ga za punjenje flymax baterija na kojima pise da je max za punjenje 1C.

Odustao sam od varijante punjenja po dve baterije istovremeno, tako da nisam narucio taj kabl. Ubedili su me ljudi da ne bi imalo puno efekta u kombinaciji sa punjacem koji sam narucio.

Uskoro bi trebalo da stignu svi delovi pa krećem u kompletiranje helikoptera, pa javljam detalje kad bude nešto i da se pokaže.

Offline jrlotpi

• Sr. Member
« Reply #123 on: October 25, 2009, 10:47:51 PM »
Copter -x sam sklopio juce i leteo sa njim ,vredi svaku paru dobija se sve u aluminijumu i vise se isplati da se uzme ceo kit nego posebno da se narucuje deo po deo za rezervu za (trex-450 i hk 450)
U verzuji HK-450 koristim speedcontroler 40A i lepo se pokazao, po sletanju nije preterano zagrejan (mlak je)
U verziji Copter-x koristim speedcontroler 30A i po sletanju je vreo  u oba slucaja je motor
Turnigy E500 6T 4000Kv 200W Heli Motor
neznam kakva su tudja iskustva sa konrolerom TURNIGY Plush 30amp http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2164 i pomenutim helyjima

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #124 on: November 10, 2009, 09:14:19 PM »

Треба ми сават од оних који су већ склопили ХК450 и летели га - као што се зна делови стижу не у тоталном киту већ монтирани у поједине склопове.

Питање гласи: да ли те склопове треба растављати и поново састављати (локтајт итд.) или је то фабрички поуздано склопљено?

Offline Lazo

• Hero Member
  • Za pametnog čoveka i komarac je muzika.
« Reply #125 on: November 10, 2009, 11:35:04 PM »
Ja sam, za svaki slučaj, stavljao lock na svim šrafovima koji su bili ušrafljeni u metal. Što je sigurno - sigurno je. Na šrafove koji idu u plastiku nema smisla stavljati lock.
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #126 on: November 20, 2009, 05:34:00 PM »
Каква су искуства са комбинацијама овог

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6262&Product_Name=TP_450-Size_2415-07T_Brushless_Heli_Motor_3850kv

и овог мотора

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6316&Product_Name=Turnigy_E500_6T_4000Kv_200W_Heli_Motor

и 11Т и 13Т зупчаника ?

Знам да су Лаза и Глајдер помињали те варијанте па ме интересује њихово искуство, а наравно и других хеликоптераша!

« Last Edit: November 20, 2009, 05:58:10 PM by MEPHISTO »

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #127 on: November 25, 2009, 10:19:30 AM »

No comment?!

Offline Lazo

• Hero Member
  • Za pametnog čoveka i komarac je muzika.
« Reply #128 on: November 25, 2009, 11:29:10 AM »
Definitivno mi se pokazao boljim Turnigy E500.  TP 450 se dosta grejao, i nekako nije bio baš na visini zadatka.
11 ili 13 zupca? Počni sa 11, ako ti  je to nedovoljno, a giro i repni servo su ti dovoljno agilni, probaj i sa 13 yuba.

Pozdrav.
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Offline MEPHISTO

• Full Member
« Reply #129 on: November 26, 2009, 12:22:39 AM »
Хвала Лазо!

Почетна конфигурација ми је бла са ТП500 и 11 зуба. Доста мршаво.
Онда сам прешао на 13 Т са истим мотором..., мало боље. Ипак имам утисак да фали снаге. Из наглог понирања га не чупа довољно агресивно (нпр. треба му једно метар до метар и по пропадања док га не цимне на горе). Можда ја имам претеране захтеве (базиране на Г4 и Протос 500 симулацији), али дефинитивно то мора да буде жешће и агресивније. Имаче данас је ХК450 са тим сетапом  ишао нагллавачке и све је добро поднео. Ако стигнем ускоро постављам на форум више информација (не знам само како дапостигнем све, већ сам обећао нешто више о овим мојим џетовима а сад и хели...)

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #130 on: November 27, 2009, 07:25:53 PM »
 Nakon svih podesavanja i proba juce je bio dan D, HK je imao svoje prvo lebdenje  (yay)  (pijemo) Naravno taj prvi let je i najstresniji jer tu se tek vidi kako je sve odradjeno a mala je granica da sve krene kako ne teba pa eto razocarenja.Adrenalina nije hvalilo.Dosao je i taj dan da se sa sigurnog simulatora oprobamo na livadi.Naravno bez trener  kuglica nema izlaska jer se osjeca velika sigurnost sa njima.Prvi pokusaji su pokazali da zanosi u lijevu stranu pa je bila potrebna mala korekcija subtrima.Ziro je dobro podesen.Ova prva lebdenja ako se i dodje do njih  sluze bas u tu svrhu da se sve podesi kako treba,a tek predstojeci izlasci bi trebalo biti pravo lebdenje.Naravno i ovaj put sam uspio da par puta odrzim HK u vazduhu.Vec nakon par startova opustenije se prilazi fazi lebdenja.
Stvarno je nezaboravan osjecaj kad pocne da se dize  :_D
Naravno da tek predstoji lebdenje sa ovako malih rastojanja od zemlje prema vecim visinama ali polako.Naravno u kombinaciji sa simulatorom i strpljenjem trebalo bi biti uspjesno.Drago mi je da sam sa ovog prvog pokusaja HK vratio u komadu i da je sve  podeseno kako treba.
Zahvaljujem se Lazi,Saleru i Nebojsi na savjetima u vezi podesavanja i na rijecima podrske.Nebojsu i Sasu sam imao priliku da upoznam ovog ljeta u Podgorici tako da su mi i tada dali neophodne informacije u vezi helija.

Sto se tice uvertire to bi bilo to a sada evo dva videa sa tog dana D.

HK-450

lebdenje

Sklapanje helija je islo malo sporije zbog nabavke neophodnih komponenti,ali u medjuvremenu sam se upoznavao sa dijelovima.O tome sta sam ugradio u ovaj heli od elektronike vec sam pisao.Kad sam dobio ziro a njega sam bas dosta cekao jer ga nije bilo na lageru imao sam sve potrebno za finisiranje.U medjuvremenu sam nabacio i color shemu od PVC folije tako da je izgubio onaj bijeli sterilni izgled.
Po uputstvu sam odradio sva mehanicka podesavanja tako da tu nije bilo vecih problema.Posto nisam mogao nabaviti carbonske stabilizatore vertikalni stabilizator koji je veoma savitljiv ojacao sa plasticnim komadom i produzio ga za 1 cm tako da je manja sansa da se osteti repni rotor.
Kad je dosao na red da se podesi kriva gasa i rotora malo sam se dvoumio kako da podesim te parametre za prvi let.  mmmm
Na kraju sam se opredjelio za opciju beginer u normal modu.Tako da sam podesio krivu ovako:
                               gas       pitch
                              1. 0%      -1
                              2.40%       0
                              3.75%     +5
                              4.85%       
                              5.100%   +10
Naravno da cu nakon izvjesnog vremena preci na idle 1 i idle 2 podesavanje ali za pocetak neka to bude ovako.Kao sto rece Lazo sva ova podesavanja zavise i od toga kakav je motor, kakvi su krakovi,baterije,tako da se sa buducim letovima sve ovo opipava i podesava postepeno kriva gasa i rotora.
Poslije instalacije zira heli je bio spreman za pokretno postolje,naravno home made.To je nezaobilazna spravica koja je veoma bitna za podesavanje opcija zira.E tu sam imao jedan mali problem dok nisam konacno shvatio u cemu je problem u stvari i nije problem nego preskocena lekcija u oblasti zira (kush) Kad sam odradio mehanicko podesavanje repnog servoa i doveo u centar repni rotor prvo sam podesio osjetljivost na  +60% e kad bi ukljucio heli na malim obrtajima je radio dobro ali kako bi dodavao gas poceo bi da  se trese ,mislio sam da treba povecati osjetljivost pa postavim na 80% Poslije toga jos gore  mmmm kontam kako dobro ovaj ziro pegla.poslije toga podesim na stanici osjetljivost na -70% ukljucim heli ma ukucava ga pravo .Znaci u pitanju je bio revers,tako da odradim i to i onda ga vratim na  85% i taj procenat je odlican u sta sam se uvjerio prilikom prvog lebdenja.
Tako je HK bio spreman za vatreno krstenje a i ja.
Naravno da je ovo samo uvod u helije ali sad se lakse dise.U sledecem periodu simulator, livada,simulator ,livada...

Evo jos malo slika helikoptera na kojima se vidi gdje sam sta postavio i kako to izgleda i naravno malo poziranja  :big smile  (pijemo)

The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline cane

• Full Member
« Reply #131 on: November 27, 2009, 07:51:42 PM »
Bravo Fenix!!!Tako sam i ja pocinjao pre par meseci,polako i nesigurno.Ne brini se za hover,jer na tim visinama je najopasniji zbog vrtloznih sila od elisa,zato i nije stabilan

model.Najbolje je,kako su mene ove svabe ucile,je na visini od 1,5 do 2 puta sirine elisa.Tvoje su precnika oko 75-80cm,znaci da nema uticaja sila vazduha od elisa na heli na

otprilike 1 do 1,5 metar.Ne moras ti meni da verujes jer sam ja odustao od toga zato sto mislim da je to malo teze za pocetnika.Hover od jedne cele baterije je sve sto

uspeo,nikakav kruzni let ili bilo koja druga figura.kad covek uhvati ritam i reflekse,tad ok,ali kao pocetnik ja sam se predao.Samo napred i ne popustaj.Poz,

Cane

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #132 on: November 27, 2009, 10:31:10 PM »
Hvala Cane.Ma znam ja koja je to visina na kojoj je mirnije letenje zbog vadusnih strujanja i efekta tla ali mi nije padalo na pamet da idem vise ovo je bilo samo opipavanje pulsa heliju a i meni.Lebdenje na vecim visinama ce da uslijedi za sad je bitno da zam kako se heli ponasa.Hvala jos jednom.
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline jrlotpi

• Sr. Member
« Reply #133 on: November 28, 2009, 02:41:15 PM »
 (res) (pijemo) (<--) (work)i na kraju  4e cestitam na svemu sto si postigao i vidimo se u Podgorici.

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #134 on: November 28, 2009, 05:07:12 PM »
Hvala Nebojsa  (pijemo) .Naravno kad budes dolazio u PG obavezno helije u auto.Ako ti je problem da ih nosis bice valjda i ovaj do tada u letnom stanju  :big smile
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com