Prertpostavljam da si mlad, samim tim mozda lakoveran i malo iskusan, da ne kazem neiskusan...
U svakom slucaju tio zelim puno uspeha u ovom hobiju.. ali...
Mislim da je za pocetnika losa postavka tipa
"Zar nije ovaj model lako napraviti i u slucaju da se prilikom leta srusi i polomi lako je napraviti drugi model. Dok se ne izvezbam malo.
Kasnije moze i neki ozbiljniji modeli."
To meni nekako znaci pravicu, lupacu, pravicu... pa kasnije mozda i poletim... nemislim bukvalno...
Logicnije mi je da pocetnik razmislja ovakio... Zelim, volim , zelim da sto pre poletim, naucim bazno letenej, bice tu i po neka mala steta, zakrpicu i opet leteti, a onda cu kad udjem u pricu da napravim avion, kad skapiram kako sta i zasto radi, kad steknem neko iskustvo...
Pretpostavljkam da nisi mnogo upucen u osnovne pojmove letenja, nisam bio ni ja, ali vremenom hteo nehteo udjes u pricu, da bi bolje leteo, bolje okrpio svoj avion ili ga bolje podesio ili sklopio ARF, sto je pola puta do svojih ruku delo... Naucis kako i zasto rade Aileroni, Elevatori, Rudderi, sta je CG, sta je D/R pa EXPO itd..itd.. svasta tu nesto ima, kako se programira stanica, kako i zasto se trimuje avion i mnogo malih i korsnih caka... Slazem se danas je to sve dosta uprosceno novim tehnologijama i materijalima, ali neka "OSNOVA" je ostala ista kao i pre 30 godina...
Uvek, od kad sam ja u ovome od '97 a kazu i ranije, postoje neka nazovimo ih pravila za prve letove i ucenje RC letenja
Visokokrilni avion, recimo V krila, raspona oko 1.6m, u ono vreme Glow motor, pa po meni i danas, ali danas su to elektro motori, dobro i iskusno sklepan avion, drugar/prijatelj/voljni poznanik sa iskustvom u RC letenju i na livadu da ti on poleti sleti avion, a ti se malo poigras u vazduhu na bezbednoj visini, samo da liznes cokoladu, jos ako ste na duplim komandama, bice i letenja, i tako nekoliko casova.. i da te malo popusti zelja i andrenalin... Danas je tu i simulator, koji pomaze puno, ali ne moze da zameni uzbudjenje, kao na prvom letu, ili prvim letovima... koji su krucialni za pravilnu obuku...
Ovako ces verovatno i posle simulatora, koji ako nista vise bar malo upozna tvoju stanicu ruke i glavu, imas sliku kako to treba da fercera, ali kad odes na livadu sa svojim prvim modelom aviona, pa jos si ga i sam napravio, a iskustvo na simulatoru si stekao na 100-inu raznih modela, jer ces sigurno sve probati, sto je negde i razumljivo, a pored sebe nemas nikoga sa iskustvom, ko ce da sve to , da izvines, da proveri i prekontrolise..... let ce ti trajati kratko, verovatno manje od 5-10 sec... pa sledeci isto tako i vecina njih isto tako... a ti ces krpiti i praviti nove na isti sablon, a ne znas gde gresis, dal je greska u avionu ili u tvojim rukama, ili najcesce oba razloga... potrosices vreme, zelju, volju, novac i nista... Ne zelim ti ovo, nemoj pogresno da me razumes, ali je obicno tako... imamo tu na forumu , takodje jednog mladog coveka sa takvim iskustvom, bio mi je simpatican poslao sam mu fabricki sklopljen RTF model, , isto tako brzo i kuso...ako se ne varam, a ne znam, mislim da nikada nije poleteo RC avion, bar da lici na neko letenje, nisam pratio... od tada vise nemam taj obicaj da saljem avione pocetnicima... jer oni uvek idu svojim zacrtanim putem.. nazalost nisi jedini.. ima prilican broj slicnih ovde na forumu, koji cete podrzati u svemu ovome i tvojim namerama, retki su koji ce priznati da su gresili, da su se mucili, trosili vreme, zelju, volju, novac i da je to dalo traljave rezultate, ima i onih koji su shvatili da su u zabludi i na vreme poceli onako kako bog zapoveda... i recimo uspeli...
A ima i ovih iskusnih, starijih po stazu i i skustvu ali prevazidjenih, koji su sve nasiroko u projektima i kombinacijama, pa iz daleka pametuju (a sami su sa sobom u svadji i kontradiktorni, da i pateticni) pa sole pamet naokolo, da pohrane svoju sujeticu... izvinjavam se ali nisam mogao da se obuzdam da ne prokomentarisem na fin nacin, tesku filozofiju (onaniju) mala digresija...
Elem ti ces svakako uraditi kako si zamislio, sto je tvoje pravo i sloboda izbora.. cisto da ti malo probam pristedeti truda, vremena i novca i da te probam navesti na neko drugacije delovanje u prvim koracima...
Zbog svog posla kojim se bavim, zilione aviona je proslo kroz moje ruke, daleko od toga da sam najpametniji, najprecizniji, najpedatniji modelar, a kamoli letac, recimo RC Hobby letac, koji voli RC letenje recimo brzim, u zadnje vreme i velikim avionaima, koji ne voli da ih pravi, sastavlja i popravlja, jer ima ovde ljudi sa zlatnim rukama i sa iskustvom u svemu tome, i to me ne zanima preterano... Ali slobodno mogu reci da imam svakojako iskustvo sa pocetnicima, i rezime bi bio, da ako su poslusali, dobro su prosli i ubrzo RC leteli, a bilo je i tvrdoglavih koji su i pored odvracanja od lepih (na oko), brzih i ne prilagodjenih aviona za pocetnike, pravili avanturu (nekoliko sati ili dana, zavisno od izbora modela aviona, i leteli cak i do 10 sekundi), pa ili batalili celu pricu ili krenuli nanovo iz pocetka...
Za tvoju INFO RC Hobby, nije poceo sa stiroporom i izolacionim materijalima, pre koju godinu, vec traje mnogo...mnogo.. duze, recimo u poslednjih 50 godina, neka me ispravi neko ko zna preciznije podatke, o tome bi mogao da ti isprica lepu (i opet pateticnu pricu), modelar iz dijaspore... posto je zaista jako dugo u ovoj prici, od malena... "skidam kapu dole", ali....
Uzivaj... i uzdravlje