Sve je to meni jasno Zajko ali zašto onda HK kada zna za taj problem oko FAKTURE PROKLETE ne pošalje istu nego vraćaju kao budale po više puta i sami sebi prave posao i trošak.....
I kada kažu ne treba kriviti HK-EU pa treba bre oni su i krivi za to.
Čoveče za jedrilicu koju sam naručio sam 3 puta pričao istu priči i svaki put je bilo mising invoice razlog.
Pa majka mu stara valjda bi i MONBRIL ukapirao da mora da pošalje FAKTURU ako misli da mi proda to što sam naručio.
Čemu je poenta onda toga?
Ili kako sam rekao njih ZABOLE za NAS.
Ali zašto nam to onda i ne kažu odmah nego zezanje i natezanje po više meseci....
Ja razumem nikakvo tržište ali brate onda nemoj ni da šalješ i zavlačiš narod.
Na kraju sam odustao od svega a siguran sam 100% da sam je naručio sa global skladišta da bi došlo bez ikakvih problema za manje od mesec dana.
HK Global, izvorni HK je malo drugacija firma, recimo to tako, pravljena je na izvoru proizvodnje svojih proizvoda, mala marza, ogroman lager, tu iza coska, ogroman broj proizvoda-artikala u ponudi, cene vise nego privlacne, kvalitet uglavnom jako simnjiv, ali je cena supissss.... Kina sama po sebi, pa i HongKong, koji zivi od izvoza, sve vrste dostave a i dobro uigrana savremena "posta" osposobljena dahendluje ceo svet, uglavnom... Kad su osvojili, takvim radom velika i bazna trzista, USA, EU, onda su otvorili svoje prodaje na tim trzistima, USA i EU i verovatno jos po neko.... i prilagodili se napred navedenim u svakom pogledu... Sva roba iz ponude HK Global (maticnog) se NE nalazi u ponudama ovih posebnih trzista, prvo i osnovno verovatno zbog kontrole kvaliteta, zatim urusavanja domace proizvodnje tog trzista i samog izbora... Ako ste primetili i cene se razlikuju, ne mnogo, ali je skuplje na tim trzistima, nego na HK Global, sa razlogom, ali zato RC modelar iz EU ili USA taj proizvod dobije u roku od 24 h ili do 3 dana, zahvaljujuci raznim domacim (a svetskim) kurirskim sluzbama i slicno,bez ikakvih dodatnih papira, carinskih pregleda, otvaranja paketa i kojekavih domacih birokratskih zajebancija.. U USA konkretno zavisi u koju od 50-tak drzava se salje, platis nesto nalik na PDV (sales taxa) koja se krece od 0% (Nevada, posto zivi od kocke Las Vegas i Reno), mislim da je NewYork najveci 8,25% Sales Tax... u EU PDV ukljucen u cenu, od 19%-25% ako se ne varam, racuna se PDV teritorije gde se nalazi HK EU Warehouse, konkretno DE ili Holandija ili vec neki drugi... To sto salju i van EU, to je valjda zelja trgovca da pokupi i mrvice kolaca, da za futur formira kakvo takvo svoje trziste, ali ako moze po standardnoj tehnologiji, da sad zbog par kupaca iz SRB ili slicne zemljice okrece sve naopako... u tim vecim sistemima se zaposaljavaju uglavnom neki klinci, koji dobiju sve sazvakano i NE treba da misle, vec samo da rade i prate tehnoloski proces, lose placeni, lako zamenljivi, tu su za manuelne poslove, sta im pise na ekranu to rade, na pitanje mimo ekrana "zabaguju", eventualno neki sef-sef ima pravo i moze da neso menja u tehnoloskom procesu, ako oni iznad njega usvoje ponudjenu zamenu tehnoloskog procesa, sto tesko ide...
Tako da nam ostaje da se nadamo da cemo do kraja ovog veka biti EU, ako bude postojala, ako bude opstao i ovaj hobby pored svega ostalog sto ce se promeniti...
sala (u svakoj sali ima i malo sale)
PS. Mora se pratiti svet i sta se tamo dogadja na generalnom planu da bi se razumeo nas polozaj !