RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Ugradnja baterija
petar:
Jeste za ovaj model ta tezina ne predstavlja nista, jer je model tezak, a posto baterija napaja samo elektroniku, a ne i motor, onda se i ne greje tako da je u tom konkretnom slucaju OK.
Za mene nebi bilo OK jer mi baterija napaja motor pa bi se grejala, a modeli su mi prilicno laki, nema mesta da se baterija stavi na taj nacin..... znaci sve ispadne kako nevalja....
Ali ova tema je ipak bila poucna za mene jer sam dosao na ideju da bi mogla da se ispred baterije, u mom slucaju, stavi nekakva struktura koja bi se sabila ako model padne i spasila bateriju...
Mozda bi bilo dovoljno staviti parce stiropora da dodiruje bateriju sa prednje strane, a da se taj stiropor oslanja sa druge strane na "firewall".
Imam jednu bateriju koja se prilikom pada aviona pomalo zguzvala.... Pretpostavljam da se to desilo jer se baterija nije oslanjala na firewall pa onda kad je model udario prednjim krajem i kad se polomio nosac motora i kapotaz od staklo plastike, baterija je verovatno stajala jos uvek na mestu..., a kad je udar zaustavio ceo model onda je ona pod inercijom udarila u firewall i tako se ostetila....
Pretpostavljam sa sam stavio samo parce stiropora izmedju baterije i firewall_a da ne bi doslo do ostecenja. Baterija mi nije crkla, prvo sam se bojao da je punim i drzim sa drugim baterijama, ali kasnije kad sam video da to radi.... onda sam prestao da brinem (nije ona mnogo zguzvana... ali meni nije bilo svejedno...).
pozzz
Sava:
Ugrađivao sam i u elektro-modele bateriju na sličan način. Nije bilo problema, a kada je omastio model o livadu, samo je baterija ostala.
Ima tu varijanti, ali nevredi, bilo šta da napišem jave se " Indijski mudraci" i eto posla za moderatore.
Ipak ću ovo moje iskustvo zadržati za sebe.
Bez ljutnje, jer ni ja se ne ljutim.
Pozdrav iz SM 4e
petar:
Ja sam i iz Mircetovog posta naucio nesto... I bas mi je drago sto jesam...
Pre dosta godina video sam od Mirceta kako stavlja balzu izmedju gornje i donje ramenjace tako da godovi idu od jedne ramenjace prema drugoj.
Ja sam stavljao na tom mestu balzu tako da godovi idu uzduz (paralelno sa ramenjacama) i to je naravo bilo pogresno.
Da li sam ja znao da balza bolje trpi pritisak kad se sila proteze paralelno sa godovima pa znao sam... Ko god je od malena pravio nesto od balze to mora da zna (a ja jesam, prvi put sam pravio nesto pre 35 godina, pa koliko treba da sam glup pa da ne vidim na koju se stranu drvo lakse savija i lomi....).
Znaci znao sam kako treba okrenuti godove pa da balza bolje radi svoj posao... Ja sam ranije stavljao balzu pogresno jer mi je bilo tesko da je secem popreko (ne da se seci tako....) i tako sam pravio model po model.... i nekako sam umislio da je to OK...
Ali kad je doslo secenje laserom... ja sam i dalje sekao balzu tako.... tako... kako ne valja.... , a vise nije bilo razloga za to.... Jedino sto laser ispece balzu pa, ako zelis da se bolje zalepi onda treba da se osmirgla...
I tako sam ja u nekoj temi video kako Mirce kaze da su godovi okrenuti izmedju ramenjaca pogresno..... I tek onda mi je sinulo kako ih i ja tako postavljam...
Znaci malte ne sve sam znao..., ali opet sam pogresno radio... Prvo iz lenjosti, kasnije po navici...
pozzz
mirce:
Sad znate zašto je propao Forum, jer čim se nešto napiše odmah se ljudi nadju prozvani i uvredjeni.
A što se tiče servoa, pogledajte na bilo kom modelu, pun internet slika i youtubova, kako servoi stoje.
Samo razmislite kako se prenose sile kad servo stoji uzduž ili popreko...
http://www.modelairplanenews.com/blog/2012/02/09/total-control-the-right-way-to-set-up-servos/
Logično je da stoje po dužini (pogledajte sve slike), jer je servo 4 puta duži nego širi, pa je sila na kutiju servoa, mehaniku i gumice manja.
Ako se stavlja popreko dešava se situacija sa slike "Figure 1". Sila gura i sam servo, koji kad stoji popreko, ima 4 puta manji krak.
Ovo vam je osnova modelarstva, servo po dužini a ne po širini.
Nekada ne može da se ugrade uzduž ili kad opterećeje na servo nije veliko može i popreko...
Najvažnije je da se niko ne ljuti, Forum služi za razmenu mišljenja i iskustava bez svadje i vredjanja.
Nemojte se odmah duriti...
(pijemo)
uzvarb:
Nije logicno da stoje SAMO po duzini, logicno je da stoje onako kako konstrukcija modela nalaze za mesto upotrebe , a da se pri tom ispostuje da nema lomljenja sajli. Tesko pomerajuce komande i slicnih gluposti koje ce daleko vise problema da donesu nego polozaj servoa. Sama velicina servoa i njegova snaga su srazmerni mestu uporebe i sili koju treba da savlada od tezine komande i otpora vazduha...a ta sila je manja nego sto je potrebno da isti iscupa ili pomeri sa svog mesta ako je dobro ugradjen.
Od slanja kojekakvih linkova ka slikama i youtube video-ima...JA da gledam te slike..sta ja nisam jadan video modela. Prve servoe kad sam postavljao i RC modele kad sam pravio nije postojao ni internet. Svako moze da stavi sliku, video...i onda da misli da je najpametniji. JA ne pisem jer sam negde procitao i gledao slike. Pisem iz 30to godisnjeg iskustva u PRAVLJENJU modela svojerucno, znaci ne KIT, ne ARF i slicno, nego gomila balze i udri. I ni na jednom se nije nikad servo pomerio, ukrstio i slicno.
To pise 'vamo pise tamo.. Pa za neki period ce i ovu izjavu neko da procita i da linkuje i kaze eto nisi dobro servo postavio...
Mislim da cu opet da se ne javljam na forum par godina..
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version