Author Topic: Пројекат М 1723  (Read 900696 times)

Offline presko

• Hero Member
Re: Пројекат М 1723
« Reply #720 on: September 08, 2025, 10:14:36 PM »

Траке које прекривају кламфе сам урадио од самолепљивог тапета.

Ширине су 3mm и по сечењу сам их залепио на обележене позиције.

Почео сам од најдуже траке, ...

... па онда на једну па на другу страну.

Offline presko

• Hero Member
« Reply #721 on: September 08, 2025, 11:07:55 PM »

@Nenad Miklusev

Прво да се захвалим на честиткама.

Друго, хоћу да нагласим да си ипак Ти лидер што се тиче ове теме.
Почеци мог ангажовања на ИК 2 су везани за разговоре са Ацом Колом и за твоје радове, којих има доста, и што се тиче писаних као и обиља детаљних цртежа.
Нормално и данас те гњавим у личним контактима, а и убудуће ћу, надам се да нећеш замерити.

Ово за дуралну оплату сам знао, управо из твојих радова, али за овај други детаљ, за траке од дурала први пут чујем.
Не располажем ни са какви белешкама или текстовима о градњи авиона, само са фотографијама.
Тако се мој рад углавном базира на оном што видим на и протумачим са фотографија.

Једно од битних питања, на које нисам нашао поуздан одговор је, од чега је урађена структура крила, а то је врло битно због начина спајање оплате за њу. На фотографији, коју си управо ти поставио, види се да су рамењаче биле дрвена, а оков за везу са трупом метални.
На основу овога бих закључио да је комплетна структура крила била дрвена, а да је за оплату уместо класичне шпер плоче употребљен дуралуминијум (мој лични став, не мора да је тачан).
Да је структура била метална, на оплати би се видела гомила закивака.

На фотографији коју поседујем (добио сам је Бориса Циглића), ипак имам утисак да се ради о тракама залепљеним преко оплате. Виде се и позиције уздужника испод оплате, као и ондулације лима. Не наслућујем трагове нитни.

У сваком случају нечег има и ја ћу се потрудити да на моделу дочарам утисак овога, ма шта било.

С обзиром да сам у току преподнева одрадио радове из предходног поста, а и сам пост, сад додајем и одговор на твој коментар.

Ако имаш још неки коментар на ово или било шта друго у вези теме, прихватам сваку дискусију.

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
« Reply #722 on: September 09, 2025, 11:14:34 AM »
Pozdrav Preško,

Namera mi je bila da ti smanjim komplikacije oko detalja dok još nije kasno,  a informacije o konstrukciji crpim iz detaljnog prikaza konstrukcije i aviona IK-2 iz Godišnjaka Jugoslovenskog Vazduhoplovstva za  1936. godinu gde autor kaže:

Pouzdano znam da je na IK-2 drvo bilo samo na uzdužnim nosačima platna na trupu i šper oplata grbe iza glave pilota , sa prostorom za "prtljag". Sve ostalo je metal, i platno na repu i trupu.

Ako pronađem još neku fotografiju sa boljim detaljima, postaviću je u toku dana.

Pozdrav
N.
« Last Edit: September 09, 2025, 11:16:57 AM by Nenad Miklusev »

Offline presko

• Hero Member
« Reply #723 on: September 09, 2025, 07:18:03 PM »

Pozdrav Preško,

Namera mi je bila da ti smanjim komplikacije oko detalja dok još nije kasno,  a informacije o konstrukciji crpim iz detaljnog prikaza konstrukcije i aviona IK-2 iz Godišnjaka Jugoslovenskog Vazduhoplovstva za  1936. godinu gde autor kaže:

Pouzdano znam da je na IK-2 drvo bilo samo na uzdužnim nosačima platna na trupu i šper oplata grbe iza glave pilota , sa prostorom za "prtljag". Sve ostalo je metal, i platno na repu i trupu.

Ako pronađem još neku fotografiju sa boljim detaljima, postaviću je u toku dana.

Pozdrav
N.

Морам признати да ово први пут видим, али за то сам сам крив.
Мало сам изненађен јер ово обара у потпуности моје досадашње виђење крила ИК 2.

На расположив фотографијама се не може ово јасно видети.
У недостатку информација мени је узор било крило авиона Р 100 у Музеју ваздухопловства у Сурчину. Овај авион је одприлике био савременик ИК 2 па сам претпоставио технолошку сличност.

У сваком случају ово је за мене битно сазнање.

Врло је, за мене, битно да нема утицај на досадашње радове на моделу, а и на убудуће.

Хвала на информацији!

Offline Nenad Miklusev

• Full Member
    • AEROPOXY
« Reply #724 on: September 09, 2025, 09:58:30 PM »
Nema na čemu, hronologija izrade IK-2 je jasna, Ikarus je imao  iskustva sa metalnim konstrukcijama i IK-2 je rađen kao celometalni avion sa platnenom presvlakom krila , repa i zadnjeg dela trupa.
Prvi prototip, IK-L01, u trećem letu je izgubljen zbog odvajanja platnene presvlake krila, pilot Bajdak se spasao padobranom.
Drugi prototip, IK-02 je odmah rađen sa metalnom oplatom krila, a eleroni, zadnji deo trupa i rep su ostali sa platnenom presvlakom.
Tako je rađena i serija .
Kuriozum je da su se krilca na sletanju mogla spustiti i korištena sui  kao flapsovi, dok je funkcija elerona ostala nepromenjena.
Eto, nadam se da će IK-2 poleteti još ove sezone i da ćeš nam složiti lepu foto priču,
Pozdrav
N.

Offline presko

• Hero Member
« Reply #725 on: Yesterday at 10:03:49 PM »

Прелепио сам и доњаку леве половине крила.

Постојање ових “трака“, или шта већ, је документовано на мноштву фотографија па сам их и ја поставио. А шта су тачно, ваљда ћемо сазнати једног дана.
Трудићу се да не претерам и да остварим реалан утисак.