ЛЕПО!!!
Најзад нешто да се разбије монотонија на форуму.
Лепо, ново и интересантно.
Комплетан ауторски рад. С обзиром да се бакћем с оваквим стварима знам колико труда, рада и знања треба да се од скениране фотографије дође до фајла за штампу.
Поменуо си нешто што ме је заинтересовало ...
Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija
... па ако може пар речи.
Што ти рече, памтим га, као основац сам се возио њим на линији 16 од Похорске до Зеленог венца и назад.
Пратим!
Pozdrav Prezo. Ne znam odakle prvo da pocnem. Prvo hvala na podrsci. Drago mi je da si jedan od onih koji kapiraju sta Chupko radi

. Drago mi je da pamtis voznju u legendi, to se ne zaboravlja. Tresao se, rezao kao Lav, gurali smo ga uzbrdo kad nije mogao da izgura pun autobus, iako je imao masinu od 9000 kubika. Zimi kad upekne minus kao sada, nije bio gasen preko noci jer nije mogao posle da upali, pa je radio nonstop. Trosio je 100 litara na sat ..preterao sam ali nije bila mala potrosnja (nisam pitao vestacku kolika je bila potrosnja), ali voleli ga Beogradjani ko pecenje na dan republike. Sto se tice pomoci vestacke, nije to neki spektakl. Jednostavno sam poslao sliku prednje maske i kombinacijom par fotki koje sam uteravao u odredjene mere u skechup, dosao do mera, duzina, visina sirina. Ima tu fora , ako je podvozje ..na primer 183 mm sirina zadnje osovine, moze da dodje do disproporcija u tri ose ako covek nema iskustva kao ja na primer, pa sam zato mikerio da sve utegnem da izgleda dobro. Ipak sam ja nekakav crtac 3d modela automobila na papiru bio nekada ali gitara me vise interesovala jer su se cure okupljale oko mene kada sam svirao a kada sam crtao automobile nisu me fermale

Ni Tamija crtaci modela ne rade full scale. Gledaju i oni od oka. Na primer modeli vozica..video svojim ocima... Isti model od dva proizvodjaca a razlika u dimenzijama u istoj razmeri. Ako skaliram po felgama, tu jedan milimetar u precniku progresivno uveca model. Jedan sam bus bacio na pocetku a bio duzi par cm..5/6 i visi 1.5 cm. Naprintao i spojio da vidim i nije mi se dopao. Posle sam vezbao na njemu tehnike lepljenja lajsni i bojenje. Onda sam kontaktirao vestackog i moje mere i njegove su dosle na skoro pa fes. I oko gabarita stolica smo se slozili, dao mi je dimenzije i uputsvo koje sam i sam odredio. Vestacki nije mnogo pametan, on samo prebire po sajtovima maketara i prepisuje. Pohvalio me pa napisao...vidi se da si iskusan modelar hahah .ali lakse dodjem do informacia, nego da postavljam pitanja na forumima. Kada sam zapoceo ovaj model, napravio sam mustru od kartona, samo spoljne dimenzije i tako kombinacijom svih mogucih fotki i pomoc vesatackog, dosao sam do ovih mera koje me zadovoljavaju. Evo par slika koje mi je vestacki pomogao. Nije ni to savrseno ali ne pravim svemisrki brod, mada sam ispostovao sve u 100 deo mm. Skechup nije najprecizniji ali za ove radove je i vise nego precizan. Za tvoje radove mozda nije dobra ova skale metoda, jer si ti Prezo visi level od mene dobrano. Evo saljem slika i Maske koje sam danas spojio soferku.
Evo fotke koju mi je vestacki sredio. Nista spektakularno ali original je bio podosta neuravnotezen jer objektivi krive.