Posto je Cub napravljen, i sada se imam model za letenje, doslo je vreme da se sprema model za iducu sezonu.
Da za narednu godinu. Posto cu ove godine leteti cub-a i thunderbolta, i jos usavrsiti svoje skromne
letacke sposobnosti, spremam se da predjem na nesto ozbiljnije. Ozbiljnije u smislu da bude veci i tezi
model, kao i da pogon bude benzinski motor. Uz konsultacije sa Mircetom i Cokom izbor je pao na Zero-a.
Zasto? Obojica imaju te modele jedan je 2.1 (Mircetov) i drugi 1.8 m (Cokin). Kazu da lete predvidljivo,
slicno trenaznom avionu, a sama velicina poklopca motora dozvoljava ugradnju benzinskog motora.
Model je ARF varijanta sledecih karakteristika:
http://www.cmpairplane.com/warbird/Zero%20Fighter%20120%20Size.htmlWingspan
1800mmLength
1525mmWeight
4.8~5 kg (bice malo tezi)
Wing Loading
84~87 dm/2Airfoil
Naca 2415 Wing Area
57 dm/2 2 Stroke
Engine 1084 Stroke
Engine 120Radio Control
4~5 Ch 5~6 Servostrup modela je plastican, dok su krila horizontalac i vertikalac konstruktivni.
Iako je model ARF pretrpece silne izmene. Zbog velike tezine, kao i velicine modela,
moracu da ugrafim flapsove. Flaps ce biti samo sa donje strane krila kao sto je bio
i na originalnom. Coka je taj deo vec apsolvirao tako da je materija poznata.
Kao drugo, stajni trap. Model ce biti tezak oko 6-6.5 kg (nadam se), samim tim zicane
noge ne dolaze u obzir. Retrakt sistem kupljen u Nemackoj i Robart noge sa amortizerima.
tockovi ce biti Dubro 4 inca. (jesu veliki ali kazu da od viska glava ne boli
)
Ove dve stvari ce prouzrokovati veliku operaciju na otvorenom krilu, tako da ce komletna
presvlaka ici sa modela, i nakon ojacavanja nosaca stajnog trapa, ugradnje flapsova i sl.
ide mircetova isprobana varijanta staklene tkanine, gitovanja, panela, nitni, i na kraju
kod Goluba (koji ce doktorirati farbanje Warbirda) na farbanje. Probacu da ovde,
na forumu, prikazem svaki deo izrade.
Posto sam ovaj poduhvat malo duze planirao, napravio sam spisak, i na nasim putesestvijima po
okolnim zemljama pokupovao sve sitnice i krupnoce koje ce mi biti potrebne.
servoi, sarkice, klimalice, creva, ...
stajni trap
i naravno Zenoa 26 sa magnetnim paljenjem. Jeste da je malo potezi (1.7kg)
ali bolje da bude motor veci nego da dodajem olovo u nos modela.
to je za sada sve. ako mi vremenski uslovi dozvole da budem u kuci
veceras krecem sa "kopanjem" krila.