spanska serija se nastavlja.
dakle, po starom srpskom obicaju: zasto prosto kada moze komplikovano, cevcice za creva su provucene nekako.
jedno krilo je uradjeno kompletno a na drugom je ostalo da se uradi jedna polovina lezista retrakta.
kao sto sam ranije napomenuo, tockovi su ogromni, cak mislim da su iste velicine kao na Mircetovom zerou
koji je 2.10 m. kao prvo prakticno je, a drugo, bas mi se ne svidja originalna skala tockova jer su premali
(znam da su na zerou bili mali, ali i mnoooogoooo ruzni). mislim da cu kompletnu instalaciju (boca, ventili, servo)
ugraditi u trup, a instalaciju iz trupa sa onom iz krila cu spajati festo prikljucima koje smo kupili kod Boge.
ovo su neki veoma "prosti" prikljuci a Boga kaze da izdrzavaju perko 1000 "stekanja".
evo malo slika
stali su jedva nekako.
ovo je leva polovina krila i ona je gotova. plank je spreman i sutra cu ga najverovatnije polepiti.
na ovoj slici se vidi visina koja ce biti od mile mu zemlje.
nadam se da se ovde lepo vidi koliko tockovi "odlaze napred. nadam se da ce ovaj ugao biti dovoljan
da se model ne prevrce na sletanju.
sledi mali video kako ceo sistem radi.
da. trapovi ne ulaze istovremeno, ali se to desavalo i na pravim avionima. mozda
se moze jos igrati sa smanjivanjem protoka, duzinom creva i sl. ali mislim da je i ovako sasvim ok.
ono sto je meni bitno je da, kada se otvaraju, retrakti ne udaraju kao sumanuti, vec da padnu sto neznije,
a da opet zabrave. problem kod ovih je, kao prvo sto su teski i cim se odkoce krenu da padaju
ali zatim ih vazduh koji je malo "zavrnut" ukoci. medjutim kao sto ih ukoci kada padaju, iz
nekog razloga ih i koci kada se dizu. no kako bilo, za sada sam zadovoljan.
sutra krecem sa zatvaranjem plankova.
umalo da zaboravim. testirao sam da li vazduh negde curi. bocu sam punio velikim kompresorom i mali festo merac koji ce ici u model
je maksimalno uspeo da ode na nekih 5.5 (valjda Bar-a) od mogucim cini mi se 8. meracna kompresoru je istovremeno prikazivao nekih 7,
tako da cu probati da izmerim trecim instrumentom da vidim sta je tacno. uglavnom, prema ranijim merenjima ova mala boca izdrzava nekih
15 ciklusa bez problema, a od sinoc je do veceras sa 5.5 pritisak spao na nekih 5, dakle gubitak od 10% za 24 sata.
mislim da je ovo sasvim prihvaljivo. naravno ceo sistem cu pre finalne ugradnje, rasturiti, ocistiti i podmazati,tako da bi nakon toga
sve trebalo jos lepse da "kizi"
toliko za sada.