Kao i uvek do sada, Baba je u pravu.
Kao sto sam najavio na skupu u Trsteniku, model je juce imao prvi let.
Zadnjih mesec dana sam besomucno pregledao svaku sitnicu, trapove, otklone komandnih povrsina, motor stelovan, probano vise elisa...
Probni pilot je bio Coka.
Prelep dan, sa veoma malo vetra. Model smo pregledali zajedno, upalili, medjutim, na oko 30% gasa se motor malo gusio.
Coka ga je prestelovao i probali smo da taksiramo model. Vec sam nekoliko puta radio probe taksiranja, tako da sam bio
siguran da ce model ici pravo. Uradjen Range test, dosuto gorivo, vazduh i model je postavljen za poletenje.
Kao sto to obicno i biva, nije sve moglo da prodje bez problema. Cim je Coka dodao gas, model je kao da je podignuta rucna
kocnica skrenuo u desno. Malo nejasno, ali nema veze. Ispravimo model, ponovo gas ali ne vredi. Opet u desno.
Pogledamo prednji trap da se nesto nije odsrafilo, medjutim sve je bilo ok. Pogledamo zadnji tocak, katastrofa.
Tvrdi sundjer od koga je napravljen spoljni sloj se iz nekog razloga prosirio tako da mu je precnik postao veci za 5 mm
od felne. Cim model krene on se zaglavi i model skrene. Skalper je radio guma isecena i model je ostao samo na plasticnoj felni.
Ponovo gas i model polece, po mom misljenju zadovoljavajuce brzo. Da li je Coka nesto trimovao prilikom prvog starta ne znam ali znam da
se zalio da motor previse vrti u prazno. Sem toga model je prelepo leteo i izgledao prelepo u vazduhu. Sletanje fenomenalno.
Za drugi let smo promenili elisu, skinuta je 18x6 i stavljena 18x8. Broj obrtaja je spao za celik 1500 (7500-7600). Coka je ponovo poleteo,
takodje bez ikakvih probela (bar je meni tako izgledalo). Malo trimovanja jer je model peo i komande su preuzete. Iako sam u odnosu na
prvi let smanjio otklone na 60 %, model je za mene bio "zivahan". Model bez problema leti sa 50-60% gasa, figure su spore, pravilne.
Prelepo. Model je ponovo sleteo Coka, ovaj put sa flapsovima.
Dakle, da ne duzim i davim, sasvim sam zadovoljan i kako model izgleda i kako leti. Ovo je veliki korak u odnosu na prethodne modele,
tako da ce biti potrebno neko vreme da se naviknem na njega, ali prvi utisci su fenomenalni.
Koristim priliku da se zahvalim svima (ponajvise Mircetu, Coki i Golubu) koji su za ove dve godine ucestvovali aktivno u izradi ovog modela i koji su mi pomogli
da ovaj ARF model pretvorim u jedan sasvim ozbiljan Warbird.
Coki se posebno zahvaljujem na hrabrosti da poleti ovu skalametiju jer znam da mu nije bas bilo svejedno.
evo nekoliko slika (doduse na zemlji jer smo se suvise zaneli gledanjem u nebo), a video cu okaciti uskoro.