Ko je video Hellcat-a video, jer od danas ga na Čenejskom nebu, bar u mojim rukama, više neće biti...
Sinoć sam sav sretan pisao kako je sve prošlo savršeno i bio sam veoma zadovoljan sve ukupnim utiskom. Model stvarno fenomenalno leti i sigurno je najbolji model koji sam imao...
Doduše, rekoh i da je motor imao malu "knedlu" na prelazu sa srednjeg na pun gas.
U uputstvu od MVVS-a piše kako se karburator u takvom slučaju doteruje i to sam danas i odradio.
Pričajući u toku dana impresije Miši preko telefona, rekoh da jedino šta može za ovaj model da bude kobno je da mu stane motor.
Ne morate da pogadjate šta se desilo u prvom današnjem letu...
Kao i uvek što biva, greška je obično ljudski faktor i splet okolnosti...
Danas je bilo veoma toplo i čak posle pet sati je bilo tridesetak stepeni.
Da skratim priču, sastavio sam model, sve odradio šta treba oko provera, motor je odmah upalio, malo je zagrejan i pravac pista...
Hellcat je leteo možda tri četiri minuta i sve je bilo kao i uvek, iste figure, ne preterano forsiranje motora ali, letenju u režimu od pola do punog gasa. Računao sam da će motor raditi bolje nego juče (neće imati "knedlu") jer sam doterao karburator...
U jednom momentu kad sam hteo da dodam gas motor je zaštucao i stao.
Dobro sam se i snašao, jer je motor stao kad je Hellcat bio na jedno četrdesetak-pedesetak metara visine, skroz sa druge strane piste, znači najdalje od mene, što je mogao da bude.
Kad ne ide onda ne ide, leteo je prema delu aerodroma gde je trava do kolena, ali doslovno, jer je tamo do skoro bila ogromna voda.
Sa te visine a, generalno sa ovakvim modelom, kad se motor ugasi, nema zaokreta, nego pravo pa, šta mu Bog da...
Od momenta stajanja motora do sletanja nije prošlo više od desetak sekundi, verovatno ni toliko.
Odmah sam izbacio točkove i spustio flapsove. Model je, dok si kazao keks, izgubio visinu i skoro sleteo...
Lepo sam ga "navlačio" i sasvim solidno sleteo u zadatim okolnostima, jer je sletanje bilo 250-300 metara od mesta gde sam stajao. Sve bi prošlo monogo bolje da Hellcat nije sleteo u najveću travu, šaš i rogoz, tako da čim je dodirnuo "tlo", odmah se prevrnuo...
Pomislih: "Zar opet"...
Trk do mesta gde je model, toliko nisam trčao u zadnjih par godina i kad sam stigao, sav zaduvan, imam šta da vidim: otkinut desni trap, oštećena desna uška, srećom, trup je apsolutno ne oštećen sem slomljenih antena i polomljenog propelera.
Sve u svemu ništa strašno, ali...
Ne mogu da verujem koliko me tera maler sa ovim modelom, tako da sam se na licu mesta zakleo da ga ja više neću leteti.
Ljudi koji me poznaju, znaju da imam "kratak fitilj", brzo planem, kažem i šta treba i šta ne treba, pa, se posle kajem i izvinjavam...
Danas se, verujte, nisam mnogo ni uzbudio. Prosto sam osetio neko olakšanje, kad se sve ovo desilo, znajući da je sad definitivno kraj ove priče.
Sale i čika Dule su mi pomogli da sve rastavim, i sa čika Duletom sam došao kući pričajući i rezimirajući do mraka šta je mogao da bude uzrok svemu ovome.
Kako rekoh a, ja ovde u ovim silnim pisanjima do sada, nisam ništa prećutao, sledeća situacija je dovela do svega ovog... Bar, ja tako mislim...
Dakle, MVVS je lepo napisao da je motor fabrički naštelovan i koliko mala i velika igla na karburatoru treba da budu odvrnute. Mala 1 krug i 50 minuta (oni su to podelili kao na satu) a, velika 1 krug i deset minuta.
Prvi put kad je motor paljen, ima to ovde na forumu, ta, nije radio deset minuta, Jole je malo "doštelavao" igle.
Ne mogu da grešim dušu, motor je, posle toga, stvarno radio lepše.
Motor je potom u više navrata paljen u dvorištu i radio je skoro sat i po, savršeno.
Moram naglasiti da se sve to dešavalo bez kapotaža.
Kapotaž sam prvi put stavio pre neki dan, i tu je moja druga greška (prva je što sam dozvolio da se diraju igle), motor je sa njim radio možda desetak minuta u dvorištu. To je bilo ne dovoljno...
Ipak, moram malo da se i pravdam, i Zenoah, bilo koji a, imao sam ih 6 komada, isto sam tako razradjivao. Prvo bez kapotaža, potom malo sa kapotažom, čisto da vidim da nema nekih promena (nikad ih nije bilo) i odmah sam išao na letenje.
MVVS sa kapotažom, u dvorištu nije "cepan" kao kad se leti i verovatno se nije ni grejao kao što se juče i danas grejao u vazduhu... Da ne spominjem sad pritisak tokom leta i sve ostalo...
Juče kad je motor štucnuo u par navrata, ja pročitah u uputstnu da se Low igla odvrne 5-10 minuta, i ako to ne pomogne, još jedared toliko...
Ovo pišem da bih dao do znanja da je motor veoma osetljiv na štelovanje i naravno, ovo važi kad krenete sa fabričkog setinga...
Ja sam danas odvrnuo malo malu iglu (low) kao što kaže uputstvo, ali nisam se setio da je prvo zavrnem do kraja da vidim gde uopšte stoji (treća greška)... Isto važi i za High iglu...
E, to sam uradio kad sam došao kući, večeras, i ustanovio sam da je mala igla bila više zavrnuta nego što je fabrički seting. Bila je 1 krug i 30-40 minuta. Znači, ja kad sam je odvrnuo još je bila ispod 1kruga i 50 minuta, tj. smeša je bila posna.
Velika igla je, opet, bila odvrnuta više nego što treba...
Topao dan i posna smeša u režimu prelaza sa male na veliku iglu i - motor staje...
Posle bitke su svi generali pametni...
Ono što znam, je da je model a, i ovaj motor definitivno na prodaju... Lepo su mi se zgadili...
Nevidjeno mi je žao što se sve ovako završilo, ali tokom ovog "projekta" stekao sam (a, nadam se i vi zajedno samnom) mnoga iskustva...
Iskustva oko gradnje, finiširanja, mehanike i svega ostalog je nešto što vredi i podiže kvalitet izrade sledećih modela.
U celoj ovoj priči je činjenica da ako se ne planira da se učestvuje na skala takmičenju ne treba praviti ovako kompleksne modele sa toliko detalja...
Bez tih detalja, model je mnogo lakši, jednostavniji za napraviti, izrada drastično kraće traje i cena je na kraju krajeva daleko manja...
Detalje kao što su kokpit, istrumenti, kuka, svetla, niko ne primećuje ako im se ne skrene pažnja. Kad im kažeš koliko kokpit i pilot (bar u ovom slučaju) koštaju onda te gledaju i misle da baš "nisi svoj" kad si za to dao toliko love...
Dalje, ovako veliki model a, pogotovo težak, smaranje je za rad, jer je svako okretanje gore-dole popriličan problem i zbog gabarita i zbog težine...
I na kraju, koliko god se čovek trudio, ne može da napravi model kao što možeš da ga kupiš gotovog "od plastike"...
Mislim i na kvalitet izrade i na cenu.
Rad se kod nas ne vrednuje ali, ovo se ni ne pravi da "se mazne lova" nego da se uživa.
Na moju veliku žalost, nadao sam se da će uživanje, bar što se letenja tiče, duže trajati.
Nemam više snage da se "nosim" sa Hellcat-om...
Izgoreo sam...
Pozdrav
Mirče