Iako sam ostao „duzan“ fotografije koje bi ispratile pricu pocetka pravljenja krila i centroplana, sada cu sa svesnom digresijom skociti na desavanja iz proteklih nekoliko dana.
Repne povrsine su gotove do finog brusenja.
Potrebno je jos izdefinisati komade balze koji se lepe na donji deo kormila vertikalnog stabilizatora i koje, kada se obrade, prate oblik trupa.
Sada su to samo dva komada balze, obradjeni na grub oblik.
O krajevima repnih povrsina, koje se meni licno jako svidjaju kao detalj, sledece slike ce sve reci.
Kada sam napravio prvo krilo, izradio sam i plankove.
Sada je dosao red da se „slozi“ i drugo.
Zubice ispod rebara, o kojima sam govorio, prepravioo sam tako da sam na oba krila postavio geometrijsko vitoperenje krajeva od 1-2 stepena.
Ovo sam u grubo postavio kao 4mm, tako da je ugaona vrednost izmedju ove dve duzinske vrednosti.
Geometrijsko vitoperenje je u stvari vitoperenje krajeva krila tako da oni u letu imaju nesto manji napadni ugao od centra krila.
Prilikom prevlacenja i gubitka brzine, krajevi krila nastavljaju da lete (jer su na manjem uglu) i time vam avion ostaje stabilan i sto je najvaznije upravljiv.
Iako projektant ovo nije predvideo, geometrijsko vitoperenje nikada ne moze da smeta.
Kada sam poravnao sva rebra krila i ramenjace, sto je zahtevalo brusenje nekoliko grba i dodavanje tankih komada na nekoliko mesta, zalepio sam prvo napadnu ivicu.
Ovime sam dobio vecu povrsinu koja mi je olaksala lepljenje planka sa prednje strane.
Sve je zalepljeno belim lepkom za drvo „Heinkel Express“.
Ovo je vec treca boca od 250 gr koju sam naceo.
Potrudio sam se da svi spojevi budu propisno zalepljeni.
Krilo u sklopu sa eleronima i flapsovima izgleda predivno.
Za dalji rad, doneo sam i kapotaz, za koji sam razne ideje vec izmozgao.
Ostavicvemo to za drugi put.
Da bi pravno mogao da nastavim sa radom bilo mi je potrebno da mi neko potpise knjigu radova.
Taj covek na sebi nosi svu odgovornost da svojim cenjenim potpisom verifikuje da je sve ovo sto radim vredno pojavljivanja na ovom forumu, aerodromu, kao i da je sa pravne i tehnicke strane ova gomila drveta letna.
Danas je taj zadatak,a nadam se i cast imao moj drug Misa iz Kragujevca.
Po prvi put, nakon 20-ak godina, div je poceo da se radja a prikazu smo videli u punoj velicini.
Tata ako gledas, uzivaj.