Odgledali smo kako se pravio "pravi" Pajper i da se vratimo ovom "pravom" Pajperu ! Jadničak, obesismo ga o žicu i zaboravismo na njega.
Pre prelaska na narednu fazu, ošmirglali smo kompletan srednji deo, nije obavezno, ali čisto da se vidi kako to stvarno izgleda, a i da se skine neki gram (ne mnogo, ali...). Potom su zalepljena rebra FU2 i FU-3. Naravno, dobro ih stegnuti stegicama, da ravno legnu na središnji deo. Možda će vam se učiniti da leže ukoso, ali to oko vara, zapravo, donja rebra nisu pod pravim uglom ! Ovu fazu sam zaboravio da slikam.
Kad su se rebra dobro osušila, tj lepak, prvo montiramo gornju letvicu 6 x 6 mm od lipovog drveta. Ja lično, jako volim da koristim lipu. Nije baš najlakša, ali zbog neznatne razlike u težini, sva ostala svojstva su na strani lipe. Da sad ne nabrajam sve, samo ću pomenuti dve; a to je da ne puca i kad je suva "ko dren" i da je i dalje jaka i žilava... Ajd još i ovo; ne vitoperi se pri sušenju, čak ni na mestu "čvora"... Čamovina je samo malo lakša i ništa više !
Pošto su letvice iz "C.Z.V.M.", da ne pominjem pun naziv, odstupanja u dimenzijama duž letvica, mu dođe ko normalna pojava, ali može se uz mukotrpno i dugotrajno selektovanje, pronaći i po koja dobra... No, uspeo sam da ih selektivno odaberem za dvadesetak kompleta...
Da ponovim, lepak mora biti dobro suv, bar 24h sušenja, pre no što počnemo da lepimo letvice.
Letvice lepimo od "krova" ka repu, tako što u žlebove stavimo dosta lepka i dobro stegnemo po rebru FU2, ostatak letvice bi trebalo da sam "legne" u ostale žlebove. Leva i desna letvica su 4 x 4 mm, takođe od lipe i malo su duže od potrebnog. Taj višak ostavimo u repnom delu i ne uklanjamo do naredne faze, no o tom potom.
Ovde je leva strana, donekle ošmirglana i uobličena. Sredina i desna još nisu. Ovo je deo koji je, do sad, "najfizičkiji", zapravo, ima dosta šmirglanja zbog oblika. Ko ima modelarsko rende i zna sa njim, može mnogo da ubrza oblikovanje, ja ga neću koristiti, oću baš da vidim koliko treba za šmirglu !
Pre nastavka, mala kontrola tzv "odokativna" ili ti "šac-metoda", provera vertikalnosti repnog dela.
Malo je nezgodno "nišaniti" i slikati. Zbog "optičke vidljivosti", sve je malo drugačije... Leva strana je šmirglana (desno na slici) ...
Ovde se lepo vidi da je leva strana pod uticajem šmirglanja...
Ova metoda je pokazala da je vertikalnost, takoreći, idealna i možemo dalje.
Evo malo i pogleda u "unutrašnjost" modela.
A sad, šmirgla u ruke i na posao. Naravno, prvo malo spavanja!
Pozdrav
Miša
45 1/4 /72 /63