Da ne pametujjem i ja, ali da bi nesto podesili da radi optimalno, nije dovoljno samo sve staviti na maksimum i ocekivati da ce sve da radi, mora se znati koje podesavanje cemu sluzi i kako utice na rad motora...
Bez da ulazim u diskusiju ovde (a ima bas par bisera u izjavama) pokusacu da objasnim par parametara koji se uglavnom pominju na ESC specifikacijama:
1. Nazivna struja, je jacina struje koju ESC moze u konstantnom radu da izdrzi (ne da da, ili isporuci vec samo izdrzi) neograniceno dugo, i koju ne treba prelaziti u tom (konstantnom) rezimu rada.
2. Maksimalna struja (peak current) je struja koju ESC moze da izdrzi SAMO odredjeni vremenski period bez ostecenja. Vazan je parametar i koliko dugo posle toga NE SME da se ponovo dostigne ta maksimalna struja
3. Tajming, je trenutak kada ESC menja 2 faze koje su ukljucene na motoru, tako sto jednoj iskljucuje napajanje, ukljucuje onu koja je bila iskljucena a drugoj ukljucenoj menja polaritet. Naravno da se sve ovo radi po tacnom redosledu da bi se motor uopste okretao i to u dobrom smeru. Uopsteno je pravilo da sto je tajming veci (kada se izrazi u stepenima), to se ovo menjanje faza odvija kasnije. Da ne ulazim u teoriju, ali tako se dobija malo veca snaga, medjutim isto tako raste i struja kroz namotaje i samim tim je veca disipacija toplote na prekidackim tranzistorima u ESC/namotajima motora sto mi osecamo kao povecano grejanje ESC/motora...
4. Frekvencija, ovaj parametar se obicno odnosi na PWM (videti wikipediju za objasnjenje ovoga). U praksi se pokazalo da je upravljanje sa visom frekvencijom mnogo mirnije i da sam motor radi mirnije, medjutim cena toga su povecani gubici na prekidackim tranzistorima (takozvana dV/dt karakteristika MOSFET tranzistora)...
Veoma je vazno da uskladite napon (broj celija) baterije sa motorom, procenite maksimalnu struju i na osnovu toga izaberete kombinaciju baterije/ESC/motor. Posle podesvanja par parametara prethodnih, ako ste kombinaciju dobro izabrali, sve ce raditi kako treba.
Iz licnog iskustva TURNIGY kontroleri su sasvim dobro obelezeni, i imaju tacno one karakteristike kao sto je obelezeno na njima...
Pozdrav
Branko
P.S. poslato sa N900 pa nema nasih slova ovog puta...