Dana 06.10.2012., poleteo sam model na Čenejskom aerodromu. Hteo sam da vežbam program za takmičenje IMAC 2012., što je bio održano 07.10.2012.
Posle par krugova, krenuo sam da pravim figure, kad jednom primetim da servo gasa uopšte ne reaguje na moje komande, dok sve ostale funkcije rade kako treba. Znao sam, riknuo je servo gasa. Ono što u ovakvoj situaciji sledi, to je prinudno sletanje... Inače imam naviku, da svaki svoj model par puta namerno slećem bez motora, da vežbam prinudna sletanja. Onda me ne može da iznenadi situacija, već tačno znam šta i kako treba da odradim, ali znam kako se ponaša i model. Pošto sam sa ovom modelom još malo leteo, do tih vežbi nije došlo, pa sad je bio trenutak da se to obavi... Pošto je motor radio na nekih 20% gasa, mislio sam da uhvatim pravac piste, ugasim motor i da ga sletim. A nije to išlo baš tako jednostavno, jer funkcija "thruttle cut" mi je na tom servou isto. nije mi drugo ostalo, već da kružim iznad aerodroma i da sačekam da nestane čorbe. Pokušavao sam par naglih navučenja, ali motor je namešten, uštelovan kako treba, neće da se ugasi... Pratio sam štopericu na daljinskom, i kad je došlo do 8 min., počeo sam da ga podignem još malo, da bih imao dovoljno prostora, tj. visine za potrebne zaokrete. Motor se ugasio skoro iznad glave, niz vetar. Nisam imao muda da ciljam modelarsku pistu, već sam uhvatio pravac velike piste, i tu sam ga spustio bez problema. Pa, u svakom slučaju, nije mi bilo sve jedno.... U prilog ide ovom kvaru, da sam razrađivao motor leteći tih 8 minuta skoro na leru.
Kad sam došao kući, zamenio sam servo
Namestio sam sve kako treba i model vratio nazad u auto...
U nedelju, 07.10.2012. na sportskom aerodromu 13 Maj u Beogradu, tačnije Zamun polju, održavalo se takmičenje IMAC 2012. Još prošle godine sam dao sebi rok, da sastavim i poletim model. Cilj je bio da sa ovom modelom prisustvujem na ovom takmičenju. To sam i uspeo. Jedini problem je bio, da nisam imao uopšte vremena da uvežbam program IMAC BASIC. Kad smo stigli na aerodrom, poleteo sam model, čisto da vidim kako se ponaša servo gasa, i da ga osetim i u tom vazdušnom prostoru. Sa modelom sam odleteo sva tri turnusa, ali treba još jako, jako puno da vežbam. O takmičenju možete čitati :
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,10190.0.htmlPosle takmičenja, uz asistenciju Marka, opet sam poleteo model. Onda sam se već opustio i uživao sam leteći model koji puca od snage. Ne mogu da vam opišem taj osećaj, da penjete model vertikalno, i skoro pa da nema kraja.
U početku sam imao dosta problema oko nameštanja karburatora, pa nikako nisam mogao da potrefim elisu, ali sad već znam da nisam pogrešio što sam odlučio za Extra 260 i vredelo je svaki trud što sam uložio u ovaj model.
Nadam se da ću dugo uživati u letenju ovog modela...