NAKON ČETVRT DECENIJE OD POČETKA IZRADE, SU KONAČNO POLETIO!!!
Konačno je došao i taj dan, mada je model bio letno sposoban i prošle godine u ovo vrijeme, ali...
Benzin, 2T ulje, baterije..., pa na aerodrom, sa ogromnom dozom treme (u koljenima)
Model leti kao san
, mada ja još nijesam spreman za ovakav akro model. Sa dual rate-om od 30%, model je vrlo vrckav i pipav?! Ali, opet ponavljam, leti izuzetno lijepo, stabilno i izbalansirano bez ikakvog trimovanja. Ovo je moj prvi model preko 2,5kg i njegovo 6kg se itekako osjeća u onoj "full size" inerciji i masi.
Još jedna stvar što me je malo zbunjivala je slijetanje, koje je, kao što se vidi na vidoju, vrlo epileptično. Možda treba sa većim napadnim uglom, možda većom brzinom, ne znam?! Molio bih za savjet od nekog akro/3d letača
, obzirom da je avion sa simetričnim aeroprofilom (bez klasičnog uzgona).
U startu mi se, po Marfiju, javio mali defekt - folija sa gornjake lijevog krila se odvojila od podloge i to prema smjeru kretanja, tako da sam imao malu vazdušnu kočnicu po lijevoj strani!!!
Drugi defekt se vidi na snimku drugog leta, a to je otpadanje kabine usled slabe magnetne veze sa trupom (malo slaba veza, malo vibracija, malo brzina...)
Inače, radovi na izradi kalupa kapotaža su u toku, pa će sa novim kapotažem, fiksiranim folijama i bravljenjem kabine, pasti sledeći let.