Istina boli!!!
Kad sam ga izmjerio
mislim avion, vidio sam da je malo potežak, ali sad kad ste me izbombardovali... popizdio sam
Jedino što mislim da ga je otežalo je onaj moj famozni antivibracioni firawall (sa šrafovima oko 120g) i Nimh baterija 4800mAh od 300g (umjesto LiPo i Ubec od oko 120-150g). Ostalo mislim da je po protokolu.
BTW, nastavio sam radove na kokpitu i uzgred pravio kutiju za "vacuum forming" da se malo oprobam i u tome:
Na instrument tabli sam planirao da zalijepim dva led voltmetra, po jedan za obije baterije. Zato sam i tablu malo natkrio radi zaštite od sunca da bih vidio diode po sunčanom danu (ukoliko ih uopšte budem vidio).
Ovo sa vakumiranjem poklopca kabine sam možda mogao staviti u rubriku "materijali i tehnike obrade u modelarstvu", ali je evo ovdje:
Kutiju sam pravio od otpada univera. Stranice su od univera dok je dno i perforirana ploča od lesonita (leđa plakara). Radi boljeg dihtovanja, na rubovima sam zalijepio samoljepljivu sunđerastu izolaciju od termotehničkih kanala koju sam već koristio za "ušuškavanje" rezervoara. Ram za stezanje folije sam napravio od smrekovih letvi dim. 12x35mm.
Komplet za vakumiranje čini: Kutija, kvarcna peć sa pregorelim grijačem i usisivač
Planirao sam da foliju grijem u rerni, ali tek kad sam sastavio ram shvatio sam da ne može da stane u rernu (dva put mjeri, jednom sijeci!!!)...
Sve u svemu za prvi put sam zadovoljan. Ono što je bilo neočekivano je sledeće:
1. Foliju baš dooobro treba ugrijati (prvi otisak je bio nekompletan), ali kad sam ga opet vratio na grijalicu, na moje veliko čudo, folija se u potpunosti ispeglala.
2. Perforiranu površinu treba praviti od nečeg malo tvrđeg jer kad se ostvari vakuum, uvija se!!! Ili eventualno staviti nekolike prečke sa donje strane.
3. Pozitivno iznenađenje, kalup od stirodura je izdržao bez ikakvih deformacija od toplote i vakuuma
tako da ga preporučujem. Lagana i brza obrada.