Sledeće pitanje nijesam ubacio u rubriku o baterijama jer je konkretno vezano za ovaj model.
Naime, razmišljam oko izbora baterija za el. paljenje i risivera (servoa).
Vidim da malo ljudi u vremenu LiPo-a koristi u ovu svrhu NiMH baterije?!
Obzirom da NiMH novije generacije imaju veoma dobru low self discharge karakteristiku i mali pad napona pod opterećenjem, ne vidim razlog zašto se više ne koriste, barem za modele ove veličine.
Na ovo razmišljanje me navela sva ona skalamerija sa UBEC-ovima... dodatne komponente koje mogu da riknu, a pored toga imaju i gubitke.
Razlika u težini baterija u ovom modelu je zanemarljiva.
Moj glow model Piper J3 cub raspona 170cm već dvije godine leti sa NiMH paketom od 4,8V 2700mAh i punim ga dva puta godišnje (doduše ne letim previše, skoro svake nedjelje po 30-40 min.). Risiver
je Futaba r617fs i standardni futabini servoi. Nijednom nijesam imao problem.
Za SU26 sam planirao dva ovakva paketa, jedan za paljenje a drugi za risiver, pa me zanima hoće li ta kombinacija valjati išta
Servoi su BMS616MG+HS mos-fet (metal gear 10,2kg, 0,12s, 46,5g). Risiver će biti ili pomenuti futabin iz Pipera ili FrSky tfr6 sedmokanalni.
Sve u svemu varijanta je znatno jeftinija.
P.S.
Stigle su mi 4 NiMH baterije iz HK, one AA od 2200mAh i mogu vam reći da sam prijatno iznenađen.
Naručio sam ih sa sumnjom za igračke moje ćerkice koje mi jeb... majku, svaki dan punim desetak, pa reko da se spasim sa ovim jeftinim.
Već sam odradio četiri ciklusa na punjaču i svaki put su punjene/pražnjene preko 2300-2400mAh!!!
Punjenje ide fino, sporo, linearno. Nijesam još probao pad napona prilikom strujnog opterećenja od nekih 2-3A.
Ima li još neko iskustvo sa ovim baterijama.