Juce sam bio do Nikole da odnesem nesto opreme koja je stigla za Pilatusa pa smo onda malo vecali oko nekih tehnickih problema.
Sto se tehnickih resenja oko izrade tice sada je sve jasno. Ima dosta modifikacija oko dela gde ce stajati baterije jer model u originalu nije bio predvidjen da moze da bude i na struju ali nista komplikovano, bice super mesta cak i za 12S.
Skidanje poklopca kabine je tehnicki osmisljeno jos treba osmisliti unutrasnji estetski deo, mada mislim da necu preterivati sa tim, to u krajnjem slucaju uvek moze da se doradi. Najverovatnije cu sliku pravih instrumenata samo zalepiti na postojece panele (Mircetov predlog).
Ono sto ce sada biti odradjeno, jer ne moze kasnije, je rasveta na modelu. Porucio sam sledece elemente:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6811http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=17896http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8833Kombinacijom ovih elemenata dobice se crveno/zelena svetla u vrhovima krila koja ce imati bocnu orjentaciju kao i stroboskop u repu + vrlo jaka bela svetla koja ce imati prednju orjentaciju. Mislim da ce izgledati jako lepo, narocito u sumrak
.
Ono sto me jos uvek muci je izbor komboa, tj. motor/elisa/baterija. Ranije sam napisao da ce motor u modelu biti AXI 5330/235kV i da cu poleteti model sa 20x12 na 10S a kasnije preci na 19x15. Sada vise nisam siguran da 20x12 moze da stane
, nismo vrsili nikakva precizna merenja ali sa slika deluje da ako bi uopste i stala bilo bi kriticno sa trave. Sdruge strane 19x15 bi verovatno stala ali korak 15 je malo nezgodan za prvi let
.
E sad tu pocinje jos dodatna glavolomka. Pregledavajuci razni video materijal sa neta bez obzira na tip elise koji je koriscen mnogo bitniji je bio broj obrtaja na kom se ista okretala za onaj pravi zvucni umetnicki dojam. Velike elise vec na oko 7.000 obrtaja (sto bi imao sa 19x15 na 10S) pocinju da zvuce zanimljivo ali to za Pilatusa ne bi bilo dovoljno tako da mora da se ide barem na 8.500 obrtaja za pravi zvucni dozivljaj, idealno 10.000 obrtaja. No tu se onda javlja i problem izdrzljivosti elisa, tj. broja obrtaja za koji su atestirane, i radijallna brzina vrhova koja nikako ne bi smela da predje 0.85 maha
, pa da li dvokraka, ili pak trokraka
Naravno, posle puno sati razmisljanja i kombinacija u ecalcu idealna kombinacija za 12,5 kg potiska i 150km/h bi bila AXI 5330/259kV, trokraka karbonska Biela Turbo (koja se specijalno porucuje) 16x10 na 12S koja bi se vrtela na 10.000 obrtaja i gde bi svi aerodinamcki i bezbednostni parametri bili zadovoljeni. No to znaci novi motor, novi spiner i specijalna porudzbina kod proizvodjaca elisa koja bi se sigurno malo (vise) cekala.
Ili za 13kg potiska i 160km/h, AXI 5330/235kV (motor koji vec imam), dvokraka karbonska Biela 18x12 (koja je vec na stanju u Svaji) na 12S i koja bi se vrtela na 8.500 obrtaja. Naravno i ovde bi svi aerodinamicki i bezbednostni parametri bili zadovoljeni.
Ili sve isto kao druga varijanta ali trokraka Graupner Sonic sport 16x12 za jedno 12,5kg potiska i 160km/h koja bi se vrtela na jedno 8.800 obrtaja.
Videcemo, sada kako stoje stvari polece sa 20x12 na 10S (ako bude moglo), ako ne onda 18x10 (posto je vec imam) na 12S, za ostalo se jos jos razmisljam.
Ali ono sto je sigurno, uskoro na nebu iznad Beograda
poz