Evo i nekoliko slika trupa Paragona:
Trup Paragona je kutijastog tipa od 4 furnira balze debljine 3.2 mm. U prednjem delu, ispred krila, trup je sa dva rebra od špera 4mm podeljen na tri pregrade. Originalan model je bio čista jedrilica bez pogona pa je imao lepo zaobljen nos od tvrđe balze, na koji se nastavljao providan poklopac sve do iznad ramenjače krila. U taj poklopac mogla se smestiti blic lampa koja bi pilotu signalizirala prisustvo usponskog termičkog strujanja. To je za Paragon bilo važno jer je taj model negde oko 1979. godine postavio tada svetski rekord u trajanju leta RC modela od preko 60 časova bez sletanja. Čini mi se da je to postignuto negde na severu zemljine kugle za vreme trajanja "belih noći" kada dan traje 24 časa, a noći uopšte nema.
Ja nisam imao ni senzor termike, ni blic lampu, pa to nikada nisam isprobao (a ni bele noći mi nisu blizu).
Da bi ugradio elektro pogon morao sam da redizajniram prednji deo modela. Uklonio sam nos, i skratio trup za 2-3 cm, ulepio epoksi lepkom novu pregradu od špera, sa otvorom za prolaz motora sa žicama, na nju dodao još 20mm balze, sa istim takvim otvorom, i na to zalepio čeono rebro za pričvršćenje motora od špera 4mm. Pošto taj šper predstavlja ustvari nosač motora, ja sam ga sa 2 duža vijka za lim 2.8mm, spojio sa prvim pregradnim zidom i tako ostvario prenos vučne sile elise na stranice trupa. Poklopac prednjeg dela trupa je sada prosta pločica od balze, i još treba da nabavim i montiram bravicu, pa da i taj detalj bude rešen.
Sklopiva karbon elisa je AeroNaut 13x8". Na njoj je špiner prečnika
40mm, a za nosač elise se koristi konusni steznik na osovinu motora
prečnika 4mm. Elisu pokreće outrunner elektromotor SK 3536-910kv
koja pod punim "gasom" prioizvodi statičku vučnu silu od preko 1700 Grama,
i pri tom iz LiPo baterije 3S=11.2V nominalnog napona, vuče struju od preko 30A. Obzirom da je kompletno opremljen model težak oko 1550 Grama
elisa podiže model vertikalno naviše i još ga ubrzava silom od oko 150 Grama tako da lako dostiže visinu od preko 150m.
Motor je montiran na nosaču od špera debljine 4mm, koji ima dosta otvora za prostrujavanje vazduha i hladjenje motora.
U pregradi trupa iza motora nalazi se RC prijemnik i ESC regulator, jedan pored drugog, razdvojeni Al limom debljine 1.5mm. Taj lim je zapravo elektromagnetski širm, koji štiti RC prijemnik od štetnih elmag smetnji koje proizvodi ESC regulator. Bez tog lima servoi su se bukvalno tresli kada je davan puni gas na stolu. Sada sa tim limom poskakivanja servoa više nema.
U sledećoj pregradi u trupu nalaze se 2 servoa Simprop Tiny-C, a pod krilom je smešten LiPo akumulator 3S-11.2V-30(40C)-2200mAh (200 grama). Akumulator je sa svih strana okružen lakim tvrdim sunđerima od penastog polietilena te ni u kom položaju modela ne može da se pomakne sa tog mesta, ali ipak može jednostavno da se izvadi radi zamene ili punjenja. To omogućava gornji sunđer u obliku slova L.
Krilo je na trupu pričvršćeno pomoću 3 ili 4 gumene petlje od široke i debele gumene trake koja se kači na štiftove u trupu iza i ispred krila.
Da bi gumene petlje trajale što duže preko njih se postavlja plastična folija crne boje koja sprečava ultraljubičaste sunčeve zrake da dospeju do gume jer su oni
fatalni za život gume. Doduše za gumu nije dobar ni slobodan kiseonik, a pogotovo je štetan ozon. Stoga je preporuka da se guma drži u metalnim dobro zaptivenim kutijama, poželjno na niskim temperaturama u frižideru. Dobra stvar sa gumom je da kada model prilikom sletanja udari u neku prepreku na zemlji , krila po inerciji malo istegnu gumu i vrate se na mesto, te ne stradaju ni ona ni model. Naravno kada je takav udar snažan to ne pomaže mnogo, ali upak ublažava...
------------------------
Toliko o samom modelu. Kako se vidi on je tipične modelarske konstrukcije. Konstruisao ga je Ed Svobod, poreklom Čeh, koji je sa njim imao puno uspeha na raznim takmičenjima. Ja sam se sa njim takmičio u F3B, i gotovo redovno sam bio najbolji u disciplini Trajanje, dok sam u Preletu, a posebno u Brzini imao slabije rezultate.
Kada pripremim i nešto o letenju Paragona dodaću to ovde u sledećim nastavcima