Main Menu

UglyStick самоградња.

Started by IvanGrozni, November 10, 2012, 01:18:19 PM

Previous topic - Next topic

IvanGrozni

Дошло је време да се  нешто прави. Иако нисам намеравао градњу, већ куповину готовог модел, опет сам се одлучио за оно прво. Још крајем прошле године, скинуо сам са интернета план за модел UglyStick. План је био у Corel .dwg формату. Такав план сам и тражио, како би могао да све елементе припремим за ласерско сечење.

Модел је размаха крила 1,45м, дужине 1,15м без мотора. Имаће кормило правца, кормило нагиба и елероне. Стајни трап ће бити троколица, са предњим управљивим точком. Иначе постоји и план са репним точком.

Серво мотори ће бити ови
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2

Мотор, мисли да би требало да буде овај
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__18123__Turnigy_Aerodrive_SK3_4250_500kv_Brushless_Outrunner_Motor.html
Али ту ми треба помоћ (око избора мотора и елисе,троктака и двокрака, пробао би са обе).
Батерија нека 5С од 5000мхА.

Одговарајући контролер, мада сам планирао овај од 80А (што је више него препоручено за горе поменути мотор)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__3727__TURNIGY_Plush_80A_w_UBEC_Speed_Controller.html

Сервое намеравам да напајам независно, са 4,8волти батеријом, којих имам три комада.
У плану је и неки прекидач, мада може и без њега.

У Corel програму сам са плана копирао ребра трупа, ребра крила, хоризонталац и вертикалац и све остале ситнице. Испало је више него добро, обзиром да сам се надао да се доста тога неће баш уклпапти, обзиром да сам први пут из једног плана за модел од балзе извлачио елементе. Неки су додуше испали непотребни, а на крају ћу видети који су то делови па ћу их избрисати из плана.
Урадио сам спецификацију балзе за ласерско сечење, али се током израде испоставило да ми треба још балзе, за делове који нису захтевали ласерско сечење.
Још почетком године Saxpg ми је изашао у сусрет, те ми је донео балзу из Подгорице.

Хвала  Saxpg  још једном.  :)aplauz

План сам средио, али сам наишао на једну препреку. Радионица у којој сам претходно секао СУ31, има ласер радне површине 700*400мм. Труп модела је дужи па сам морао да прерађујем план и да све упакујем у наведене димензије. Због тога сам неке делове од шпера морао да сечем два пута како би од два дела шпера 3мм добио један од 6мм.
Иначе у истој радионици могу да секу шпер дебљине до 2,5мм. Барем овај који сам им ја однео. Већ онај од 3мм ласер није могао да просече последњи слој шпера. Не знам тачно о ком се шперу ради, од 2,5мм је петослојни а од 3мм је шестослојни. Купљен је пре две године у ЦВМу. Није еластичан и још увек се није извитоперио иако ми стоји у подруму.

Балза и шпер су исечени и спремни за рад.

На овој слици реч је о шперу, те се могу видети исечена два централна ребра крила, које ћу залепити и добити један од 6мм.

Балзу сам лепио по три или четири траке, тако да се неки елементи налазе на две траке балзе, те сам их прво морао улепити.

IvanGrozni

Пошто сам овај модел почео да правим пре месец дана, приказаћу све што сам стигао до данас да урадим.

Кренуо сам прво од вертикалца. Урађен је једноставно, из комада балзе од 6мм.
На самом кормилу правца у доњем делу, видећете један квадратић, који је урађен од шпера. Њега сам ту улепио, како би касније на тај део монтирао ручицу за покретање кормила правца.
Иначе овде сам наишао на први проблем. Лоше сам прочито план, тако да вертикалац није имао овај продужени део, који належе на хоризонталац. Мислио сам да ће се вертикалац улепити на горњи поколопац трупа. Није страшно, исекао сам два дела балзе и оба залепио на доњу страну вертикалца. Пошто то нисам фотографисао пре, објанићу речима. Један делић је овај кроз који је забодена чиода, а други део је одмах изнад.

Нашао сам и шарке, те сам све улепио са 5минутним епоксијем. Након што се лепак осушио, пало је и једно шмирглање, те сам ивице заоблио.

IvanGrozni

Шта се ово дешава, одједном нема фотографија?
Ја их уопште не могу видети иако је остављено место за њих?

disljenko

Ni ja ne mogu da ih vidim.....verovatno si zeznuo nesto sa linkovima. Proveri lepo kod tih slika da nisi nesto slucajno izostavio.

IvanGrozni

Quote from: disljenko on November 10, 2012, 01:59:08 PM
Ni ja ne mogu da ih vidim.....verovatno si zeznuo nesto sa linkovima. Proveri lepo kod tih slika da nisi nesto slucajno izostavio.

Не нисам сигурно. Проверио сам. Линкови су и даље тамо. Само се фотографије не показују.

????

Ни Зајове фотографије се не виде у делу о акро моделима.

Админееее, о админееееее...... помагај.

Quote from: disljenko on November 10, 2012, 02:04:23 PM
Upravu si, nije do tebe. Sad sam pogledao njihov sajt i riknulo je nesto kod njih. I druge slike koje oni hostuju se ne prikaziju. Sredice oni to :D

Хвала. Наставак следи.... (или на енглеском ту би континјуд....)  :big smile

disljenko

Upravu si, nije do tebe. Sad sam pogledao njihov sajt i riknulo je nesto kod njih. I druge slike koje oni hostuju se ne prikaziju. Sredice oni to :D

IvanGrozni

Следеће што сам урадио је хоризонталац. Оквир хоризонталца, средишњи део и ребра између су урађени од 5мм балзе, након чега је планкиран са 1,5мм балзом.
Кормило нагиба је урађено од 5мм балзе, из једног комада.

Овде нисам иамо балзе од 1,5мм, па док ми није стигла, направио сам прорезе за најлон шарке и то је испало овако

Након тога уследило је планкирање и испало је овако

IvanGrozni

Ово до сада је било просто, додуше такав је и модел. Нема неких компликованих захвата. Могу га и почетници урадити.

Прешао сам на труп модела.
Труп је дужи од 700мм колика је радна површина ласера, па сам бочне стране урадио из два дела. Бочне стране су од балзе дебљине 6мм. мислим да је оволика дебљина непотребн и да је могла тања балза да се искорсити.
Делови су лепљени белим леком за дрво.
На крају ових бочних страна налазе се прорези кроз које ће проћи пластична вођица за клавир шипке, а код крила се налазе прорези кроз које ћу убацити дрвени типл ради везивања крила за труп уз помоћ гумица, а урадићу и да се може зашрафити са м3 или м4 шрафовима.

Ово су додаци од балзе 3мм, који се постављају са унутрашње стране трупа, на месту где се крило ослања на труп.

IvanGrozni

Што се тиче трупа, по једном плану је потребно седам ребара, а по другом 6. Ја сам припремио 7 ребара за сваки случај.
Ребро бр.1 је од шпера дебљине 6мм (2*3мм) и нисам га још залепио док ми не стигне мотор.
Ребро број 2 исечено је од шпера 3мм, а разлог је што ћу га искористит да се у њега уметене клин са централног ребра крила. Имао сам пех са Алпхом, где ми се крило у току лета одвојило од трупа (пукле све гумице). Због тога сам на овом моделу искорситио ребро са другог плана. О чему се ради видећете на фотографијама. Ребро број 2 урадио сам и од балзе 6мм, тако да сам залепио два дела (од балзе и шпера). Можда је то било непотребно.

А ове фотографије приказују шта сам намеравао са ребром бр.2 трупа и централним ребром крила

Клин са централног ребра крила улазиће у ребро трупа и на тај начин обезбедие се још један спој

IvanGrozni

На унутрашњим странама бочних страна трупа обележио сам где долазе ребра. Свих 7.

Ребра 2 (балза6мм+шпер 2мм)и 4 (балза 5мм) су без проблема легла на место. Над ребром бр. 3 (балза 5мм) морао сам да извршима малу корекцију, због ових ојачања са унутрашње стране. Та ојачања сам иначе користио са друго плана.

Е онда је настао проблем код ребара бр.5, 6 и 7 (балза 5мм). Ребро 7, уопште није потребно (по једном плану јесте по другом није) тако да сам га избацио. Ребра 5 и 6 су по димензијама била неодговарајућа. Уопште нису могла да се уклопе у труп модела, тамо где сам означио, те сам морао да их коригујем. Ребро 5 сам на крају поново изрезао скалпелом, јер сам претходно поломио непажњом.

На овој фотографији виде се залепљена ребра осим ребра бр.5.

А онда је и ребро 5 легло на совје место.

IvanGrozni

Хтео сам да видим како би изгледао хоризонталац, вертикалац и труп. Није лоше.

Прешао сам на крило.
Прво сам од ова два ребра, која су урађена од шпера 3мм, направио једно од 6мм.

Крило ће имати две рамењаче и две полу рамењаче, као и међу ребра.
Рамењаче су димензија 12*12мм. Имао сам од липе, па сам их искористио, Мислим да сам погрешио што и рамењаче нисам урадио од балзе, јер би крило било лакше.
постављена рамењача. Како су рамењаче краће од дужине крила од две сам правио једну.

Поређана ребра, без лепка, да проверим да ли је све у реду. Овде следи  4e Мроа и да се предахне.

Залепљена ребра, а на крају сваког ребра пре лепљења ставио чиодом сам додао парче балзе, која је сечена на ласеру, како би ребро тачно хоризонтално легло на рамењачу. Ово сам могао да одрадим тако што би ти делови били исечени заједно са ребрима а по завршетку крила, једноставно би их одсекао.

У недостатку довољног простора на столу, прво сам лепио ребра са једне стране крила, а потом и са друге.
На овој фотографији приметићете да је централно ребро од шпера "наопако" залепљено.  Није случајно, јер овај клин који је додат том ребру не дозвољава да оно лепо налегне на труп са те стране. Иначе ребра су симетрична, па ниједно не може бити залепљено како не треба.

saxpg

Quote from: IvanGrozni on November 10, 2012, 01:18:19 PM
Још почетком године Saxpg ми је изашао у сусрет, те ми је донео балзу из Подгорице.
Хвала  Saxpg  још једном.  :)aplauz

Nema na cemu. Eto sad je imas u Beogradu, samo morate nekako da drzite Mirceta na odstojanju   :big smile

IvanGrozni

Залепљене излазне ивице крила са једне стране, урађене од балзе 3мм.

Вишак рамењаче је одстрањен и проверено је како крило лежи на трупу.

Излазна ивица залепљена и са друге стране, као и друга рамењача и једно полуребро.

tibeteagle

Odličan je izbor za jednostavan, praktičan školski model.
QuoteСтајни трап ће бити троколица, са предњим управљивим точком
Jedina zamerka Stick modelima je to što je horizontalac jako nisko postavljen i kada poleće i sleće jako kači travu i ne dozvoljava veći ugao poletanja pa se mora rulati pri startu mnogo više. To je onda ako je stajni trap tricikl, jer prilikom poletanja naglo podizanje nosa uvek rezultira sa naglim spustom repa. Ovo sam napisao samo da preporučim, ako već nema mogućnosti za promenu u konstrukciji trupa, da se stavi na dva točka. Repni oslon točkić uvek držati na istoj visini od tla. Dvotočkaši brže poleću jer već na startu imaju veći napadni ugao krila i elisa ne kači travu kao kod tricikl verzije. Kako vidim Ugly verzije su na 2 točka.  mmmm Znao sam za ovaj problem prilikom konstruisanja Pink Stick stirodur modela i promenio sam nisku liniju zadnjeg dela trupa i nema kačenja čak ni tako što sleće na stomak.
Još 1978g  :sljus sam napravio staru verziju Middle Stick, na osnovu graupnerovog plana sa sus motorom od 6.5cm3. Presvukao sam ga sa crvenom Graupnerovom pravom svilom za modele. Bilo je to interesantno iskustvo onda. Ovde se vidi na dve slike.
;namig

IvanGrozni

Хвала ТЕ на савету, али сада је касно. у овом моменту, хоризонталац и вертикалац су залепљени за труп, тако да нећу моћи да променим. Испод хоризонталца лепи се, грубо преведено "под вертикалац". Кроз који се провлачи једна клавир жица те би она требало да спречи оштећење тог дела.