RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Quadro ili Hektocopter za gopro 2
gizmo:
Nije tako :)
Zavisi od samog sistema i kako je podesen. Npr. mali CX4 Droid meni leti bolje i mirnije nego veliki AD8.
tibeteagle:
--- Quote ---Quadro ili Hektocopter za gopro 2
--- End quote ---
Hekto znači 10^2 odnosno 100. Za gopro će biti malo puno. mmmm
Postoji aspekt nosivosti i stabilnosti. Nosivist je manji problem. Šta sve utiče na stabilnost je već mnogo složenije. Ne zavisi samo od broja motora, već i od njihovih dimenzija, veličine krakova, tipa i broja obrtaja elise i njihovog jediničnog opterećenja, mase cele letelice, podešenosti stabilizacije kontrolera, vremenskih uslova, ruku pilota...
Kako je već Gizmo rekao, može da bude stabilan i dobro sagrađen i podešen kvadrokopter, ali je istina i to da sa radom više motora unosi i veća žiroskopska stabilnost u sistem. Kao upoređenje, žiroskopska stabilnost kod helikoptera je veoma značajna i reletivno veća u odnosu na mikrokoptere, gde je masa rotora i njihova ugaona brzina mnogo manja, a od tih veličina zavisi mehanički žiro efekat.
Dakle, ako se ne radi o velikom teretu do 200g onda je i mikrokopter sa 4 motora od 200W dovoljan. Mikrokopter nikada ne može da leti toliko stabilno da to ne utiče na kvalitet snimanja. Tu pomaže aktivni nosač kamere sa servo motorima, koje donekle kompenzuje ljuljane slike, tek da kasnije ko gleda ne dobije morsku bolest. :big smile
Sve je ovo još u fazi razvoja kako mehanike i elektronike tako i softvera za upravljanje njima. Za sada samo najbolje konstrukcije daju najbolju stabilnost snimanja i to u rukama najboljih pilota.
Toliko od mene koji još nemam mikrokopter. lol
mrburns:
da, moja greska, mislio sam multikopter sa sest motora, kako god se kaze :D
kao i u svemu, sve ima svoju racunicu.. ja i ne nameravam da ga koristim u profesionalne svrhe , sto se tice snimanje, vec za svoje neke poslice.....mene interesuje od cega bih mogao da pocnem, tj u kom smeru da planiram.Sto rece Tibeteagle da bi mozda i cetiri motora od 200w zadovoljavalo tu tezinu, to mene interesuje, a kada ja sklopim onda cu videti sta i kako dalje...ovde ima vas par koji dosta dobro poznajete ovu tematiku, pa bi mogli malo da me posavetujete sta kako..Gizmo ti si radio sa gopro kamerom i multikopterima, kakvo je tvoje iskustvo..?
gizmo:
Ajde prvo mi tebe da pitamo kakvo je tvoje iskustvo sa RC letelicama i letenjem helikoptera?
To je prvo i osnovno pitanje pre dalje price o tehnici.
mrburns:
Ja sam avio modelar i to mi nije strano...sa helikopterima nemam neko veliko iskustvo sa ozbiljnijim modelima, al imam koaksijalni heli, tako da osnovne stvari poznajem, koliko, toliko..... (<--)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version