RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
CRIUS AIO PRO
Baky:
--- Quote from: ak on January 22, 2013, 03:03:28 PM ---Zato i kazem da mi ne uliva bas mnogo poverenja, forkovan projekat odrzavan od strane 2-3 ljudi.
Vise eksperimentalan softver, i MegaPirateNG i ArduPlaneNG.
--- End quote ---
U vreme kada se Crius pojavio bio je skoro 4X jeftiniji od APM hardvera, a još je i podržavao MultiWii. Jedno vreme je stvarno bio dosta dobra kupovina za ljude koji vole da čačkaju :)
Sada se već razmišljam da nabavljam onaj APM klon mmmm
cakra:
U svakom slucaju, sad se vec debelo isplati kupovina APM2.5 klona ako covek hoce tim putem da experimentise i da se oproba u arducopter harweru/softweru!
Juce sam imao prvi let sa hexom/crius aio pro/megapirateNG dostojan senzora! ;)
Multikopter leti extra...mada cu jos malo da experimentisem sa pidovima...da malo steknem bolji osecaj sta i kako.
Preostaje mi da jos probam sa GPS-om i da to isprobam kako radi...pa eventualno waypoint letenje...
Althold radi extra...simple mode(ili ti carefree-headfree ) takodje...
Moram promeniti elise - 1045 koje trenutno koristim -jer sam zalihu 1147 potrosio :P ili cu preci na 1245...(motori KV760...na 3S)
U svakom slucaju preporucijem da se "prelista" arducopter wiki, tamo manje -vise sve pise sta i kako, samo reba citati :o.
(<--)
tibeteagle:
Ploča je odlična. Ima skoro sve na ploči, osim GPS, što treba za jedan autopilotni leteći objekat. Nije fer kritikovati open source programe za ove sisteme koje pišu entuzijasti i za koje niko ne daje novac. Izvorni kodovi su dostupni svma da ga razumeju i usavrše, pa neka probaju. Činjenica je da su skupe brend ploče od istih komponenti. Razlika je samo u programu, ako u opšte ima. Razlike ima više u tome, koji sistem ima veću podršku i koji će za nijansu biti "pametniji" Dakle odlično je da i ovog otvorenog sistema ima umesto 10 puta skupljih zatvorenih.
Čitajući kako se sve više raspravlja na bazi kibernetičkih izraza, skraćenica, parametara... u modelarstvu, jasno je da smo stigli u eru gde će palica RC predajnika imati sve manju ili nikakvu analognu ulogu u upravljanju modelom. Više će se svesti na aktiviriranje nekih podprograma, koji stabilizuje i vodi celu letelicu. Dakle nisu više humani RC modeli, već letelice vođeni veštačkom inteligencijom. :sljus Informatika je već davno u ovom hobiju, ali da će preuzeti i mesto pilota? ") Šta ćemo? Šta je tu je. (fiu)
;namig
cakra:
Evo kako sam i obecao...
crius aio pro sa GPS cn-06 v2.0
sadasnji parametri...
Rate P bi trebalo da ide u rasponu 0.080 - 0.180
Rate D 0.0010 - 0.0080
Rate I...stelovati u letu...bolje da bude 0 nego nesto bezveze :)
Sa ovim parametrima leti dosta utegnuto, mozda malo prenervozno...
Parametri letilice:
motori KV760
elise 1045...premale za taj kv...ali samo te imam (vise ne...polomih i zadnju desnu :hehe)
raspon rama MK HEXA XL -cca 70 cm
Veoma je bitno da se kod prikljucivanja batt na kopter sam kopter ne drma...sacekati jedno 10-20 sek da se sve kalibrise... sacekati GPS lock-ako se ima gps. ;)
Prilikom "arming-a" takodje treba da letilica miruje...i obavezno startovati u STABLE modu...
Kalibrisanje acc i gyro senzora preko terminala...
Zavezana Hexa za astal...pid tunning :_D
Ako se letilica ponasa cudno ...hoce da pri startu ode u "flip " iliti da se prevrne,
nije lose obrisati eeprom i sve poceti iznova... >:(
Cim mi stignu elise 1245 cu da isprobam kako sa njima lete i da se dam malo u dostelavanje i aktiviranje GPS-a
Napominjem da pidovi za loiter i sl. su odokativo postavljeni...znaci kako rade -nemam pojma
sa elisama 1147...extra je leteo u multiwii
(<--)
ak:
--- Quote from: tibeteagle on January 23, 2013, 03:02:45 PM ---Ploča je odlična. Ima skoro sve na ploči, osim GPS, što treba za jedan autopilotni leteći objekat. Nije fer kritikovati open source programe za ove sisteme koje pišu entuzijasti i za koje niko ne daje novac. Izvorni kodovi su dostupni svma da ga razumeju i usavrše, pa neka probaju. Činjenica je da su skupe brend ploče od istih komponenti. Razlika je samo u programu, ako u opšte ima. Razlike ima više u tome, koji sistem ima veću podršku i koji će za nijansu biti "pametniji" Dakle odlično je da i ovog otvorenog sistema ima umesto 10 puta skupljih zatvorenih.
Čitajući kako se sve više raspravlja na bazi kibernetičkih izraza, skraćenica, parametara... u modelarstvu, jasno je da smo stigli u eru gde će palica RC predajnika imati sve manju ili nikakvu analognu ulogu u upravljanju modelom. Više će se svesti na aktiviriranje nekih podprograma, koji stabilizuje i vodi celu letelicu. Dakle nisu više humani RC modeli, već letelice vođeni veštačkom inteligencijom. :sljus Informatika je već davno u ovom hobiju, ali da će preuzeti i mesto pilota? ") Šta ćemo? Šta je tu je. (fiu)
;namig
--- End quote ---
Da ne bude da samo pljujem po open source-u, iskren da budem, on me hrani, doslovno.
Samo nisu svi open source projekti isti. Jedno je naprimer postgresql a sasvim drugo neproveren program dvojice entuzijasta.
Eh, da je samo u RC-u. Ceo moderan zivot je preplavljen informatikom i pre svega internetom (ne mogu reci da mi je zao).
Plocice i sistemi ovog tipa i nisu samo RC modeli, vec doslovno bespilotne letelice, a to je ono sto dobar deo danasnjih RC entuzijasta i drzi u ovom hobiju.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version