Author Topic: APM 2.5  (Read 100398 times)

Offline kole_niš

• Full Member
Re: APM 2.5
« Reply #75 on: September 16, 2013, 09:45:39 AM »
apm2.6

Hexa ~3kg@4s

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #76 on: September 17, 2013, 03:24:32 PM »
Hexa, 2.5 apm, 2kg, 12 min leta 4s 4400mah.

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #77 on: September 26, 2013, 08:52:19 PM »
Koliko vidim, softver lepo radi sa Windiws- ima ("...instalacije Mission Planera i upload-a firmware...), a kako ide sa drugim platformama, recimo Android, Mac?
S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #78 on: September 27, 2013, 08:00:22 AM »
Radi i sa androidom lepo, probao na tabletu i mobilnom telefonu, za mac nisam siguran.

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #79 on: September 27, 2013, 11:20:29 PM »
Danas smo napravili i prvi test flight na ArduPlane- platforma EasyGliderPro. Preflešovana samo preko MissionPlannera za avione i to je sve, sa stock-podešavanjima kako su već stavili.

Radi više nego dobro, ima nekih dobrih modova za FPV, Cruise npr, neka kombinacija GPSa i AltHolda, pored standardnih (Loiter na radijusu 50m, RTL nešto još treba da se dotera sa podešavanjima), uglavnom, nije bilo problema tehničke prirode. Jedan od interesantnih modova može da bude i FBW (Fly by Wire), sa specifičnostima koje još proučavamo, uglavnom, ko voli daleke FPV letove, može da se oduševi kad bude probao.

Na avionu sam stavio stari motor sa multirotora na 900kv, dobar je, sa 1.17kg na 12A i dobrih pola sata letenja na 3s@2200mah, bez neke bojazni od gubitka aviona. Ono što je ina u interesantno, na avionu je bio uvek na 12-13 satelita GPS lock, dok na multirotorima nisam nikad imao sa identičnom opremom više od 8-9 eventualno satelita "na vidiku", verovatno zbog mag.polja.

Offline popovicr

• Pocetnik
  • *
« Reply #80 on: October 15, 2013, 10:10:52 PM »
Koliko daleko moze da odleti? Da li mora da ima vezu sa laptopom ili stanicom? Zanima me da li je stvarno autonoman i laptop mu sluzi samo za telemetriju, ili je zavistan od laptopa i ogranicen na domet linka od 400 ili 900MHz? Pitam zbog long rage FPV. Hvala unapred.

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #81 on: October 24, 2013, 10:16:47 PM »
POzdrav!
Stigao konačno i AUTOTUNING na probu!
Radi se o opciji koja se uključuje u toku leta, a kojom kontroler sam pohvata vrednosti koje mu trebaju i snimi ih nakon prizemljenja i disarm-a. U beta verziji još uvek, ali teško je odoleti, da se ne proba. Mnogi su imali muke oko podešavanja PID-ova u raznoraznim vrstama flight controller-a, gimblova isl. Kod APM-a su ubacili sada i opciju za novi FW koji je još uvek u pripremi, koja u mnogome može da poboljša i performanse i dužinu letenja.

Kod mene konkretno drastično su se promenile vrednosti PID-ova, što je na slikama dole.

Celi proces izgleda kao neko polu-normalno ljuljanje po roll i pitch osi, traje nekih 5-6 min, a nakon prizemljenja i disarminga, snimaju se parametri automatski. Deo toga može da se vidi i na snimku, ako nekog interesuje.

Napominjem samo da je beta-tester u pitanju za verziju FW 3.1, release candidate5, tako da se sve ovo radi na sopstvenu odgovornost od mogućeg pada, pa se ne preporučuje početnicima.

A evo i jednog interesantnog snimka (nije pored Nišavu :) ), gde se čovek oduševio kako sve mnogo elegantnije radi na samoj letelici.

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #82 on: October 29, 2013, 09:24:48 PM »
Problem sa telemetrijom (433MHz) i dalje imam, koristio dva laptopa i mobilni, domet i dalje oko 30- tak metara. Na netu vidim, da pomenuta telemetrija, dosta cesto pravi problema, neki izoluju sa folijama, neki menjaju antene (nisam otvarao antenu, ali mi se cini kao kratka), svasta nesto.
Razmisljam da uzmem 900MHz (da li postoje neke prepreke za upotrebu ovog banda kod nas?), nemam pojma kako ce da radi (zbog mobilne telefonije i GPS- a), ali imam utisak da ova radi bez problema.
Kako kod Vas radi telemetrija? Jel neko imao problem sa dometom i kako ste ga resili?
S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

Offline popovicr

• Pocetnik
  • *
« Reply #83 on: October 29, 2013, 09:38:38 PM »
Nikakav problem nisam imao. Domet je slab posto ima samo 100mW. Kada sam na nekom visokom mestu  i copter mi leti u visini ociju, onda mogu dobaciti oko 200m. U normalnim slucajevima, kada mi je laptop na autu a copter na travi imam domet mozda 10 metara. Kada poleti, imam mozda 30m. To je to. A koliko bi trebao? Koliko mi se cini da to sluzi samo da se ucitaju misije i da procitas pocetne parametre. Ne bih rekao da moze da ide na stotine metara.

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #84 on: October 29, 2013, 10:30:08 PM »
Trebalo bi da ima dometa 1-1.5km sa stock antenama, ali je problem u interferenci sa usb-om, bar prema developerima, pa sam 3dr u originalu ne ide na usb, već to ide malo drugačije. Preporučuje se konekcija preko FTDI-a na komp, kako bi se izbegao ovaj problem, ali ja nisam siguran kako to tacno ide, mozda da procackamo malo po forumima.

Prema nekim preporukama, za EU je 433mhz a za USA 915mhz ova opcija data-linka.

Precizniji podaci o dometu data-linka mogu da se nađu u data-loggingu.

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #85 on: October 29, 2013, 10:33:56 PM »
Ponadao sam se dometu od bar 200- 500 m. Na osnovu onog sto ima na netu, trebalo bi da ima taj domet, inace telemetrija deluje kao super stvar, parametri leta, ucitavanje misije, pracenje pozicije isl.

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #86 on: October 29, 2013, 10:36:38 PM »
Precizniji podaci o dometu data-linka mogu da se nađu u data-loggingu.
Kako da dodjem do tih podataka?
Da li ovaj FTDI:
http://www.ebay.com/itm/FTDI-USB-Controller-3-3V-5V-Firmware-Loader-and-Programmer-Arduino-FREE-SHIPPING-/321135662997
« Last Edit: October 29, 2013, 10:42:41 PM by zbabic »

Offline popovicr

• Pocetnik
  • *
« Reply #87 on: October 29, 2013, 11:48:04 PM »
Mene zanima jos nesto vezano za APM. Ja sam juce poslao letelicu 1,5km od sebe na misiju i vratila se bez problema. Danas sam nesto razmisljao, sta bi se desilo da je izgubio link sa stanicom? Telemetrija odavno nije imala domet. Da li bi nastavio misiju? Failsafe nisam podesio.

Offline djgorandj

• Jr. Member
  • **
  • www.rcavioni.com
« Reply #88 on: October 30, 2013, 09:10:00 AM »
Ja imam telemetriju na 900 i nema bas neki domet, oko 50 do 100m u vazduhu, ali juce sam video sta je problem. Antena je samo ubacena i stoji bez veze, nema kontakta (srednji izvod nije zalenjen, masa nije zalemnjena, strasno :D, cak ni deo koji treba da se zalemi ne postoji, samo je odrezan a izolacija nije skinuta), tako da sam danas zalemio normalnu antenu a postojecu uklonio. Za vikend testiram sa drugim antenama domet, ako su ovako uradili na delu gde je usb port ne bi me cudilo da je potrebno i deo na apm-u pogledati i prekontrolisati. Inace sa dobrim antenama treba da se postigne domet i preko 1km.

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #89 on: October 30, 2013, 09:58:11 AM »
... ali juce sam video sta je problem. Antena je samo ubacena i stoji bez veze, nema kontakta (srednji izvod nije zalenjen, masa nije zalemnjena, strasno :D, cak ni deo koji treba da se zalemi ne postoji, samo je odrezan a izolacija nije skinuta)...
Kakva glupost odnese par kila zivaca, bas je strasno, ali dobro je da si nasao sta je problem. Danas cu proveriti antenu, nadam se da je i kod mene nekakva glupost.
Tnx za objavu!