baterija 12v 9ah

Started by maxa69, March 01, 2013, 06:59:18 PM

Previous topic - Next topic

maxa69

Nabavio sam novu bateriju od  UPS-a 12v 9ah,na njoj ne piše  kojom strujom i koliko je vremenski treba puniti tako da ne znam šta je najbolje i kako da podesim punjač,kao pb,nimh???? mmmm

nedbojsa

Ako na bateriji piše stoji neka od ovih oznaka LeadAcid, Gel batery, Gel cell, AGM batery, VRLA onda puniš sa Pb!
Ako piše NimH onda puniš kao NimH!

99% sam siguran da je u pitanju neka Pb baterija. Nisam do sada čuo, niti video NiMH baterije za UPS no nikada ne reci nikad!
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

maxa69

Ne piše kog je tipa.I ja mislim da je pb tipa ali ne znam kojom strujom da je punim?

tibeteagle

Olovni gel akumulatori se pune sa 0.1C sa klasičnim punjačem. To je 9Ah x 0.1 = 0.9A. Ako je prazan onda 10-12 sati.
Najbolje je puniti sa automatskim punjačem (Accucell 6 i sl) na Pb programu, jer je to najbolji algoritam punjenja.
http://batteryuniversity.com/learn/article/charging_the_lead_acid_battery

maxa69

Super,baš ti hvala  :mhm

dzoni

A u cemu je razlika da je puni kao NiMh i Pb, sem u eventualnom razlicitom cut-offu?