Ova Katana uradjena je po planovima sa neta. Mozete ih naci na dosta mesta i originalna verzija je od 2m za motor od 50cc.
Kada sam ja pocinjao sa radom na mojoj, prvo sam htio da je radim u rasponu od 120cm za elektro, medjutim na kraju sam odlucio da je povecam i napravim neku velicinu koja mi najvise odgovara i radi drzanja u sobi i radi transporta, a da moze da bude na benzin.
Koji tacno motor da stavim na nju jos uvjek ne znam i nadam se da cete mi malo i vi u tome pomoci, jer nemam isustva sa manjim od 50cc.
U pocetku sam mislio da to bude 26cc medjutim kada sam vidio da je citav model za sada tezak samo 1400gr (bez monokota i opreme) shvatio sam da bi dobro dosao mozda i neki manji jer nemam ambicije za 3D pa ce mozda uz malo manje snage biti lagan model sa velikim povrsinama. Elem, nisam od pocetka sve slikao, jer sam osnovnu konstrukciju trupa i krila sastavio za jedno vece pa me sve to malo zateklo.
Ovako izgleda trup, konstrukcija je jako jednostavna, kutija od spera 3mm i stranice od planka 3mm
Najveci posao oko trupa je zaobljeni dio ledja, mada i to je laganica kada se balza nakvasi i sve legne kako treba.
Nosac motora jos nije ulijepljen, to cu uraditi na kraju kada se odlucim za varijantu pogona, inace stranice nosaca su uradjene tako da je jedna kraca pa u startu imate potreban ugao motora u stranu.
Ukupna tezina trupa i repa je 782gr, s tim sto jos treba dodati par grama jer sam u medjuvremenu plankirao repne povrsine.
Kad smo vec kod repa, razmisljao sam se hocu li horizontalac ostaviti kao po planu iz dva dijela, medjutim na kraju sam ih ipak spojio da ne bih komplikovao oko komandi suvise. Za spajanje je posluzila karbonska cevcica i epoxi.
Kako sam prvo vece uradio trup i krila, tako nemam slike ni sa izrade krila, pravi posao na njima je dosao tek posle sa izradom elerona i plankiranjem.
Izrada elerona pocela je slaganjem rebara na letvicu od 3mm.
Da bih odredio pravi ugao rebara posto je krilo pod kosinom, postavio sam osnovu na krilo i krenuo odatle.
Potom sam dobio konstrukciju koja se moze odmah plankovati. Po planu mislim da ona ostaje otvorena kao i krilo, ali ja sam htio da ovo bude jace na ovaj nacin.
Ovdje je trebalo dodati malo materijala iznutra da sluzi kao potpora za ucvrscivanje komandi elerona i sarkica.
Sarke su sa HobbyKinga i bice ih po 3 na eleronu, a za rep ce ici kavan sarkice.
Posle elerona, na red je doslo plankiranje krila, poceo sam sa gornje strane posto su rebra jos imala stopice koje sprecavaju uvijanje konstrukcije pri izradi. Krilo se ne plankira citavo vec samo D-box i dio koji ide uz trup.
Na donjoj strani krila predvidjeno je mjesto za letvice koje nose servo elerona.
Rebra su plankirana takodje da bi se dobila povrsina na koju ce se uhvatiti monokot.
Ove trakice rezao sam nozicem, jedan od najboljih alata za rad sa balzom. Pomocu njega je napravljen i citav rep, od jednog planka balze od 8mm koji je njime izrezan na letvice.
Poredjenja radi, neplankirano krilo tezi 113gr...
A plankirano 198gr.
To je dakle ono sto je dosada uradjeno na modelu... Posle ovoga jos su samo uradjene napadne ivice, i sada sam u fazi nabavke monokota. Ako neko zeli planove spremne za laser javite se slobodno, i predlozite neku kolor semu, a vi koji imate vise iskustva sa motorima predlozite setup. Znam da ova velicina moze fino da ide i na struju ali ne bih. Nesto mi se vise svidja benzin...