ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI
Kokam, Xcell, Polyquest, A123
boca55:
Petre nema sumnje da ti je crkla jedna celija na bateriji. Ona daje normalan napon a kada povuce struju njoj onda naglo pada napon, jer joj se poveca otpor a regler normalno zbog pada napona iskljucuje motor. Ovo se isto dogadje i kod NiMh baterija, ali tamo imas vise celija pa se to ne oseti toliko. Nezgodno je sto je to skriven kvar, ali verovatno ce se stanje ove celije stalno pogorsavati. Bilo bi dobro kada bi mogao da meris napon na svakoj celiji pod opterecenjem onda bi provalio koja ti je celija crkla.
modelar:
Mislim da je boca55 potpuno u pravu.
To je najverovatniji problem.
Pozz
petar:
Boco, kako onda objasnjavas da kad se baterija puni (u par slucajeva) napon na svim celijama brzo raste (nenormalno brzo).
Znaci imam jedan punjac na kome vidim struju punjenja i napon svih celija zajedno i napon svake celije pojedinacno.
I meni je ista stvar pala na pamet, i... zato sam i rekao da ne mogu da verujem da su sve celije isto ostecenje i svima se desilo ostecenje u istom trenutku, jer kad se pune uvek im je napon isti....
Imam dovoljno instrumenata da izmerim napon celija pri opterecenju (45 A za razliku od punjenja pri kojem je 3A - punjac ne daje vise).
Ajde probacu da ih merim sve u istom trenutku na tih 45A, ali sve mi se cini da se tu desilo nesto sto dosad nikad nisam video, a najverovatnije ni iko na forumu, a to sa losom celijom jednom sam iskusio pre jedno 11 godina i to sa do tada najboljim baterijama nekim panasonik od 2000mAh NiCD, to su bile prve baterije koju su bile pristojne za letenje, davale su struju do 50_tak A i imale svega 3-4 mohm_a. Ali za razliku od sada baterija koja je popustila (imao sam 6 komada na red) je to ispoljavala stalno, znaci kad bi se punila ona bi brze dobijala napon od drugih (naravno zbog manjka kapaciteta), a pri praznjenju ona bi se vrlo brzo ispraznila i pocela da se puni ali u negativnu stranu (to ju je definitivno unistilo i izbacio sam je iz paka), kad sam uzeo novu onda sam imao problem sa balansiranjem jer je ta nova imala veci (sada samo malo veci) kapacitet za razliku od drugih 5 i onda sam morao da se zezam oko praznjenja (da samo novu ispraznim na isti nivo kao i ostale)......
U svakom slucaju hvala na podrsci i probacu baterije pri opterecenju.
Ako se to desilo imam srece sto imam jednu celiju (stoji mi na polici) viska (istu takvu kakva je u tom paku).
Pozdrav, Petar
boca55:
Baterija - celija, verovatno nije izgubila kapacitet, njoj je oslabio neki unutrasnji spoj i kroz taj spoj ne moze da prodje jaca struja. Cim prodje jaca struja spoj se greje, poveca se otpor tog spoja i dolazi do pada napona. Ta celija bi mozda normalno radila ako bi motor radio sa slabim gasom jer taj spoj izdrzava struju do recimo 10 ampera. Ali vremenom ce taj spoj pregoreti i ta celija ce uskoro biti neupotrebljiva. Sto se tice punjenja struja punjenja je recimo 2 ampera i nema problema da se ona dopuni.
petar:
To je sve potpuno logicno sto govoris.
Ali kako onda objasniti da je pri punjenju isto bilo problema, znaci kad sam ih prvi put spojio na punjac, punjenje je nenormalno kratko trajalo i sve tri celije su pokazivale 4.2V?
A onda sam ih skinuo sa punjaca i opet stavio i punile su se normalno.
Sve ovo bih mogao da shvatim da se deselo sa jednom celijom, ali ne mogu da prihvatim da su tri celije popustile na isti nacin u istom trenutku (to je skoro nemoguce).
Ne zaboravi da sam gledao napon (pise na punjacu) svih triju celija i svake celije pojedinacno.
Pozdrav, Petar
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version