Napokon da uradim nesto sto ima veze sa modelarstvom.
Izveo sam secenje suzenog krila (tapered wing) sa cnc masinom.
Mozda najkomplikovaniji zahvat jer tada sve 4 ose rade nezavisno. Na jednoj strani gde je profil veci zica mora brze da se krece a na drugoj suzenoj strani sporije. Tu mi se pojavio problem jer zica tada vise otopi materijal na suzenoj strani, i onda mora da se eksperimentalno utvrdi najoptimalnija kombinacija brzina/temperatura.
Probao sam sa razlicitim gustinama stiropora 17, 20 i 25kg/m3 i najlepsi rezultat dobijam sa ovim najguscim od 25kg/m3. Stirodur nisam koristio iz finansijskih razloga.
Veoma je bitan i kvalitet stiropora koji se koristi, ima raznih proizvodjaca, mislio sam da je Austrotherm najbolji, a onda slucajno nadjem TIMIzolirka i on se pokaze kao jos bolji. Ima i neki domaci iz Lestana sacuvaj Boze koja je ono grdoba...
Takodje sam u celo krilo probno usekao kanal za ramenjacu da vidim kako ce da ispadne i odlicno je usecen bez odstupanja.
Posebna nauka je priprema G coda za masinu da bi isekla suzeno krilo. Koristio sam program Foamwork koji generise g code za suzena krila ali je izuzetno vazno da se definisu tacni razmaci izmedju osa masine i velicina bloka stiropora iz kojeg se iseca kao i udaljenost bloka od osa masine.
U jednom trenutku sam se setio kako sam ranije rucno sekao pomocu dva sablona, bez ikakvih podesavanja, premeravanja, itd... i to je tada pre 10 godina islo odlicno, nisam ni znao sta je cnc...
Dimenzija uski na slici su 50cm raspon, 24cm koren i 13 cm suzeni kraj.
Sledece na redu je centroplan, duzina jedne polovine treba da bude 80 cm.