Elektro deoGlavni pogon svake ose čine 4 step motora NEMA23
(1.8deg;1Nm; univerzalni sa 8 izvoda).
Kontroler je projektovan i proizveden od strane madjarske firme
M&V Elektronika iz Miškolca.
Nažalost izgleda da je kriza i njih žestoko pogodila jer se više ne bave time...
Kontroler omogućava bipolarno upravljanje, kao i rad motora u mikrostep režimu.
Rezolucija mikrostepa se može podešavati na samom kontroleru (spajanjem izvoda na ploči pomoću dzampera)
i to maksimalno 3200 mikro koraka za jedan pun obrtaj.
Na kontroleru je ugradjen i relej za uključenje/isključenje alata, a takodje i port za 5 input signala.
Veza izmedju računara i kontrolera je preko paralelnog porta i LPT kabla.
Ovo je mana, jer paralelni port već nestaje sa scene i na novijim računarima(matičnim pločama)
se ne ugradjuje...
Ulazni napon za kontroler može da bude u opsegu od 12-35Vdc, tako da kao izvor dc napona
koristim PC napajanje izlaz sa 12V, nije baš najsrećnije rešenje ali za sada radi bez problema.
Naravno i napajanje i kontroler bi trebalo upakovati u jednu kutiju (imam jedno prazno PC kućište može da posluži).
Vrlo bitna stvar na mašini nije još uradjena, a to je ugradnja krajnjih prekidača(limit switch),
koji prvenstveno služe da spreče havariju ako u toku rada nešto podje naopako pa mašina
pokuša da izadje van svog "radnog prostora".
Mašina funkcioniše i bez tih krajnjih prekidača ali to je nešto što mora biti ugradjeno,
jer je jednom u toku testiranja malo falilo da nastupi havarijski režim rada.
Za tu svrhu sam nabavio mikroprekidače sa ebay, i koliko sam bio zadovoljan cenom
toliko nisam zadovoljan kvalitetom, pa ću potražiti neke bolje odnosno skuplje.
Softver za upravljanjeProgram za upravljanje je dobro poznati Mach3.
U početku sam ručno programirao-pisao G kod, ali to nema smisla raditi jer G kod može da se izvuče iz DXF fajla.
Ono što hoću da isečem prvo nacrtam u AutoCAD-u ili u Corel-u kao DXF fajl, pa prebacujem DXF u Gcode.
U medjuvremenu sam nabavio i programe
Kcam i
MasterCAM za upravljanje,
ali za sada stoje u fioci, jer Mach3 završava posao.
...