ELEKTRONIKA > RC SERVO
Šta kada servo vuče nenormalno struje?
branek:
Ljudi držimo se tema na forumu. Zajebite prepucavanja...
Vidi se da ide zima! Sva sreća DLG može i zimi.
magic:
Jes, vala vidi se da ide zima, cak sam i ja poceo ponovo da pisem :sljus.
Jedno moguce resenje za skupe letilice je totalno dupliranje komandi i servoa, kao i prijemnika a u slucaju Jetija cak i predajnika.
Posto ce mi svakako trebati nova stanica za Futuru (koja doduse nece skoro u vazduh) lagano krckam internet po ovom pitanju. Naravno ima svakakvih resenja a ono koje je najbolje i dosta skupo su Jeti duplex stanice koje imaju mogucnost dvostrukog predajnika ka dvostrukom prijemniku sa totalno odvojenim napajanjem za levu i desnu stranu aviona. Ima na netu dosta clipova za njihov DS-16 i kako sve to radi i kako se setuje. Nazalost cifra je pozamasna.
Drugo dosta jeftinije resenje koje nema duplu predaju ali ima razdvojen dupli prijem je od JR-a ali samo sa njihovim novim DMSS sistemom. Stanica XG14 sa dva X-bus 7-kanalna prijemnika nudi tu mogucnost. Postoje i tu clipovi koji sve lepo objasnjavaju.
I ja sam manijak kada je oprema u pitanju i na servoima i napajanjima stvarno ne stedim. Za neke je to preterivanje a za mene moj mir, nazalost vrhunski servo kosta i do 150 Eura komad. To zvuci suludo ali ako je u vazduhu 4.000 Eura onda to ipak dobije neki smisao.
poz
nedbojsa:
Osim jeti-a tu je i Taranis sa duplim predajnikom i prijemnikom. Na interni predajnik se binduje jedan prijemnik i ako je u sbus modu dodele mu se naprimer kanali od 1-16 i na eksterni predajnik se binduje drugi prijemnik i dodele mu se kanali od 17-32 mada ne vidim kome treba 32 kanala, tako da mogu da se binduju 2 klasična prijemnika jednom dodele kanali 1-8 drugom 9-16 ili kombinacija na oba prijemnika se dodele kanali od 1-8 i dupliraju se servoi, ili u sbus modu 16 dupliranih kanala.
Pošto imam taranis imam mogućnost da dupliram prijemnike i servoe u kojoj god kombinaciji želim. Pošto od proleća planiram da podignem u vazduh dva ozbiljnija modela čitava priča mi je poprilično aktuelna. Ono što mene interesuje je sledeća kombinacija, kako bi se ponašao servo u sledećoj situaciji. Dva servoa na jednom eleronu na dva prijemnika, jedan otkaže i ode u krajnji položaj, pošto su oba servoa istih karakteristika, da li bi ispravan servo mogao da kompezuje silu crknutog serva i odradi željenu komandu na toj kontrolnoj površini.
tibeteagle:
Ovo je vezano za temu u srži , kao i svi moji obrisani postovi. Možda nekog zanima od mlađih koji sada ulaze u modelarstvo.
U tehnici postoji jedno važno pravilo kojeg se svi ozbiljni graditelji sistema pridržavaju. A to se zasniva na dva važna pojma.
1. Što kvalitetniji delovi i
2. što manje delova.
Svaki dodatni nepotrebni element povećava broj izvora za kvar.
Japanci su dobro naučili ovu lekciju i danas su tata mata u tehnici zbog toga. Svako voli njihove mašine upravo zbog najveće sigurnosti.
Branek, ovo se i danas ovako uči u svim tehničkim školama. Verovatno da ti pojam nije stran. Ako ne smatraš tako, slobodno obriši. Sve ću razumeti zašto. ;namig
adam:
coka samo jedno malo pitanje, dali si siguran da je servo pregoreo pre loma? pri punom gasu ako se zabio modell moglo je svasta da se desi opremi!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version