RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Albatros - F5J elektro jedrilica 4m

<< < (3/8) > >>

adam:
inače evo postaviću kalendar takmičenje za 2014 godinu, pa koga interesuje nek mi se javi pa ćemo ga prijaviti za učešće. Mi planiramo odlazak na 5 takmičenja u Madjarskoj.

SloMi:
Одлично Адаме, то је добро знати. Ја сам заинтересован да дођем на једно од тих такмичења у Сегедину
али вероватно не још да учествујем. Поздрав, Слободан

SloMi:
Избор профила
---------------------
Захваљујући пре свега изванредном XFOIL програму Maрка Дреле развијени су за последњих 10 година јако добри аеро профили за све врсте летећих модела. Сам Марк Дрела дизајнирао је више десетина таквих профила за РК моделе, како за крила тако и за репне површине хоризонталца и вертикалца. Његови изванредни профили познати  широм света коришћени на крилима разних РК летелица су: АG 16-19, AG 24-27, AG 35-38, AG 40d-43d, и други. За репне површине његови симетрични профили су: HT 08, HT 12, HT 13, HT 14, HT 21, и други. У приложеној табели могу се наћи ближи подаци о овим профилима, а све је то доступно на интернету, заједно са координатама. 

Иако је тешко замислити боље профиле од Дрелиних ја сам за крила Албатроса дизајнирао серију сопствених аеро профила МID 130-131-132-133-134, такође помоћу XFOIL програма, који су јако блиски Дрелиним али су ипак различити. Њихове геометријске карактеристике су у овој табели:

---------------------------------------------------------------------------------
Profil     d [%c]@x[%c]   f [%c]@x[%c]   rLE[%c]          
---------------------------------------------------------------------------------
MID 330      9.18 @ 27.5          2.21 @ 46.5     0.59
MID 331      8.42 @ 26.5          2.34 @ 45.5       0.45        
MID 332      7.70 @ 24.7          2.41 @ 45.4     0.43        
MID 333      7.00 @ 23.4          2.49 @ 44.3     0.44        
MID 334      6.27 @ 21.5          2.60 @ 43.9     0.49        

Аеродинамички ови профили су исто тако добри као Дрелини.

У табелама је:
d - максимална дебљина прoфила у процентима дужине тетиве
x - удаљеност од нападне ивице на којем се она налази
f  - максимална кривина профила у процентима дужине тетиве
rLE - радијус заобљења нападне ивице у процентима дужине тетиве

На Албатросу ја ћу применити на крилу своје МID профиле
а на репу ћу користити Дрелине: HT 08 за хоризонталац и HT 13 за
вертикалац. Детаљнији подаци ѕа све наведене MID профиле могу
се наћи на топику:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11321.msg77016.html#msg77016

Сви наведени аеро профили имају јако мали аеродинамички отпор
па се често називају и LDA профили од Low Drag Airfoils. Данас се они
користе на готово свим такмичарским РК моделима једрилица.
Наравно постоје и други добри профили ....

И овде још да споменем једно питање које мучи многе моделаре, нарочито
оне који тек почињу. То је питање: Који профил је најбољи? Чак и без оног
за шта? Одговор је кратак: Најбољи профил не постоји, јер и ако би постојала
бар два најбоља профила, међу њима би било могуће бесконачно много
различитих најбољих профила, јер сваки међу профил носи особине
родитељског профила. Међутим многи добри профили су  најбољи
у одређеној ситуацији, али лоших профила исто тако има бесконачно много,
као што је и људска глупост већа и од самог свемира...

(наставиће се)

SloMi:
План модела
-----------------

На основу свега што је наведено смислио сам детаљнији план модела и то бацио на папир, а како то изгледа види се на слици у прилогу.

Најпре сам размишљао да направим један такав модел једрилице од 4м и без икаквих
покретних делова на крилу, па да шпартам по небу и уживам, да накачим на њега камеру и да снимам околиш, и да тестирам модел до крајњих граница. Па онда
пошто би таква једрилица била брза мислио сам да би требала да има кочнице на крилу, ради безбедног слетања. Али да би била довољно управљива за слетање на тачку несумњиво је да би морала да има и елероне и флапсове, као што каже Адам, и из личног искуства са Родом, мојом ранијом једрилицом, то добро знам. На Роди ја сам имао и елероне и флапсове, и могао сам да их међусобно миксујем, и да радим и "птичје слетање" - флапсови доле, елерони горе, али обоје и даље активни. Па ако сам то радио на такмиченјима још 2002. године зашто то не бих и сада. Па сад ево на плану-скици је све то приказано, а шта ће до краја испасти видећемо.

Нисам више толики заљубљеник у такмичења као што сам некада био, мада то ме и даље привлачи. И зато сам и одлучио да то све ставим на папир па ако неко жели да то прави сам ће изабрати варијанту која му одговара. Ја ћу тај модел свакако направити, и све фазе рада ћу приказати. Надам се да ће то некога привући да и сам направи слично. Можда и овде код нас у Србији заживе нека такмичења типа Ф5Ј, можда баш као што су она у суседној Мађарској, па ћемо моћи да се прилључимо.

А може ова једрилица тако да се конципира да буде припремљена за будућу надградњу,
па де се крене са крилима без ичега, и да се временом исеку елерони и флапсови на предвиђеним местима, и убаце сервои, уз минималну штету на осталим деловима крила. За то је потребно добро предвидети крајњу верзију модела. 

Што се тиче саме конструкције једрилице она извире из добро познатих решења код савремених слободно летећих модела са којима сам ја добро упознат. Слична решења сам видео и на интернету, и мени је то јако блиско, па је то био главни разлог зашто сам се одлучио та овај тип једрилице, а не са стиропор језгром и тврдом спољном љуском, као код Роде. Конкретно, разлог је следећи: Данас постоје аеро профили са којима се јако добро лети и ако лете споро, и ако лете брзо, а да би модел дуго остао у ваздуху без погона, треба пронаћи термички стуб, кружити у њему, и пењати се. А ако термичког стуба нема довољно дуго у ваздуху ће остати само лагани модели.

(наставиће се)   

Приметио сам да на цртежу стоји датум 2014. год. Није то зато што сам се из будућности вратио у садашњост него вероватно зато што једва чекам да изађем из ове 13-те, ево је 14-та на прагу па сам мало пожурио. Извињавам се за ову грешку, није намерно.

adam:
e ovako je vec skroz druga prica!! :)aplauz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version