Main Menu

Kupovina u Madjarskoj

Started by n3mke, January 26, 2014, 03:57:44 PM

Previous topic - Next topic

n3mke

Pozdrav drugari
cini mi se da je nekad postojala ovakva tema, ali ne mogu da je nadjem nikako pa sam otvorio novu.

Isao bih ovih dana u Madjarsku (Segedin) pa me interesuje kakve su procedure.
Prvenstveno, interesuje me kako mogu da kupujem u metrou? Da li je takodje potrebna kartica?
I kakva je procedura uvoza vece robe, npr. televizora, da li se moze proci bez carine prilikom ulaska u Srbiju i na koji nacin?

Hvala unapred!

matic

Ja sam pre par meseci uzeo tv 3d u madjarskoj i na carini su me zezali ali kada sam ponudio da im platim odmah smo se sporazumeli tv sam platio 700 e i trazili su mi 200 e i na kraju su Spustili su 50 e. 

todor

Ako kupujes robu u npr Madjarskoj, koja je u EU, i proizvod koji se proizvodi u EU, onda carinu ne placas samo PDV, jel tako?
A jel ima posle povracaj PDV-a, kad bi racun vratio u radnju u kojoj sam kupi proizvod?
Pozdrav

zajko

Ovo sto kaze Todor je delimicno tacno… to je samo kad se pojavljuje uvoznik kao firima i ide preko speditera, ali na fakturi mora biti striktno navedeno je je proizvod u celosti proizveden u nekoj od zemalja EU *na primer Ceska* a ne sme da stoji Eu bez zemlje… u tom slucaju se placa samo PDV i spedicija, nema carine..
Na granicnom prelazu, na primer kolima, kada gradjani uvoze preko 100 Eur vrednosti, na iznos preko 100 E se placa jednokratno 35% *i carina i PDV* ili vec kako se dogovoris…

Madjari kao vracaju PDV, ali je ogromno cekanje i zezanje na izlasku iz Madjarske da se overi racun a koliko znam ima i neki minimum vrednosti proizvoda, ali ne znam koliki je !
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

matic

Pdv u madjarskoj dobijes ali na nasoj carini te nepuste

matic

Nedeljom nema cekanja za afu. Minimum je 250 e da bi dobio afu

tibeteagle

QuotePrvenstveno, interesuje me kako mogu da kupujem u metrou? Da li je takodje potrebna kartica?
Da, potrebna je kartica koju oni izdaju onima koji imaju firmu u EU. Dakle Metro je prvenstveno za preduzetnike i firme, isto kao i u Srbiji. Bez brige. Ima još puno dobrih mesta za trošenje para.  (fiu) Za civile ima mnogo supermarketa u Segedinu kao Tesco za robu široke potrošnje.
kakva je procedura uvoza vece robe, npr. televizora, da li se moze proci bez carine prilikom ulaska u Srbiju i na koji nacin?
Za TV, tehniku i gerderobu preporučujem novi popularni šoping centar Árkád koji se nalazi u centru Segadina. Parking je na krovu i besplatan je. Ima svega i tehničke robe u izobilju u Mediamarkt-u koji je unutar š.c.

n3mke

Koliko sam razumeo, mogu dobiti dnevnu metro karticu u Madjarskoj ako posedujem domacu karticu ciji sam vlasnik.
Svakako cu potrositi vise od 250 eur. Najveci problem mi je carina, i naravno cekanje na papire za povracaj pdv-a.

matic

Kod nas ti nije potrebna kartica da bi kupovao u metrou potrebna ti je licna karta i dobijes dnevnu karticu. Neznam dali je i u madjarskoj tako. Nekada se neceka dugo za afu. Ako kupujes neku manju tehniku onda je izvadis iz kutije i navedes da je polovna roba i nikada nepokazuj racun kada ti trazi. Ja sam preneo dosta stvari jedino me je za tv zezao 

n3mke

Ma kupovao bih ja svasta, i svakako cu ici pa me zanimalo da li se isplati nositi i tv :)
hvala na pomoci!
A za metro sam ovako cuo, bilo bi dobro da se javi neko ko je kupovao tamo u metrou.

doajen

Pitanje povratka PDV pri uvozu iz Madjarske je regulisano bilatertalnim sporazumom dve drzave i tacno je definisana! O ovome ce vas informisati svaka carinska ispostava . Radi ostvarenja ovoga prava  , morate da posedujete praoravoverni dokument (racun!) proizvoda prodavnice , ne na bilo koji proizvod, nego onaj naveden na racunu.Mozete da imate koliko hocete proizvoda. Postoji mozda neki limit na madjarskoj ili nasoj strani, ali i o tome se lako dobija tacna informacija.
Za ostvarenje prava iz predhodne preambule morate da posedujete i odgovarajuci Formular "koji" po nekad prodavci ili ovlasceni organ "zaborave" da vam daju!Pazite na to! Bez njega nema obracuna PDV-a! Po njemu placate ili ne placate carinske dazbine; ali rekao sam uz uslov da ste upoznati sa vrednoscu uvezene robe!
Za "visak" se snalazite....

Ovo se ne odnosi naravno na pokusaje "bespravnog" , da ne kazemo protuzakonitog sverca, umanjenje cene proizvoda retko kada "upale" kod carinika /na to necete dobiti povratak PDV!/"
Ali sta da radimo, sto nam je "prirodjena" mana da nesto umuvamo...

PDV u Madjarskoj nije mali, mislim da je 27%, pa se isplati po nesto ozbiljno pazariti!

A.da, zaboravio sam da kazem da povratak vazi samo u prodavnicama u kojima ste kupili robu!

Uvek Kvaka 22! 

Po ovom pitanju bila je veoma opširna emisija na NS televiziji pre par dana u okviru onog dela vesti koje prenose direktno sa RTS_a!!

Sretan Vam put, i ne nasedajte na ne proverene price!

doajen

Ja se zaleteo da pomognem objasnjavajuci zakonske formalnosti nabavki i poratka PDV, racunajuci da time pomazem modelarima oko nabavke nekih modelarskih potreba!
  Medjutim kasno shvatih da mi na modelarskom forumu trebamo savete za sverc TV, cipela, gaća, košulja , pozamanterije, bizuterije, hrane... itd...

Boze, luda matora budalo, kako bi rekla moja zena...kakvo te modelarstvo snaslo!

Ipak savet ce vam dobro doci i za ovo drugo...ponavljam, ne slusajte sporadicne, neproverene, i" mislim da je tako", savete. Mogu samo da vam donesu uz malo nesretnih okolnosti dosta problema!

I posebno ne naglasavajte kako ste prosli na carini i sa carinikom....( iz jednog od postova!) i drugi citaju ovo sto mi pisemo!

adam

mala izpravka. u madarskoj je porez 27% ali toliko retko kad mozete dobiti nazad  primera radi  robne kuce TESCO  vracaju12%!!!! dok MEDIA MARKT 18% !!