Htedoh da otvorim na ovu temu edukativni post… pa naletih na Vas…
Malo sam se bavio u poslednje vreme baterijama, preko Gens Ace… za njih svi kazu (WORL WIDE) da su odlicne.. cenjene… Normalno, kao i svi drugi, ni oni nedaju IR, o cemu sam ponesto citao na google, da se preko njega u stvari nekom formulom racuna xxC….. Opet, ogromna vecina na net-u, kazu da proizvodjaci baterija Li-Po uglavnom lazu kod xxC, stavljajuci veci, pohvalivsi svoje baterije.. to isti vazi i za Charge xxC… Kod GensAce li-po nailazim da maltene za sve baterije
Charge Rate: recomanded 1-3C Max 5C, što se negde uklapa u priču koju sam do sada čuo i naučio, ako imaš vremena puniš što manjom strujom, čuvaš bateriju…1C
Ali kod discharge rate, mi stvari nešto ne stoje…
Na primer, jedna od najčešće korišćenih baterija 2200Mah3S/11.1V/25C C=2.2A
Discharge Rate 25C 25x2.2A= 55A (je neka struja koja moze u kontinuitetu da se koristi)
Max Burst Discharge: 50C 50x2.2A = 110A (kažu da je to na 1/2 sec. što ne znam koliko znači, opet koji je to ESC/motor koji će da povuče duplu struju na 1/2 sec.. crko)
a to sad poet znači da treba da je punimo 1C 2.2A x 1 = 2.2A
3C 2.2A x 3 = 6.6A (ili nešto izmedju)
a max Charge rate 5C 2.2A x 5 = 11A (da li će da je uništi
)
Opet, mala nedoumica, danas mi stigle samo celije od GensAce, kad ih gledam onako spolja, laički sem različitog kapaciteta i adekvatne različite veličine, nikakva razlika…
Nemam da uporedim recimo samo ćeliju 2200Mah 20c i recimo 2200Mah 40C, da li bi postojala fizička spoljno vidljiva okom razlika.. ili je tu samo definitivno taj IR, u stvari na neki način kvalitet same ćelije, po recimo nekim kategorijama III kat. recimo 20C II kat. 40C I kat. 60C ……
i sad tom matematikom (stigla mi jedna lepa Flet, masivna 6600Mah4S2P35C) znači da je njen discharge rate 6.6Ax35= 231A ….Burst 6.6Ax70C=462A… Charge 6.6Ax3=19,8A
koji to konektor izdržava te ogromne struje a da se ne istopi… koliko sam informisan ovi naši češći T/kon, EC3, XT60 su valjda negde oko 60-80A… ovi 4mm bullet, EC5, XT90 su oko 100A.. a koji je za burst od 460A (ako uopšte pusti tu struju) !
…. koliko je debo kabl 10 kvadrata (AWG 1
)
ili su te cifre samo da nas fasciniraju svojim baterijicama …
premda mi je Nesa pre 2 god. upalio auto (4.6 lit osmak) sa 2200Mah 3S, čiji je akumulator ogromaaaan…
Ajd nekako da razumem ove velike dronove 8 motora nose 20 kg