Main Menu

Istorijat RC- Letenja

Started by Yu-men, January 12, 2009, 09:31:17 PM

Previous topic - Next topic

Yu-men

Mozda nekog i zanima kratki Istorijat RC- Letenja koji sam nasao na Netu i pokusao da prevedem. :big smile

Prica o Letecem modelu je usko povezana sa istorijom Vazduhoplovstva. Dosta ranije, pre nego sto je prvi covek poleteo, osnovni principi letenja je proucavan i isproban na Modelima.

Ovo je (sigurno nepotpun) spisak istorije Vazduhoplovstva.

Matematicar i Filozof "Archytas od Tarent-a", *428 pre Hrista, smatra se kao Graditelj modela leteca ptica (poznata kao golubica od Archytasa)

U cetvrtom veku pre hrista igraju se deca kine vec sa jednom igrackom, koju mozemo gledati kao prvi model helikoptera (zvano rotirajuce krilo).
Ta kineska letilica se sastojala od jednog okruglog stapica u koji je unakrst, blago podignuto bilo zabodeno pticije perje.
Stapic se trlja izmedju dlanova nekoliko puta i pusti, a zabodeno rotirajuce perje je uspevalo da podigne stapic u vazduh.

1804-te

Sir George Cayley je zavrsio izgradnju ogromnog modela jedrilice po svom konceptu iz 1799-te (Zmaj),

model je uspesno jedrio u slobodnom letu (bezpilotna). Jedrilica je kasnije testirana sa zivotinjama kao posada.

1857-me

Nakon uspesnih Model-projekata, dodeljuje se braci  "du Temple de la Croix " iz francuske patent za motornu letilicu.

1871-ve

Francuz "Alphonse Penaud" gradi svoj "Planaphore"

slobodno leteci model koji koristi pogon motora na gumicu. Letilica je imala raspon krila od 45 cm, tezinu od 16g, i sa svojom osnovnom konfiguracijom je vec 1871-ve letela celih 60m.

1875-te

Englez Thomas Moy testira jedan model vezan na kanap (upravljanje pomocu dve zice) i pogon na parni motor sa rasponom krila od 4m.

1877-me

Prvi let jednog helikopter-modela na parni pogon od "Enrico Forlanini-ja".

Let je trajao 20sec. i dostigao visinu od 13m.

1879-te

Francuz "Victor Tatin" pravi motorni model sa elisom i motorom na kompresovani vazduh, koji uspesno izvodi poletanje sa zemlje.

2003-ce

Model "Trans-Atlantik-Modell 5"

od "Maynard Hill-a" uspeva da preleti u non-stop letu severni Atlantik.
Letilica je startovala 9.Avgusta 2003 u 6:00h iz Cape Spear u blizini St. John's-a (Kanada). Posle problema zbog vetra koji je duvao sa ledja brzinom do 88km/h, stabilizovao se model kako podaci preneti putem satelita pokazuju na planiranu brzinu od 69km/h. Model je stigao posle 3030km i 38,5h na Mannin Beach blizu Clifden u Irskoj. Dave Brown preuzeo je kontrolu Modela sa zemlje i sleteo sa njim u 14:08h u prisustvu velikog broja gledalaca samo nekoliko metara od obelezenog mesta za sletanje. Preko 99% leta Highteck-modelom je upravljao Autopilot. Posle sletanja bilo je jos 55ccm goriva u rezervaru.
TAM 5 je nakon leta predat americkom  NMAM-u (Nacijonalni Model Avijacioni Muzej) 

Bice dopune ukoliko jos nesto nadjem. ;namig
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Yu-men

Dopuna za Istorijat RC- Letenja

Gradnja letecih modela kao Hobby (ili Profesijonalno) postalo je jos pre prvog svetskog rata popularno.
Vec 1913 izasla je knjiga od P.L. Biegewald " Flugmodellbau". Kao pogon na pocetku je opisan motor na gumicu i moguca upotreba motora na CO2 i na motore sa sagorevanjem.
Motor na Elektricni pogon za modele je tada smatran kao totalno neupotrebljiv  :hehe.
1930-tih godina je doslo do upotrebe motora sa sagorevanjem u modelima. Poznata marka tada je bila na primer "Kratmo". Prvo uspesno upravljanje na daljinu je uspelo u drugoj polovini 1930-te.
Posle 1950 napravljena je stanica (lampas) kojoj su bile potrebne velike i teske baterije, kasnije su lampe zamenjene tranzistorima.
Tek sredinom 1960-tih uvedene su proporcionalne stanice, kod kojih
je skoro svaki pokret na modelu pratio pokret palice na stanici.
Pogotovo kada je precizno upravljanje modela postalo moguce, modelarstvo je postalo jos popularnije.
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

tibeteagle

Bravo Yu-men  (thumb)
Pošto si hronološki stigao do RC opreme, evo jednog linka kao dopuna tvojoj kratkoj istoriji.
Negde sam već stavio ali ovde i sada baš pasuje.
http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=1421435
Na ovim forumskim stranicama se može videti sve i svašta iz sredine prošlog veka od jednog kolekcionara RC opreme. Stanice, servoi baterije itd.