Poštovane kolege,
ovih dana sam radio na ugradjivanju motora u model.Pošto sam bio nestrpljiv i nisam hteo da čekam,sam sam napravio nosač motora od dva ''L'' aluminijumska profila.Čini mi se dovoljno čvrsto i da će ''odraditi posao''.Možda nije kvalitetan i estetski lep,kao fabrički nosač,ali ima neke draži kada nešto i sam napraviš.
Motor sam u model postavio pod,oko,45 stepeni,što mi je bilo najzgodnije.U odnosu na uzdužnu osu,postavio sam ga na,oko,2 stepena na dole i isto toliko u desno,gledajući iz kokpita.Samo sam kapotaž morao da otvorim,bez diranja trupa.Da sam motor postavio vertikalno,morao bih da usecam i trup da bih smestio auspuh.Ovako,auspuh prolazi pored trupa,mada izduvni gasovi ''udaraju'' tačno u prednju ivicu krila.Mislio sam da ih usmerim ispod krila navlačenjem teflonske cevi na izduvnu cev auspuha(kao što ćete videti na slikama).Da li će ta cev poremetiti nešto rad motora?
Što se tiče farbe,probao sam da premažem gorivom,ranije ofarbanu površinu,na kojoj sam farbao neke delove modela i nisam primetio nikakve promene na farbi i laku.Gorivo mi je čist metil-alkohol i ricinusovo ulje.Ne znam kako bi se ponašala farba sa nitroom i sintetičkim uljem.Ako nema problema da ugradim teflonsku cevčicu za usmeravanje izduvnih gasova ispod krila,mislio sam da ,svakako predjem bezbojnim lakom na vodenoj bazi,samo donju stranu krila, da bih izbegao nepotrebno dodavanje težine na, ionako,malo teži model.
Za sada toliko.Svaka sugestija,savet su dobrodošli.
Pozdrav,
Mika.