Poštovani drugari modelari,
hteo bih da vam predstavim svoj poslednji (pu,pu,ne daj Bože da je poslednji) projekat.Ovo mi je prvi pokušaj da model radim od balze,tako da bih bio zahvalan za bilo kakvu informaciju,sugestiju,kritiku...
Radi se o modelu ruskog aviona iz II sv.rata JAK-3(YAK-3).Predvidjen je elektro-pogon,jer nemam baš nikakvog iskustva sa glow motorima,a nemam nekoga u mom okruženju ko bi me prakticno uveo u tu problematiku.Po originalnom planu predvidjen je glow pogon,ali sam prinudjen na elektro-konverziju.Planiram da ugradim motor koji sam vec koristio -
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3887 i ima stvarno pregršt snage(Spitfire-a od,nekih 1,5kg je dizao vertikalno kao neki akrobatski model).Mislim da ce biti dovoljan za ovaj model,sto najviše zavisi od konačne težine.
Raspon krila,po originalnom planu bi trebao da bude 1090mm,ali ja sam uradio mali "resize" ,tako da je raspon 1300mm,dužina trupa 1085mm,bez elise i spinera.Flapsovi, po planu,nisu predvidjeni,pa ih ni ja nisam ugradio.Videću kasnije,ako bude sve OK,možda uradim flaperone na stanici.
Krila su konstruktivna,sa punim rebrima od balze,koja sam ručno sekao i oblikovao i veoma sam zadovoljan kako sam ih odradio.Po planu je bilo predvidjen samo jedan profil od avio-špera za ukrućenje krila koji ulazi u njih samo,nekih, 5 cm,bez ikakve ramenjače(ako sam se dobro izrazio)što mi se ucinilo nedovoljnim,pa sam ubacio letvicu,čini mi se da je lipa,preseka 10x15mm i proteže se do predzadnjeg rebra.Sigurno da je malo otežala krilo,ali mi se činilo da je bilo neophodno da je ugradim.Naravno,izmedju rebara sam postavio profile balze da bih dodatno ukrutio krilo,sa vertikalno orijentisanom strukturom balze,što sam naučio ovde na ovom predivnom forumu.Čini mi se da ne znam baš mnogo oko ove tematike,ali i to malo sto znam,99% sam naučio sa ovog foruma,čitajući tudje postove i postavljajući po neko pitanje.
Hvala vam svima na tome!
Uradio sam ležišta za servoe elerona,koji se montiraju na poklopce servoa,koji su od balze,ojačane sa unutrašnje strane epoksi smolom.Verovatno ce biti dovoljno čvrsti,obzirom da predvidjeni servoi nisu jaki(HXT900).
Oslonce retrakta sam ogradio,ali prostor za točkove ću naknadno odraditi tek kada mi isti stignu.Planiram da ugradim servoless retrakte,kojih ima dosta povoljno kod HK.
Prednji deo trupa je veoma čvrst(od dosta širokog profila avio-špera,koji doseže do zadnje ivice krila),za razliku od zadnje polovine,koja nema rebra,već samo tanane lajsne od balze,bez ikakvih dijagonalnih ojačanja,koja sam ja ugradio i bar malo doprineo čvrstini.
Horizontalac i vertikalac nisu konstruktivni,već puni, od 2 sloja balze od po 3mm,ulepljena lepilom za drvo.
Ova gomilica drveta polako poprima izgled aviona,ali ima tu još mnooogo posla.Ne žurim sa gradnjom,jer imam dva nova spremna modela za letenje na proleće(Cessna 182 i Spitfire,kojem treba "još samo" farbanje).Planiram da JAK-a radim polako,ali da se potrudim da ga uradim detaljno da što više liči na "pravi" avion.
Žao mi je što nisam više fotografisao sve faze izrade,tako da imam samo par fotki koje ću podeliti sa vama.
Za sada toliko od mene i pozdrav svima,
Mika.