RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Mini Quad 250 FPV
xtrem:
Pazi,ovako. Kupi onaj 200mw Eachine,nećeš se pokajati sigurno. Evo kažem ti,ja sam kod nas na aerodromu testirao i preko 400m bez šuma sa njim i sa onim Aomway antenama. mislim da ti za minija ne treba više. Ili eventualno za početak možeš probati da staviš jeftinu panelnu antenu. Ja sam probavao,dalo mi je super rezultate. Čak i to što je usmjerenog dejstva,pozitivno me iznenadilo. Jer sam signal imao na sve strane. Doduše,kad sam bio od recimo 80-280 stepeni,nisam išao daleko (recimo do 30-40m). Ali mi je zato onaj obični Boscam 351 od 200mw sa njom išao na 1080m na hexi,kad je letjelica bila ispred antene.
marko.jovanovic:
Problem oko prijema i predaje signala može da dođe ne samo do predajnika nego do antena i kombinacije antene sa različitim predajnikom. Antene kod 5.8 gHz su veoma male a samim tim netolerantne za greške u dimenzijama. Greka od deseteog dela milimetra dužine efektivnog radnog dela antene može da napravi veliki problem. tako da treba imati par antena i probati razne kombinacije. Nekada skupa antena na jeftinom predajniku neće dati rezultate koje očekujete. Recimo fatshark antene kada koristite sa istoimenim prijemnicima i predajnicima daju jako dobre rezultate ali isto tako te skupe antene mogu da rade potpuno bezveze na jeftinim predajnicima i na kanalima koji nisu komppatibilni sa fatshark. Tako da je ovo baš kocka ako se koriste neke nepreoverene varijante. Najbolje je da ako preporučujete kao što to radi xtrem onda makar dajte preporuke proverenih varijanti. Kao što ste već rekli ne mora da znači da će 600 mW radii bolje od 200 mW
xtrem:
E,da,sutraću da vam provjerim na koja 3 kanala sam testirao ovaj Eachine 200 mw i one antene. Ono sa 400 m sam testirao dok sam bio sam na livadi. Kasnije sam morao mjenjati kanale jer sam se mješao sa kanalom jednog kolege. Iskreno,na druga dva kanala nisam išao tako daleko,ali nisam primjetio razliku u tih 150-200m staze. A tačno ću da ih testiram i na drugim kanalima,čim vrijeme dozvoli.
ak:
--- Quote from: marko.jovanovic on January 03, 2016, 07:20:02 PM ---Problem oko prijema i predaje signala može da dođe ne samo do predajnika nego do antena i kombinacije antene sa različitim predajnikom. Antene kod 5.8 gHz su veoma male a samim tim netolerantne za greške u dimenzijama. Greka od deseteog dela milimetra dužine efektivnog radnog dela antene može da napravi veliki problem. tako da treba imati par antena i probati razne kombinacije. Nekada skupa antena na jeftinom predajniku neće dati rezultate koje očekujete. Recimo fatshark antene kada koristite sa istoimenim prijemnicima i predajnicima daju jako dobre rezultate ali isto tako te skupe antene mogu da rade potpuno bezveze na jeftinim predajnicima i na kanalima koji nisu komppatibilni sa fatshark. Tako da je ovo baš kocka ako se koriste neke nepreoverene varijante. Najbolje je da ako preporučujete kao što to radi xtrem onda makar dajte preporuke proverenih varijanti. Kao što ste već rekli ne mora da znači da će 600 mW radii bolje od 200 mW
--- End quote ---
Ako je ispravan i proveren predajnik, sa istim antenama za datu frekvenciju/kanal naravno da ce 600mw dati veci domet od 200mw.
Covek je sad dobio informacije iz prve ruke za dva sistema prenosa na 5.8ghz od xtrem i mene, jos samo da cujemo sa kojom to opremom vi letite FPV, a verujem da ste probali gomilu razlicite opreme imajuci u vidu vas fond znanja i informacija, i da vidimo snimke.
lazar89nis:
Hvala vam na informacijama. Definitivno cu ovih dana da porucim neku opremu taman dok stigne i tok sredim quad stize nam lepo vreme :D
Mislim da cu da idem sa nekom opremom od 600mW ali jos nisam 100% siguran. Mozda uzmem i ovaj 200mW koji mi je preporucio xtrem.
Sto se tice RX-a to se jos nisam odlucio :)
Kad vec pominjas snimke :) kako snimate voznju? imate dodatnu kameru za snimanje? koristite neke FPV kamerice sa SD slotom ili kacite neki recorder na RX pa na njemu snimate? definitivno bih voleo da imam neku opciju da snimam let a da nije to gopro koji mi prilicno otezava quad :D (<--)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version