RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Mini Quad 250 FPV
gerotmf:
Jeste pid je dosta bitan, evo kako ja to odokativno radim, ali ovo moze samo sa malim quadovim koje mozes da jednsotavno drzis u ruci.
Prikacim quad na komp (ako imas bluetooth modul jos je lakse), stavim gore propove, baterije, zastitne naocare (work), drzim quad sa donje strane u ruci, podignem iznad glave - da me propovi ne porezu po ruci i onda startujem, dam toliko snage motorima da se quad oseca lagan u ruci.
Ukljucim angle/horizon mode (naravno pre svega ovoga je quad kalibriran, ako imas auto kalibraciju onda armujes quad na podu pa tek kad javi da je ok, pogidnes iznad glave) i tiltujem quad sa rukom, napred nazad, levo, desno i na svaki krak posebno i gledam koliko se quad upire, tj koliko je tesko pokrenuti quad iz ravnoteze, gledam i koliko brzo se vraca u vodoravni polozaj, ako je sve prelako, ili ako se uopste ne vrati - pojacas P, u pitanju je naravno osecaj, posto ne mogu da stavim neku vrednost, sve zavisi od motora, dimenzije propova, velicine frame, oblika frame-a. Dok je quad u vodoravnom polozaju gledas i ako je miran, tj da se ne trese, ne vibrira, ako vibrira i ako su oscilacije brze preterao si sa P, dodas mu malo vise snage - pazis da ti ne izleti iz ruke naravno ;), i opet ga malo tlltujes na svaki krak, proveris vibracije.
U acro modu namestam I, posto u acro modu quad ne sme, da se vrati u vodoravni polozaj kad ga tiltnujes na neki stepen, ako se polako vraca, nije ok, prevelik I, mora da stoji onako kako si ga pomerio - aha da pomeris ga sa komandama na stanici.
Ako quad oscilira u nekom polozaju opet je preveliki I, ovde su oscilacije sporije nego kod P. Kad dosta povecas I, moze da se desi da ti postane P malo prevelik, pa ga ja smanjim. D skoro pa nikad ne namestam, iskreno receno i ne znam kako bi prakticki to namestao, neki kontroleri i nemaju D.
Ako se neko snadje iz ovoga, to je u grubom podesavanje PI tako da kad odes na livadu i pustis ga da leti da ne moras da ga juris naokolo :). Posle samo jos doterujes i namestas koliko brzo hoces da reaguje na promene sticka, ja uglavnom smanjujem vrednosti. Malo je tesko opisati kako sve to ide, najbolje je pokazati uzivo.
marko.jovanovic:
Ako možeš napravi snimak jer je sve subjktivno....
Asterix:
Da li koristi neko cc3d i openpilot, pitam zbog podesavanja PIDa ?
xtrem:
Pozdrav
Evo samo da se kratko predstavim,nov sam na ovom forumu,star sam u multirotorima,preko godinu dana sam i u mini quad-ovima,a star sam i inače,hahahahaha. Ovako,u multirotorima sam dugo,sklapao sam ozbiljnih mašina,a jedino zadovoljstvo u letenju ima sa ovim FPV mašinama. Sad trenutno sklapam prvi frejm po svojim ličnim željama i po svojim idejama. U zadnje vrijeme stalno koristim CC3D i Open Pilot na mojim minijima. Probavao sam Multiwii,KK2.0,ali od kad sam probao CC3D,neću ga zamjeniti dok god ih prave. Eto,toliko. Malo sam odužio,ali na forumu nema teme za upoznavanje novih članova,a ovo me najviše interesuje,pa sa, se predstavio ovdje.
gerotmf:
Ja sam isto nov na forumu, ali dobro nam došao, bar u moje ime :)
CC3D je super, mozes brzo i dosta jednostavno da napravis nesto sto radi, lepo te vodi softver kroz settinge pa i pocetnik moze sve da namesti koliko toliko, po drugoj strani ima dosta snage i custom settinga da mozes da ga lepo podesavas koliko hoces. Plus sad sa cenom od 14$ (kolnovi naravno) .. ne znam ako ima bolji za te pare, naravno fpv i 250tice, za nesto vece mozda mu ipak fali baro i magnetometar.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version