CNC sekač penastih materijala

Started by Johann, June 16, 2013, 03:50:12 PM

Previous topic - Next topic

ak

Quote from: djbojan on June 19, 2013, 12:29:09 AM
Druze, svaka ti cast !  ()-()

Voleo bih da mogu da napravim ovako nesto, ali nisam dovoljno potkovan znanjem oko  cnc mashina, nazalost.
Nesto malo jednostavnije
http://www.cnc-hotwire.de/
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

chupko

djbojan

Proslo je desetak meseci i sad sam vec nesto naucio  :big smile , stiglo mi je sve od komponenata i delova, za par dana zavrsavam moju masinu

Johann

Napokon da uradim nesto sto ima veze sa modelarstvom.
Izveo sam secenje suzenog krila (tapered wing) sa cnc masinom. 
Mozda najkomplikovaniji zahvat jer tada sve 4 ose rade nezavisno. Na jednoj strani gde je profil veci zica mora brze da se krece a na drugoj suzenoj strani sporije. Tu mi se pojavio problem jer zica tada vise otopi materijal na suzenoj strani, i onda mora da se eksperimentalno utvrdi najoptimalnija kombinacija brzina/temperatura.
Probao sam sa razlicitim gustinama stiropora 17, 20 i 25kg/m3 i najlepsi rezultat dobijam sa ovim najguscim od 25kg/m3. Stirodur nisam koristio iz finansijskih razloga.
Veoma je bitan i kvalitet stiropora koji se koristi, ima raznih proizvodjaca, mislio sam da je Austrotherm najbolji, a onda slucajno nadjem TIMIzolirka i on se pokaze kao jos bolji. Ima i neki domaci iz Lestana sacuvaj Boze koja je ono grdoba...
Takodje sam u celo krilo probno usekao kanal za ramenjacu da vidim kako ce da ispadne i odlicno je usecen bez odstupanja.

Posebna nauka je priprema G coda za masinu da bi isekla suzeno krilo. Koristio sam program Foamwork koji generise g code za suzena krila ali je izuzetno vazno  da se definisu tacni razmaci izmedju osa masine i velicina bloka stiropora  iz kojeg se iseca kao i udaljenost bloka od osa masine.
U jednom trenutku sam se setio kako sam ranije rucno sekao pomocu dva sablona, bez ikakvih podesavanja, premeravanja, itd... i to je tada pre 10 godina islo odlicno, nisam ni znao sta je cnc...

Dimenzija uski na slici su 50cm raspon, 24cm koren i 13 cm suzeni kraj.

Sledece na redu je centroplan, duzina jedne polovine treba da bude 80 cm.
Blago meni, opet ja :)

raddde

svaka cast majstore
koliki je ovo problem, znaju samo oni sto seku stiropor
predji na stirodur   ;namig jeftinije je
u 12 gramski  i 17 gramski stiropor se ubacuje tz.OTPAD, odnosno stiropor koji se melje i mesa sa novim ekspandiranim
25 gramski nema otpada..ali mora biti dobro pecen i vakumiran
pozdrav iz Lestana (:beer:)
raddde
tko lijeti,
vredi

banbo

Pa Boki ubaci i novije slike i radove ;) Fino je ispala masinica  :)aplauz

Johanne svaka cast, lepo odradjeno nema sta  (res)
Make things as simple as possible, but not simpler.

Johann

Zavrseno secenje stiropor jezgra za krila:

Sledece je plankiranje sa balzom.
Blago meni, opet ja :)

igorpl

Svaka čast samo ja imam jednu ideju koja bi pojednostavila priču.
NA vođice umesto cevi i onih mehanizama planiram da stavim po dve inoksne polirane šipke i akcijalne ležaje koji će biti jeftiniji i jednostavniji za gradnju
Joj što volem što sam PRIMITIVAN