Ja na facebook-u kad vidim Trifunovićev video, prvo kliknem Like pa gledam. Naviko sam da je kvalitet standardno odličan
. Ne bih sad ni pisao ništa da niste spomenuli copyright prava kod nas.
Dodao bih da je zanimljivo, kada sam hteo za jedan hoby video iz vazduha da upotrebim muziku, i pitao jedne naše izvođače (obrada strane muzike) , da li mogu da upotrebim njihovu muziku, dobio sam odgovor da su dugo razmišljali i na kraju moraju da me odbiju jer za svaku numeru koju izvode plaćaju SOKOJ-u autorska prava. Mislim da govore istinu tj. da nisu to rekli da bi me otkačili.
Kontaktirao sam autora muzike (živi u USA), prezentirao mu video (naravno preko youtube-a) , i dobio odgovor da je najbolje da pitam te iste domaće izvođače (pošto sam kao primer ubacio njihovu obradu pesme) za dozvolu, ili ako želim mogu licencirati autorovu originalnu pesmu preko nekog Warner-ov sajta, a ne zvanično mi je rekao da mogu da
probam i da koristim njegovu pesmu ne licenciranu, jer verovatno to neće niko ni primetiti.
Da uprostim znači čovek je totalno u redu, i ide logikom ako ne zarađuješ pare na tome, pa ne moraš ni meni da platiš. Samo me živo zanima, da li je ikada dobio i dinar od SOKOJ-a , kojem ova naša grupa plaća za izbođenje njegove pesme ...
Poenta je da kao i sve u ovoj državi, nema zdrave logike. Zakon za nekoga važi, za nekoga ne.
Privredna komora, je verovatno dobro platila izradu tog spota, sigurno su im i plate masne, ali dali ima smisla uopšte tužiti ih i tražiti naknadu za korišćeni video materijal