Main Menu

Zanimljivosti!

Started by LazarStan, January 08, 2015, 02:41:59 PM

Previous topic - Next topic

tibeteagle

Konačno, neko je kvalitetno snimio jednu bolju fabriku u Honkongu za proizvodnju BL motora.
Meni se najviše sviđa postupak automatskog postavljanja magnetnih pločica u zvono.  mmmm
Zanimljiv je i detalj kako četkice za mazanje zamaču u kineski porculan.   :)

https://youtu.be/JlzruRmmnWI

LazarStan

Odlican video  :)aplauz

Nadam se da su i plate dobre
They got money for wars but can't feed the poor

-2Pac

http://www.dreamerbeats.com/

tibeteagle

Sve više dobrih starih dokumentaenih sadržaja ima na YT. Neke vredi pogledati da se stekne širi pogled na RC tehiku i da se više vrednuje ono što danas svako može da ima.
Zanimljivo je videti odakle dotle smo stigli u razvoju radio elektronike i mehanike od Nikola Teslinog brodića do danas. U primeni u avio modelima je sve počelo negde sredinom 30-ih g.p.v. i to sa samo jednokanalnom vezom sa lampaškom tehnikom i sa jednim elektromagnetom kao "servo motor" za vertikalac. Mehanika je u vidu interesantnih kinamatsih rešenja upotrebljena, kada je reč o pomeranju komandi. Zanimljivo je kolike su bile dimenzije u odnosu na današnje komponente, a sa veoma skromnim funkcionalnim mogućnostima. O tome i o mngim drugim stvarima pričaju braća modelari na filmu, koji je verovatno snimljen u 60-im g.p.v.

Interesantno je samo od sedmog minuta, što se konkretnog hardvera tiče.

https://youtu.be/jduj1wkGFT0

tibeteagle

Mladić je modelar i gradi lude rc modele na struju uglavnom od papira i stirodura već godinama unazad. A ovo je dostižni vrhunac za jednog kreativnog modelara. Svaka mu čast da je uz upotrebu komponenti i materijala za gradnju modela napravio model avion 1:1 i poleteo sa njim.  :jaki:

https://youtu.be/eNSN6qet1kE

alzo

FPV risiver za android telefone i tablete, zvuci zanimljivo  mmmm

https://youtu.be/l8yS2uibZ3M

Nikola pantLA

Ja sam narucio jedan, pa kad stigne, videcemo kako radi.

firebird

Ja ga koristim još od letos, kada mi je stigla žaba. Ima kašnjenje preko usb ali zato preko video izlaza je prenos slike realan, brzina pokreta kao da gledaš ogledalo. Dobra je alternativa za nekog ko nema FPV naočare.

marko.jovanovic

Dobra je alternativa i za one koji ti dosađuju dok letiš a im lepo spojiš telefon sa tim pa neka gledaju kako to izgleda iz prvog lica....
The ground is the limit (or a water)

alzo

Quote from: firebird on December 19, 2017, 05:08:42 PM
Ja ga koristim još od letos, kada mi je stigla žaba. Ima kašnjenje preko usb ali zato preko video izlaza je prenos slike realan, brzina pokreta kao da gledaš ogledalo. Dobra je alternativa za nekog ko nema FPV naočare.

Pošto sam totalni dunster za FPV interesuje me na šta si kačio video izlaz, predpostavljam na neki monitor ili ima još neka varijanta za kačenje tableta ili androida...možda pitam malo ali glupo  8) . Od kako sam iz radoznalosti napravio trikopter   zainteresovao me je  i ovaj deo priče kao neki logičan nastavak. Taj deo foruma nisam još pratio ali ću krenuti čisto da ne umrem u neznanju  8) ;D

marko.jovanovic

Imaš izlaz za usb OTG kabal tako da možeš prikačiti na neki android ili i-nešto  uređaj samo taj uređaj mora imati OTG podršku što će reći svi noviji je imaju a kod starih modela si morao da ga rutuješ....... Malo problematika ali može da se sbudži. pun ti je youtube takvih snimaka kako se rutuje bilo koji model telefona, tableta....
Takođe poseduje običan video izlaz i audio izlaz ali mora da se napaja sa 5v ako se ne varam ni to nije problem. Kada ga nakačiš preko usb-a on 5 v dobija od uređaja na koji si ga nakačio i zato je OTG podrška bitna jer ako nije uključena uređaj ga ne vidi a i ne šalje 5v napona na njega preko USB-a
Kada ga koristiš preko usb kabla kao što reče firebird ima kašnjenje ali to kašnjenje tebi neće igrati nikakvu ulogu na onoj tvojoj drvenoj skalameriji i moćićeš da se upoznaš sa čarima fpv-a jer to tvoje čudo leti dosta sporo da mu neko kašnjenej može nauditi a i nema namenu za trke gde je svako kašnjenej bitno. Takođe uređaj je namenjan za gledaoce sa strane da vide kako neko leti i kao portabl uređaj da nosiš sa sobom kada se pojaviš na nekom okupljanju FPV racer-a pa da gledaš i eventualno snimaš njihove letove....
Mali je i kompaktan pa se može poneti svuda. Naravno da bi to sve kod tebe radilo treba ti neka kamera preporučujem bilo koju ccd 500 tvl kameru sa oznakom 1177 za početak jer one imaju najmanje kašnjenja, i takođe neki FPV transmiter imaš jeftinih tipa ts5828 po 8 eura pun bangood.... Takođe nebi bilo loše uzeti i set antena kao što su aomway ili oagoda jer te obične antene koje dolaze uz uređaje nisu baš nešto, mogu da posluže ako letiš na tom aerodromu gde nema prepreka ali čim kreneš iznda drveća problemi.
Da bi spojio na monitor preko video ulaza treba ti pre svega neki NO blue screen monitor na to obrati obavezno pažnju kada kupuješ jer ti sa plavim ekranom čim počne malo signal da se gubi poplave ekran i treba mu vremena da se vrati, ovi bez plavog ekrana imaju sliku dok god ti je i malo signala na anteni a ona se pogoršava kao na starim tv-ima kada počen sneg zbog lošeg signala...
Valjda ti je sada jasno nešto od ovoga....

alzo

Probaću da sklopim neki jeftiniji sistem čisto iz radoznalosti, hvala na preporuci šta uzeti od opreme za početak a za ono "skalamerija" e nemoj molim te....to je visoko tehnološka letelica u koju je uloženo celih 5 evra za materijal, malo li je  ()-()
Možda sam malo preterao sa veličinom, 70 cm izmedju motora, već me svrbi da pravim neki malo manji i lakši a mogao bi da ima i ulogu tragača na trinestici kad nam zapadne avion u kuruze ili šenicu  8) a ne ko onomad da Boško pali žirokopter da nam nađe model   :big smile (pijemo)

firebird

Quote from: alzo on December 20, 2017, 10:30:45 AM

Pošto sam totalni dunster za FPV interesuje me na šta si kačio video izlaz, predpostavljam na neki monitor ili ima još neka varijanta za kačenje tableta ili androida...možda pitam malo ali glupo  8) . Od kako sam iz radoznalosti napravio trikopter   zainteresovao me je  i ovaj deo priče kao neki logičan nastavak. Taj deo foruma nisam još pratio ali ću krenuti čisto da ne umrem u neznanju  8) ;D

Koristim ga u kombinaciji sa Galaxy Note 3 preko usb kablića. Aplikacija je GoFpv i u okviru nje ima i opcija za snimanje direktno na mem. telefona. Iz dodatnog konektora A-V-5-G sam izvukao običan činč kablić i povezao na video In na dopunski monitor tj naočare pa onaj pored mene gleda isto. Kao što sam rekao slika preko usb kasni delić sekunde u odnosu na ovaj video izlaz pa preporučujem da koristite njega, mada je i ova na tel. sasvim ok, ja ga najviše tako i koristim. Telefon mora da podržava i opciju UVC, nije dovoljno samo OTG.

Nadam se da se sa slika jasno vidi.

marko.jovanovic

Istu tu skalameriju sam i ja pravio svojevremeno pa mi je odleteo i skršio se. Isto je bio od drvenih letvica koje je spajao srednji deo koji sam sekao od pleksiglasa.
Sistem zadnjeg motora koji pokreće servo sam pravio od štapa i kanapa tj od nekih deova za prednje trapove aviona.
Sve je to funkcionisalo dok servo nije otkinuo jednu vezicu a motor ostao da landara i tako odleteo jer nisam smeo da spustim baš komšiji da izlupam crepove....Našao ga i iskoristio sve sem elisa posle.
Svejedno su motori bili neki krš koji sam imao a ni esc-ovi ništa kuplji nisu bili, kontroler je bila naza 32
Kad jednom uđeš u čari FPV-a iz njih nećeš tako lako izaći ima da fpv kamere stavljaš i na kućne ljubimce, decu, suprugu, komšinicu... hehe

alzo

Hvala na pomoci a i ova ideja sa komsiniicom mmmm vidis moglo bi  8). Trikopter mi je za pocetak a posle ko zna...ovaj ludak me je zapalio za T copter  :sljus

https://youtu.be/miD9iwDPssg