To što je bilo, nije se desilo u vazduhu nego na zemlji.
Kola, modelari i modeli stoje uvek isto, tih slika ste se nagledali godinama u nazad.
Juče je trava bila friško podšišana, niska...
Videli ste već 100 puta da velike modele kad palimo ili vežemo ili neko stoji ispred horizontalca ili ih drže.
Veliki modeli imaju i velike točkove, pa lako rulaju kroz travu, dok ne stignu do piste za letenje.
Juče je bio, ajd' tako da kažem, nesretni slučaj.
Bata je sartovao motor, krenuo da taksira model do piste (ima 10 metara, možda i manje), model je odmah nezgodno odskočio i udario Gaborovog P 47.
Model je mali, recimo 1500mm raspona, točkovi mali za takve "egzibicije".
Nije on to uradio prvi put, uvek je sve bilo OK, ali eto juče se desilo šta se desilo...
Ono što je moglo da se izbegne je da se model i oprema za startovanje odnesu do ivice piste ili bar izvuku ispred linije gde stoje ostali avioni i helikopteri.
Ima nas "gomila" tamo i uvek će neko priskočiti da pomogne, donese, odnese, pridrži..
Zamislite da pukne elisa, a mi svi u liniji sedimo...
Glavni problem je da kad pridješ pa nekom nešto kažeš, onda se svi odmah uvrede.
Kad ukazuješ na nešto onda se takodje odmah uvrede, nadrkaju, ljute...
Svi su u "rukavicama", kao fini, da se ne zamere, a kad se sranje desi, onda se izčudjavaju i kao izvini, nisam hteo, ovo - ono...
Setite se za košenje i plaćanja...
Koliko sam pisao o tome i šta je bilo, na kraju, ja ispao crna ovca, kao dokle više..
Znate, da se tada reagovalo kako treba, sad mali model ne bi udario u Thunderbolta. Imate mozga, ne moram vam obrazlagati...
Koliko sam se nervirao što neće da plate, toliko mi je išlo na onu stvar što ni od ovih što su plaćali i radili nisam imao podršku, jer niko neće ništa da kaže da se ne zameri.
E, sve to je dovelo i do oštećenja na P 47.
Kaže čika Dule: "Kad nema jedan bog, svi su bogovi"...
I juče, kao i godinama unazad, kad leti prava avijacija ima ko je zadužen za bezbednost i organizaciju na aerodromu.
Njemu se ide sa se javiš, pitaš šta ima, da li možemo da letimo...
Tako mora biti i kod modelara.
Na Čeneju ima novih modelara.
Ja ne znam da li im je neko objasnio kako se leti, gde se leti, kada...
Možda jeste, možda nije, ali ako se dešavaju nepravilnosti, onda se kaže, ukaže, objasni pa se to više ne radi.
Ako se takve stvari i dalje ponavljaju, uzmeš pa ga oteraš, pa ti druže ako tako letiš i tako se ponašaš, to radi na nekom drugom mestu.
Čovek se uvek nada da takvih drastičnih "mera" neće biti, no...
Verujte mi, ja sam juče pomalo bio iznenadjen šta sam sve video.
Gledam, dolaze kolima od pravca aerodromskog hangara, preko stajanke, to je nekad bilo zabranjeno, smelo se dolaziti samo od strana Amidžinog hangara.
Znate, malo mi je glupo da ja posle dve godine sad idem i "objašnjavam", ali izvinite, neki red mora da se zna...
Ta nedisciplina je samo zbog toga što niko nikom ništa neće da kaže, da se ne zameri.
Onda kad se desi, onda probem...
Mi ovde nemamo klubove, nema osiguranja, nema naknade štete i šta tada?
Treba da se potučemo ili šta, da ti ostavim model, a uzmem auto?
Pisalo se o ovome i ranije, pisao je Saburo, no ima mnogo novih koji to garant nisu čitali.
Da ne tupim više, sezona je skoro gotava, ako je cela bila kao juče, fala bogu da se ništa nije desilo...
Pozdrav