Main Menu

Optika/naocare i zastita ociju

Started by Vaci, February 07, 2015, 02:42:48 PM

Previous topic - Next topic

Vaci

Evo jedne teme koja je po meni jako bitna, a kojoj nije posvecena paznja.

Skoro sam imao problem sa ocima, koji se vukao jako dugo i dosao do tacke da sam jedva gledao. Tako sam krenuo da citam i zainteresovao se za zastitu ociju.

Mi RC vozaci, posebno avio odeljak koji stalno zeva u nebo, leti smo izlozeni jakom i stetnom svetlu. U stvari, uvek kada je lepo vreme a ne samo leti. Svi pricaju kako monitor zraci te nije dobar, a sunce napolju je stotine puta stetnije. Kad przi kozu zamislite stres koji oci trpe. A nama je potrebno da vidimo jako dobro model i na vise stotina metara, njegovu orijentaciju, ponasanje, smer kretanja... Dok si mlad jak si, ali koliko ce oci (kao i ostalo) ostati mlade, zavisi koliko ih negujemo, logicno... Zato sam resio da nabavim sebi par cvikera za sunce od sada na dalje, da nikad ne budem bez dobre optike u zivotu.

E sad, to je kao kad sam hteo da kupim usisivac pre neku godinu, sto dublje kopas sve te dublje uvlaci. Ne mozes da izadjes na kraj sa ponudom, performansama, kvalitetom i cenama. Za usisivac me boli uvo donekle, ako ne valja kupicu drugi, ali ovo nije tako nebitno. Kupiti cikere od 500 kinti na pijaci je zapravo stetno za oci, jer ne pruzaju UV zastitu (ma sta pisalo na njima) a sire zenicu oka zbog tamnog stakla, pa zapravo vise UV zracenja ulazi u unutrasnjost oka.

Za dobre cvikere UV zastita i polarizacija su osnova, i tu vec krece komplikacija. Dali uzeti stakla, ili plastiku sa zastitom od grebanja? Dali uzeti sa anti refleksionim slojem? dali uzeti sa oleofobnim i hidrofibnim slojem? Dali uzeti sa pojacavacem kontrasta i boja? Dali uzeti sa podesivim ramom i padovima za nos?

Ali sva ta pitanja padnu u vodu kada vidite da NEMATE GDE DA KUPITE!! Nema ko da vam uzme pare!!! Bar je tako u Nisu, verujem da je u Beogradu nesto drugacije. Nije problem otici do Beograda za nesto dobro, samo ako se zna gde.

Ima poznatih brendova koji se mnogo kopiraju na nasem trzistu, kao Oakley. Ray Ban i Police ima de oces, ali to je isto kao Tifany, Prada, i slicno. Bolje od pijacnih, ali ne vrede brate toliko, placa se fenseraj vise od kvaliteta. Ima i manje popularnih fenomenalnih brendova, kao sto je Persol, al ajde nadji ga.

Dakle, imate li neku optiku?
Koje sve stvari preporucujete da se uzmu kod odabira sociva?
Koji brend mislite da ima najbolji odnos kvalitet cena?
Dali vam je i ram bitan i zasto?
Koje bi bile naocare-za-sve-prilike?
**Gde ste to kupili, i gde savetujete da se kupi (konkretna prodavnica i lokacija)?*

Marke koje treba razmatrati su po meni, ne mora tim redom, ali evo:

Polaroid - jeftino a nije lose.
InVu - Svajcarska, ljudi iz Polaroida, malkice mi se cini bolje od Polaroida a tu je isto niska cena.
Oakley
Revo - odlicna sociva
Persol - rucni rad iz Italije, dobra staklena sociva
Rudy Project - kazu da su dobre naocare, nisam mnogo saznao o njima
Bolle - nudi vrhunsku tehnologiju na svakom detalju naocara
Smith - sva tehnologija u optici po mozda najnizoj ceni, best buy kandidat

EDIT: Nemoj da me neko ispravio za "dali" :)

ak

Kad vec znas sto nisi ispravio :)

Salu na stranu, imas kod kineza odlicnih naocara za 20-ak usd, ne onih jeftinih plastikanera nego solidnih cvikera sa polarizacijom, anti-glare premazom i zastitom od UV zracenja.
Skoro sam merio procenat UV zracenja koji prolazi kroz stakla mog i gospodjinog automobila, i UV-B i UV-A, i sva stakla ga filtriraju i na jeftnijem automobilu. Samo staklo ne propusta UV-B ali zato je za UV-A potrebna dodatni zastitni sloj. Na zalost dok je aparat bio kod mene nije mi palo na pamet da testiram i naocare a dobro je pitanje da li imaju i zastitu od UV-A.

Lako utvrditi da li imaju polarizaciju illi ne, okrenes neki LCD za 90. Kineske koje sam uzimao definitivno imaju.

Radnje sa polaroid cvikerima u Nisu.

OPTIKA SOKO / ZELENGORSKA 26B  018/514-197
LUX OPTIC / VOŽDA KARADJORDJA 51A/1  018/514-850
OPTIKA VUCKOVIC, KNEZA MILOSA 67, 018 249 192
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

ak

Vaci

Da, vetrobran na autu filtrira UV, zato je problem uzeti one, cini mi se da se zovu fotohromatske, koje menjaju nijansu u zavisnosti od svetla. U autu ti ne vrede jer nece da potamne. Ali nama ionako treba za livadu.

Strah me od kineza, mozda i imaju neku UV zastitu, ali koliko i koju, sam si rekao da je pitanje. Ja nekako mislim da ulozim vise u tu stvar, da platim da bih bio siguran. Polaroid i InVu se nekako i mogu naci u Nisu, ali ovo ostalo tesko. Hvala ti za ove radnje. Kazu svi da ima neki sajam optike sada tokom februara, ne znam gde se odrzava, pa posle toga dobijaju dosta modela za tu doginu i izbor je veci.

EDIT: Evo jednog videa zasto se plasim kineskih proizvoda. Jako poucno zasto treba paziti sta stavljate na oci, i zasto nesto kosta vise a nesto manje.

https://www.youtube.com/watch?v=bpSNYVd85JU

nedbojsa

Ima još jedna caka da se brzinski proveri imaju li naočare polarizaciju ili ne?
Potrebma su dva para naocara sa polarizacijom prekolpe se sočiva sa sa oba para ali tako da jedno sočivo bude u horizontalnom a drugo u vertikanom položaju. Ako su polarizovane biće popuno neprozirne, zato što je i horizontalno i vertikalno polarizovani spektar svetlosti odsečen.

http://youtu.be/eqe-tpXrEiU
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

ak

@Vaci

ne samo vetrobran, sva stakla na kolima koliko se secam imaju UV zastitu i to i A i B. Merio sam na Toyoti i Citroen-u C1.
Spektar UV zracenja je od 10 do 400nm duzine talasa. Suncane naocare koje imaju oznaku UV400 bi trebalo da ne propustaju UV zracenje uopste.
Mislim da je to i najkriticnija zastita, polarizacija je samo dobrodosao dodatak koji moze da pomogne pogotovo pri voznji ali nije neophodan i ne ostecuje oci.
Ima i drugi faktor, a to je aberacije kod jeftinijih naocara pa na odredjenim mestima mogu da krive sliku.
U svakom slucaju bravo za temu.

igorpl

Ja godinama koristim polarizovane naočare i za vožnju i za pecanje i za gledanje u nebo...
Te naočare  su jednostavno bogom dan izum za oči posebno nama koji imamo osteljiv vid na svetlost pa nam smeta sneg, sunce, velike bele površine. Ja naočare ne skidam ni kada je napolju tmurno jer vrlo često vozim kroz ravnicu "SREM" pa između mesta postoje velike površine neba koje mi smetaju... Takođe sam primetio da i po magli bolje vidiš sa njima.
E sada šta sam pokušao da pročitam o ovome je sledeće.
Svetlost je polarizovana horizontalno i veritkalno. Pri velikim odbljescima kao i jakoj svetlosti problem kod očiju stvara horizontalna polarizacija svetlosti koja se neutrališe ovim filterima. Pa se tako od celog odbljeska javlja samo onaj najsvetliji deo kada se propuste kroz filter bez rasipanja što je mnogo prijatnije za gledanje. A kod magle je upravo problem slabe vidljivosti rasipanje svetlosti na sve strane usled prelamanja kroz sitne kapljice vodene pare....
Godinama nosim naočare u rangu nekih 50-tak eura i potpuno sam zadovoljan. Imaju dosta dobar fliter i za UV tako da je moja preporuka samo polarizovano. A što se tiče dioptrije i krivljenja slike svake naočare koje imaju zakrivljena stakla moraju da imaju i problem sa tim.
Ali se čovek vrlo brzo navikne
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

Baky

Ja nosim naočare sa dioptrijom, pa sam pre par godina nabavio jedne sa XTRActive staklima
Jedna optičarska radnja pored Dušanovog Bazara radi sa uvoznicima za njih pa možeš da pitaš koliko bi te izašlo bez dioptrije sa okvirom koji ti se sviđa. (Nadam se da još uvek rade sa njima, kada sam ja tražio oni su bili jedini i cena je bila paprena :-\)

Nosim ih i danas, podseti me da ti pokažem kad se vidimo na letenju :)
Napolju jako brzo reaguju na svetlost, treba im oko 30-40 sekundi da postanu tamne. Jedino nezgodno što ima treba par minuta da ponovo postanu "providne".
Zatamnjuju se u kolima, mada ne toliko kao napolju, ali generalno sam jako zadovoljan sa njima, tako da više ne nosim naočare za sunce - ove su mi dovoljne ;)

misha

Koristim vec nekoliko godina naocare za letenje u sumrak kao i za nocnu voznju.
Uvece se mnooooogo bolje vidi a ne smetaju ni farovi.
Ove su zadnje koje sam kupio, pre 6 meseci i zadovoljan sam.
Nosio sam ih i na snegu (skijanju) i nisam imao problema.
Platio sam ih u nekom trenutku kada su bile na snizenju, 1.5$.

http://www.aliexpress.com/snapshot/6437744637.html?orderId=65339293348552

bjanko

Nagovoriste i mene ja porucih ovo http://www.banggood.com/UV-400-Mens-Cycling-Driving-Riding-Running-Glasses-Night-Vision-p-918707.html
Ima li neko iskustva da mi preporuci neke naocare antireflex za kompjuter jer dosta provodim vremena ispred racunara a i posao mi je vezan za racunar, da li ima na nekom kineskom sajtu da se kupi.Mislim da su kod nas negde oko 4.000,00 din najjeftinije

sasa

BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK

zajko

Hocu ja ovake dzoze, gde ove mogu da se kupe !?    oo)) oo))
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

zajko

Quote from: sasa on February 24, 2015, 07:52:27 PM
Quote from: bjanko on February 24, 2015, 12:26:47 PM

Ima li neko iskustva da mi preporuci neke naocare

Zeleo bih da nabavim/kupim ovakve naocare, ako neko ima neku INFO, ili onaj ko je postavio sliku, ako ima link da se poruce preko neta

Unapred jako zahvalan  oo))
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

sasa

BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK